Huurdersonderzoek Metropool Regio Amsterdam 2022

Eind 2022 kregen de huurders van de corporaties in de regio Amsterdam een vragenlijst over hun woning en woonomgeving. Ruim 60.000 huurders hebben aan het onderzoek meegedaan, waarvan ruim 18.000 Ymere-huurders. Uiteindelijk heeft meer dan 32% gereageerd. 

Dit zijn de belangrijkste uitkomsten:

HIRA Tevredenheid Woning

Ymere-huurders geven hun woning gemiddeld een 7,0.  De meeste huurders zijn vooral blij met de grootte en de indeling van hun woning. Ze zijn vaak minder blij met het onderhoud en de gehorigheid van hun woning. Als huurders mogen kiezen wat Ymere als eerste aan hun woning moet verbeteren is dat dan ook geluidsisolatie en isolatie tegen kou. 

HIRA Betaalbaarheid

Een derde van de huurders vindt de huur te hoog voor hun inkomen. Nog eens een derde vindt de huur hoog, maar nog wel betaalbaar. Bijna niemand vindt zijn huur (te) laag. De energierekening drukt nog vaker op het inkomen: vier van de tien huurders geven aan dat de energierekening te hoog is voor hun inkomen.  

HIRA Tevredenheid Buurt

Ruim de helft van de Ymere-huurders is heel tevreden over hun woonbuurt en geeft als rapportcijfer een 8 of hoger. Eén op de zeven huurders geeft hiervoor een onvoldoende. Gemiddeld geven de huurders een 7,3.

Overlast heeft invloed op de tevredenheid over de buurt. Overlast door vervuiling is het belangrijkst om aan te pakken, het krijgt gemiddeld maar een 6,1. Vier van de tien huurders geven hiervoor een onvoldoende. Huurders ervaren minder overlast dan twee jaar geleden. Overlast door vervuiling is van een 5,6 naar een 6,1 gegaan en overlast van buren van een 6,6 naar een 7,0.  

Huurders vinden dat Ymere verantwoordelijk is voor de leefbaarheid van de buurt.  Veiligheid (in de avond) en sociale cohesie zijn belangrijke onderdelen van buurttevredenheid   

HIRA Passend Wonen

Ruim de helft van de huurders vindt hun woning niet te groot en niet te klein. Twee van de tien vinden hun woning aan de kleine kant en een van de tien aan de grote kant, maar nog wel passend. De grote meerderheid vindt dus dat ze passend wonen wat betreft de grootte van hun woning.  

De helft van de huurders staat open voor verhuizen, bijvoorbeeld omdat ze groter of mooier willen wonen of juist kleiner of gelijkvloers. De groep met een concrete verhuiswens is klein, slechts 7% wil zeker wel verhuizen.  Bijna een vijfde zou wel willen verhuizen, maar ziet geen mogelijkheden. 

Alle resultaten kunt u in het rapport lezen.