A A A
het dorp

Nobelhorst

Het dorp van Almere

Nobelhorst in Almere Hout is een dorp in de stad. Hier ken je je buren, ontmoet je elkaar op straat en spelen de kinderen samen. Maar wat Nobelhorst uniek maakt in Nederland is dat het dorp voor een groot deel ontstaat door eigen initiatieven van bewoners en ondernemers. Zoals bijvoorbeeld het opzetten van ondernemingen, diverse markten, de speeltuin enzovoorts.

Elke buurtje is anders

In het dorp Nobelhorst heeft elk buurtje zijn eigen karakter en de huizen zijn verschillend. Je woont hier vlakbij het bos en er is ook veel water in de buurt. En Nobelhorst groeit. Er komen meer huizen bij. Maar het knusse ons kent ons gevoel dat blijft in hèt dorp van Nederland.

Sociale huurhuizen

Lijkt het je leuk om in Nobelhorst te komen wonen? In elk buurtje zijn er koophuizen, zelfbouwkavels en sociale huurhuizen. Dit zijn zowel appartementen als woonhuizen. De meeste sociale huurhuizen zijn voor woongroepen.

Een huis huren

Wil je een huis huren en onderdeel worden van een woongroep in hèt dorp van Almere? Zo gaat dat in zijn werk:

 • Stap 1: reageer op WoningNet als er advertenties op WoningNet staan en je staat ingeschreven
 • Stap 2: ga je samen een nieuwe woongroep vormen of je komt in een bestaande woongroep
 • Stap 3: je hebt een huurhuis en hoe gaat het verder totdat je verhuist naar Nobelhorst?
gebouw
Melkfabriek-1-van-1[1]

WoningNet

Stap 1:

Advertentie op WoningNet

Of je samen met andere huurders een nieuwe woongroep gaat vormen of je reageert op een bestaand huurhuis? Het begint allemaal bij een advertentie op WoningNet Almere. Een jaar voor de oplevering van de huurhuizen plaatsen wij een advertentie op WoningNet Almere. De eerste stap is dat je ingeschreven staat op WoningNet Almere. Heb je dat nog niet gedaan? Klik hier om je in te schrijven>>.

Ingeschreven op WoningNet?

Sta je ingeschreven? Als je je inkomen en gezinssamenstelling doorgeeft, krijg je te zien of je kunt reageren op de advertentie. Daarna checkt Ymere of je inkomen en gezinssamenstelling passend is om in aanmerking te komen. Lees hier meer over passend toewijzen>>

Bovenaan de lijst

Heb je gereageerd op een advertentie voor een sociale huurwoning? Dan bepaalt de inschrijfduur hoeveel kans je maakt. Sta je na de sluitingsdatum ergens bovenaan? Dan ontvang je van ons een uitnodiging voor de introductiebijeenkomst.

Vragen?

Heb je nog vragen over hoe je in aanmerking komt? Hier vind je de veelgestelde vragen>>

Stap 2:

Vormen van een woongroep

Het huren van een sociale huurwoning in Nobelhorst verloopt anders dan je gewend bent. Wanneer we nieuwe huizen verhuren, gaan we meestal op zoek naar huurders die samen een woongroep willen vormen.

Nieuwe woongroep

Worden er nieuwe huurhuizen gebouwd in Nobelhorst? Dan gaan we op zoek naar huurders die een nieuwe woongroep gaan vormen. Na de sluitingsdatum van de advertentie nodigen we de kandidaten uit met de langste inschrijfduur voor de introductiebijeenkomst. Daarna beslis jij of je onderdeel wilt worden van de nieuwe woongroep. Hieronder lees je meer hierover.

Bestaande woongroep

Wanneer een huis opnieuw vrij komt, dan ga je een huis huren in een bestaande woongroep. Het is belangrijk dat je bij de andere huurders past en of er een klik is. Omdat je via WoningNet reageert op huurhuis dat onderdeel uitmaakt een bestaande woongroep, gaat het proces anders. Hieronder lees je meer.

tafel eten medium

Woongroepen

Huren in een nieuw project

Heb je gereageerd via WoningNet en ben je een van de kandidaten met de langste inschrijfduur? Dan krijg je een uitnodiging voor de introductiebijeenkomst. Ben je nog steeds enthousiast en hoog genoeg op de ranglijst van WoningNet? Dan krijg je een mail met de vraag om je gegevens aan te leveren.

Passend toewijzen

Ymere checkt je gegevens of je voldoet aan de criteria van inkomen en gezinssamenstelling. Is dat in orde? Dan krijg je een huis toegewezen en word je uitgenodigd voor de participatiebijeenkomsten. Hier kun je dat checken>>.

Participatiebijeenkomsten

 • Tijdens deze participatiebijeenkomsten ga je samen met de wooncoach en de andere kandidaat-huurders aan de slag om een woongroep te vormen
 • Dat zijn meerdere bijeenkomsten waarbij de wooncoach samen met de kandidaat-huurders de verbinding met elkaar zoekt en hoe de woongroep eruit komt te zien
 • Als je dit proces hebt doorlopen en je gaat ervoor? Dan ontvang je een brief dat je een huis mag huren in Nobelhorst en lid wordt van de woongroep
 • Dan teken je de verklaring dat je lid van de woongroep en gaan jullie samen verder om officieel de woongroep te vormen

Voordat je de sleutels krijgt en het huurcontract tekent, houden we jou op de hoogte over de bouw en zijn er verschillende momenten om naar de bouwplaats te komen.

Een bestaand huis huren

Wanneer een huis opnieuw vrij komt in Nobelhorst, ga je een huis huren in een bestaande woongroep. Belangrijk is dat je bij de andere huurders past en of er een klik is met de woongroep. Dat gebeurt zo:

 • Als een huurhuis opnieuw vrij komt, bieden we deze aan via WoningNet Almere.
 • Via woningNet Almere geef je aan dat je interesse hebt in een huurhuis in Nobelhorst
 • Je schrijft een motivatiebrief waarom je graag in Nobelhorst wilt wonen en wat je kunt toevoegen aan de woongroep
 • Ymere nodigt de eerste 6 kandidaten uit voor een gesprek. Dat gebeurt in volgorde van inschrijfduur.
 • Ben je kandidaat? Dan heb je een gesprek met de selectiecommissie, die is samengesteld uit leden van de woongroep.
 • Deze commissie kiest de huurder die het beste bij de woongroep past.

Passend toewijzen

Daarna toetst Ymere je inkomen en gezinssamenstelling of je in aanmerking komt. En als je voldoet aan de criteria, dan mag je een huis huren in Nobelhorst. Hier kun je checken of dat zo is>>

Vragen?

Heb je nog vragen over hoe het werkt om in de woongroep te komen? Hier vind je de veelgestelde vragen>>

bouwplaatsfeestje
kijkenmeet

Een huurhuis en dan?

Stap 3:

Voor de verhuizing

Nadat je de brief hebt ontvangen dat je een huis mag huren, duurt het ongeveer een half jaar voordat je de sleutels krijgt en lid bent van de woongroep. In de tussentijd nemen we je mee in het bouwproces van je toekomstig huishuis. Je ontvangt elke 6 weken een digitale nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over de bouw van je nieuwe huis in Nobelhorst.

Bijeenkomsten op de bouwplaats

Voor de oplevering nodigen we je uit voor de keuze-optie avond voor de binnenafwerking van je huurhuis. Als de bouw begint, dan nodigen we iedereen uit en proosten we op een voorspoedige bouw. Voordat je de sleutel krijgt dan kun je je huis nog een keer bekijken en de maten opnemen.

Besloten Facebookpagina

Er is ook een besloten Facebookpagina van je toekomstige woongroep. Hier vind je informatie en data wanneer er participatie- en andere bijeenkomsten plaatsvinden.

Sleuteloverdracht

Ongeveer 6 weken voor de oplevering krijg jij een brief met daarin de datum waarop je het huurcontract kunt tekenen en de opleverdatum. Meestal is dat 6 weken voor de oplevering. Tegen die tijd zijn ook de servicekosten bekend.

Na ondertekening van het huurcontract krijg je de sleutels en een gebruikersboekje. Hierin staat veel informatie over het huis zoals bij wie je terecht kunt als iets niet werkt.

Vragen

Misschien zit jouw vraag tussen de veelgestelde vragen. Die vind je hier>>

In ontwikkeling

Sallands Erf

Binnenkort kun je meer lezen over het nieuwe buurtje Het Sallands Erf dat in ontwikkeling is. Hier komen 19 eengezinshuizen voor een nieuwe woongroep.