A A A
Luchtfoto lente 2018

Nobelhorst

Het dorp van Almere

Nobelhorst in Almere Hout is een dorp in de stad. Hier ken je je buren, ontmoet je elkaar op straat en spelen de kinderen samen. Maar wat Nobelhorst uniek maakt in Nederland is dat het dorp voor een groot deel ontstaat door eigen initiatieven van bewoners en ondernemers. Zoals bijvoorbeeld het opzetten van ondernemingen, diverse markten, de speeltuin enzovoorts.

Elke buurtje is anders

In het dorp Nobelhorst heeft elk buurtje zijn eigen karakter en de huizen zijn verschillend. Je woont hier vlakbij het bos en er is ook veel water in de buurt. En Nobelhorst groeit. Er komen meer huizen bij. Maar het knusse ons kent ons gevoel dat blijft in hèt dorp van Nederland.

Sociale huurhuizen

Lijkt het je leuk om in Nobelhorst te komen wonen? In elk buurtje zijn er koophuizen, zelfbouwkavels en sociale huurhuizen. Dit zijn zowel appartementen als woonhuizen. De meeste sociale huurhuizen zijn voor woongroepen.

Een huis huren in een woongroep

Wil je een huis huren en onderdeel worden van een woongroep in hèt dorp van Almere? Zo gaat dat in zijn werk:

 • Stap 1: reageer op WoningNet als er advertenties op WoningNet staan en je staat ingeschreven
 • Stap 2: ga je samen een nieuwe woongroep vormen of je komt in een bestaande woongroep
 • Stap 3: je hebt een huurhuis en hoe gaat het verder totdat je verhuist naar Nobelhorst?

Sallands Erf

Het nieuwste buurtje is het Sallands Erf. Dit zijn 19 eengezinshuizen voor een Woongroep. Er heeft een advertentie op WoningNet gestaan. Heb je gereageerd en wil je meer weten hoe het verder gaat? Lees hieronder verder.

Nobelhorst Veld 10 Sallands Erf klein

Het Sallands Erf

19 sociale huurhuizen voor actieve woongroep

Aan de Vinkweg komt het Sallands Erf. Een nieuw buurtje met 19 sociale huurhuizen. Dit zijn eengezinshuizen die om een binnentuin gebouwd worden en zo een boerenerf vormen. Hier zijn we van plan om een woongroep te maken. Als je hier woont dan zorg je met je woongroep voor de binnentuin. Hoe de binnentuin eruit komt te zien? Dat bepaal je met elkaar. 

Samenwerken aan een gemeenschappelijke woonomgeving

De woongroep die je samen vormt bestaat uit een groep gelijkgestemden. Mensen die net als jij het fijn vinden om in een buurt te wonen waar je er voor elkaar bent. Die een actieve gemeenschap vormen waar je samenwerkt aan een eigen gemeenschappelijke woonomgeving. Bijvoorbeeld door het verbouwen van je eigen groente en fruit, het opvangen van water en de dingen die je met elkaar deelt. Voordat je de woongroep vormt, maak je samen afspraken hoe je jullie woonomgeving gaat inrichten. En deze gemaakte afspraken worden vastgelegd en daarvoor zet je een handtekening.

3 huizenrijen om gemeenschappelijke binnentuin

De huizen op het Sallands Erf bestaan uit 3 rijtjes die om een binnenplaats zijn gebouwd. De huizenrijen zijn verschillend van kleur. Bekijk hier de plattegrond.

De tuinen grenzen allemaal aan de gemeenschappelijke binnentuin waar alleen jullie als woongroep toegang toe hebben. Deze binnentuin gaan jullie samen inrichten en onderhouden.

sallands erf

Inrichten van de binnentuin? Dat doen jullie samen

Wat jullie plannen ook worden, jullie kunnen alle kanten op met de binnentuin. Daarover gaan jullie samen plannen en afspraken maken. Je kunt hier bijvoorbeeld picknicktafels neerzetten. Ook is er genoeg ruimte voor een fruitboomgaard, een klompenhok of hooischuur. En voor de kinderen kun je speelhoekjes maken waar ze lekker kunnen ravotten. Wat jullie ook bedenken, hou er rekening mee dat het ruim een half jaar duurt voordat je aan de slag kunt gaan. Eerst zijn er meerdere verplichte bijeenkomsten waarin afspraken worden gemaakt en worden vastgelegd.

samen boomplantetn

Vergoeding betaal je om energiezuinig te wonen

De huizen zijn zeer energiezuinig gebouwd. Zo komen er zonnepanelen, zonneboiler, drie dubbel glas en ga maar zo door. Omdat deze huizen energiezuinig gebouwd zijn, betaal je hiervoor een vergoeding aan Ymere, oftewel de Energie Prestatievergoeding (EPV).

Lees hier meer over hoe dat zit>>

Voor de huizen op het Sallands Erf is dit bedrag nog niet exact bekend. We verwachten dat de maandlasten € 105,- zijn. Als je zuinig leeft, dan heb je daarnaast bijna geen kosten.

zonnepanelen

tafel-eten

Sallands Erf voor woongroep

Heb je gereageerd op WoningNet?

Er stond een advertentie op WoningNet. Inmiddels is de reactietermijn gesloten. Heb je gereageerd en sta je bovenaan de wachtlijst? Dan hoor je dat na 9 mei. Je krijgt een uitnodiging voor de introductiebijeenkomst op 22 mei. Deelname aan deze bijeenkomst is verplicht als je in aanmerking wilt komen. Je hoort dan wat het precies gaat betekenen als je gaat wonen in een woongroep.

Je motivatiebrief bepaalt of jij meedoet in de selectie

Als je alleen op zoek bent naar een huis, dan past deze woonvorm niet bij jou. Het is belangrijk dat je samen met je buren de woongroep op gaat bouwen. Dat je samenwerkt aan de binnentuin, dat je het samenleven fijn vindt en dat je echt iets toevoegt. Daarom vragen wij je om een motivatiebrief te schrijven waarin je duidelijk en overtuigend aangeeft waarom deze manier van samenleven bij je past. Bedenk goed wat jouw motivatie is, want er wordt op basis van de brief geselecteerd wie mee gaat doen met de participatie.

Huurprijs

Netto huur € 651,03

Servicekosten

24 uur service mechanische ventillatie € 1,09
24 uur service Centrale verwarming € 1,09
Serviceabonnement € 4,59
Glasfonds € 0,90
Ontstoppen leidingen € 0,46
Verwijderen graffiti € 0,95
Tuinonderhoud € 4,00
Energieprestatievergoeding (EPV) € 105,00

Totaal (inclusief B.T.W.)

€ 118,08

Brutohuur (inclusief B.T.W.)

€ 769,11
Rekenhuur € 651,03

Meer weten?

We vragen wel wat, maar als je je de woongroep voor jou de ideale manier is om samen te leven, dan is het Sallands Erf echt iets voor jou. Wil je weten hoe het werkt in een woongroep in Nobelhorst? Hieronder lees je hoe je in aanmerking kunt komen en hoe het proces gaat. 

markt in nobelhorst

Werkwijze

Stap 1: reageer op WoningNet

De eerste stap is dat je ingeschreven staat op Woningnet Almere. Klik hier om je in te schrijven bij Woningnet.

Een jaar voor de oplevering van de huurhuizen plaatsen wij een advertentie op Woningnet Almere. En alleen met een inschrijving op Woningnet kun je reageren.

Inkomen en gezinssamenstelling

Sta je ingeschreven bij Woningnet Almere? Geef dan ook je inkomen en gezinssamenstelling door. Zo krijg je te zien of je kunt reageren op de woningadvertentie. De verhuurder checkt daarna of je inkomen en gezinssamenstelling passend is om in aanmerking te komen. Lees op de website meer over passend toewijzen.

Bovenaan de lijst

Heb je gereageerd op de advertentie voor een sociaal huurhuis in Nobelhorst? Dan bepaalt de inschrijfduur hoeveel kans je maakt. Hoe langer je ingeschreven staat, hoe groter de kans is dat je wordt uitgenodigd. Sta je na de sluitingsdatum ergens bovenaan? Dan ontvang je van ons een uitnodiging voor de introductiebijeenkomst. Hoe meer huizen er beschikbaar komen hoe meer kandidaten we uitnodigen voor de introductiebijeenkomst.

Heb je nog vragen?

We hebben de meest gestelde vragen voor je op een rij gezet op de veelgestelde vragenlijst en die lees je hier>>

Stap 2: woongroepen in Nobelhorst

Het huren van een sociale huurwoning in Nobelhorst verloopt anders dan je gewend bent. Wanneer we nieuwe huizen verhuren in Nobelhorst, gaan we meestal op zoek naar huurders die samen een woongroep willen vormen.

Een huis huren in een nieuw project

Bij nieuwe projecten gaan we op zoek naar huurders die een woongroep gaan vormen. We plaatsen ongeveer een jaar voor de oplevering een advertentie op Woningnet Almere.

Na de sluitingsdatum van de advertentie gaan we de uitnodigingen voor de introductiebijeenkomst versturen. Uitnodigingen gebeuren op basis van inschrijfduur bij WoningNet Almere.

Ben je bij de introductiebijeenkomst geweest, sta je hoog genoeg op de ranglijst van WoningNet en ben je nog steeds enthousiast? Je krijgt dan een mail met de vraag om je gegevens aan te leveren.

Er volgt een check door Ymere of je voldoet aan de criteria van inkomen en gezinssamenstelling. Check hier verder of je hieraan voldoet.

Huis toegewezen? En dan?

Als dat allemaal in orde is, dan krijg je een huis toegewezen en krijg je een uitnodiging voor de participatiebijeenkomsten:

Participatiebijeenkomsten

 1. Tijdens de participatiebijeenkomsten, ga je samen met de wooncoach en de andere kandidaat-huurders aan de slag om een woongroep te vormen.
 2. Dit zijn meerdere bijeenkomsten waarbij de wooncoach samen met de kandidaat-huurders de verbinding met elkaar zoekt en hoe de woongroep eruit komt te zien.
 3. Als je dit proces hebt doorlopen en je gaat ervoor? Dan ontvang je een brief dat je een huis mag huren in Nobelhorst en lid wordt van de woongroep!
 4. Dan teken je de verklaring dat je lid wordt van de woongroep en gaan jullie samen verder om officieel de woongroep te vormen.
 5. Voordat je de sleutels krijgt en het huurcontract tekent, houden we jou op de hoogte over de bouw en zijn er verschillende momenten om naar de bouwplaats te komen.

Een bestaand huis huren

Wanneer een huis opnieuw vrij komt in Nobelhorst, ga je een huis huren in een bestaande woongroep. Belangrijk is dat je bij de andere huurders past en of er een klik is met de bestaande woongroep. Dat doe je zo:
 1. Als een huurhuis opnieuw vrij komt, bieden we deze aan via WoningNet Almere. Als je nog niet bent ingeschreven, schrijf je dan in.
 2. Via WoningNet Almere geef je aan dat je interesse hebt in een huurhuis in Nobelhorst.
 3. Je schrijft in een motivatiebrief waarom je graag in Nobelhorst wilt wonen, en wat je kunt toevoegen aan de woongroep.
 4. De verhuurder Ymere nodigt de eerste 6 kandidaten (in volgorde van inschrijfduur) uit voor een gesprek.
 5. De kandidaten hebben een gesprek met de selectiecommissie, die is samengesteld uit leden van de woongroep.
 6. Deze commissie kiest de huurder die het best bij de woongroep past.
 7. Ymere toetst vervolgens op de passendheidscriteria van inkomen en gezinssamenstelling. Check of je hieraan voldoet op de website van verhuurder Ymere
 8. Wanneer je voldoet aan de criteria, mag je een huis huren in Nobelhorst!

Vragen?

Op deze veelgestelde vragenlijst staat je vraag er misschien wel tussen. Bekijk deze lijst hier>>

Nobelhuis
speeltuin

Meer weten

Stap 3: een huis huren en dan?

Voor de verhuizing

Nadat je de brief hebt ontvangen dat je een huis mag huren, duurt het ongeveer een half jaar voordat je de sleutels krijgt en lid bent van de woongroep. In de tussentijd nemen we je mee in het bouwproces van je toekomstig huishuis. Je ontvangt elke 6 weken een digitale nieuwsbrief met daarin het laatste nieuws over de bouw van je nieuwe huis in Nobelhorst.

Bijeenkomsten op de bouwplaats

Voor de oplevering nodigen we je uit voor de keuze-optie avond voor de binnenafwerking van je huurhuis. Als de bouw begint, dan nodigen we iedereen uit en proosten we op een voorspoedige bouw. Voordat je de sleutel krijgt dan kun je je huis nog een keer bekijken en de maten opnemen.

Besloten Facebookpagina

Er is ook een besloten Facebookpagina van je toekomstige woongroep. Hier vind je informatie en data wanneer er participatie- en andere bijeenkomsten plaatsvinden.

Sleuteloverdracht

Ongeveer 6 weken voor de oplevering krijg jij een brief met daarin de datum waarop je het huurcontract kunt tekenen en de opleverdatum. Meestal is dat 6 weken voor de oplevering. Tegen die tijd zijn ook de servicekosten bekend.

Na ondertekening van het huurcontract krijg je de sleutels en een gebruikersboekje. Hierin staat veel informatie over het huis zoals bij wie je terecht kunt als iets niet werkt.

Vragen?

Misschien zit jouw vraag tussen de veelgestelde vragen. Die vind je hier>>

Nieuwsbrief

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor onze nieuwsbrief.

Ik wil mij aanmelden voor de nieuwsbrief