A A A

Sociale huur

Een sociale huurwoning is een woning met een rekenhuur van maximaal € 710,68 per maand (prijspeil 2018). U moet ingeschreven staan als woningzoekende om een sociale huurwoning te kunnen huren.

De websites met aanbod

De sociale huurwoningen van Ymere en andere wooncorporaties staan op deze websites:

Kaart met woonruimteverdeelgebieden voor sociale huurwoningen

Aanbieders van sociale huurwoningen per gemeente
Uw gemeenteOns aanbod van sociale huurwoningen vindt u op:
Almere www.woningnetalmere.nl
Amsterdam www.woningnetregioamsterdam.nl
Haarlem www.mijnwoonservice.nl
Haarlemmerliede www.mijnwoonservice.nl
Haarlemmermeer www.woningnetregioamsterdam.nl
Muiden www.woningnetgooienvechtstreek.nl
Spaarnwoude www.mijnwoonservice.nl
Weesp www.woningnetgooienvechtstreek.nl

Let op: u moet u eerst inschrijven als woningzoekende om op de woningen te kunnen reageren. U kunt u inschrijven op de websites zelf. Dit kost geld. Als u langer ingeschreven staat, heeft u meer kans op een woning.

Voor wie zijn sociale huurwoningen?

Het gezamenlijke belastbare inkomen van uw huishouden mag niet meer dan € 36.798 (prijspeil 2018) per jaar zijn, op het moment dat u de woning gaat huren. Het gaat om het totale inkomen van u en uw partner/medehuurder. Het inkomen van uw kinderen telt niet mee. Ook moet de huurprijs van de woning passen bij uw inkomen, volgens de regels van Passend toewijzen.

In de beschrijving van de woningen staan soms extra eisen van Ymere of de gemeente Aan alle extra eisen moet u ook voldoen om de woning te krijgen. Het zijn bijvoorbeeld eisen aan uw inkomen of uw leeftijd.

Het is duidelijk aangegeven als het om een seniorenwoning gaat. We verhuren ook woningen speciaal voor jongeren tussen de 18 en 28 jaar, zie Jongerenwoningen.

Tips

  • Vul uw inkomen en met hoeveel mensen u wil verhuizen in bij uw profiel op de websites met ons aanbod. Dan kunt u reageren op woningen die passen bij uw inkomen en uw huishouden.
  • Misschien heeft u recht op huurtoeslag van de Belastingdienst. U krijgt dan een bijdrage in de huurkosten. Kijk eens op www.toeslagen.nl of bel 0800-0543 (gratis). Voor de huurtoeslag telt het inkomen van kinderen wel mee.
  • Is uw inkomen niet zo laag? Kijk dan eens bij een huis kopen of in de vrije sector huren.
  • Huurt u nu ook een sociale huurwoning van Ymere? Kijk dan eens bij onze voordeelregelingen. U kunt bijvoorbeeld een bonus krijgen als u verhuist!

Voorrang en urgentie

Kunt u niet in uw woning blijven door een medische of sociale noodsituatie? Vraag dan een urgentieverklaring aan. Met een urgentieverklaring kunt u bijvoorbeeld een benedenwoning krijgen, zodat u geen trappen meer hoeft te lopen. De manier om urgentie aan te vragen verschilt per gemeente. U heeft meestal een indicatie nodig. De websites van WoningNet en Woonservice vertellen u meer per regio.

Kunt u niet in uw huis blijven omdat wij het huis gaan renoveren of afbreken? Dan kunt u ook voorrang krijgen (stadsvernieuwingsurgentie).

Hiernaast heeft elke stad speciale regels waardoor u sneller een woning kunt krijgen. Deze regels vindt u ook op de websites vanvan WoningNet en Woonservice: lees deze dus goed! Een voorbeeld is de Woonswitch (www.woonswitch.nl) van Ymere. De Woonswitch is voor huurders van Ymere in Haarlem, Haarlemmerliede, Spaarndam, Halfweg of Heemstede. Met de Woonswitch maak je na 1 jaar kans op een andere woning.

Reageren en dan...

Via een van de websites met ons aanbod kunt u reageren op een woning. Als u kans maakt op de woning, nodigen we u uit voor een bezichtiging. Lees meer over Reageren, bezichtigen en toewijzen sociale huurwoning.

Hulp nodig?

   WhatsApp: 06 13 22 12 20
   Telefoon: 088 000 89 00
  Contactformulier
   Open: maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur
   Bezoektijden balie: maandag t/m donderdag 13.00-16.30 uur of in de ochtend op afspraak

WoningNet Woonservice