A A A

Passend toewijzen

Bent u op zoek naar een sociale huurwoning? Uw inkomen, met hoeveel mensen u in de woning gaat wonen en uw leeftijd bepalen tot welk bedrag u een sociale huurwoning mag huren. (prijspeil 2019)

Door passend toewijzen krijgen huurders een woning met een huurprijs dat aansluit bij hun inkomen. De overheid wil met deze regels voorkomen dat mensen in betalingsproblemen komen. De genoemde huurprijzen gelden bij de start van de verhuur. Daarna kan de huurprijs verhoogd worden volgens de regels van de overheid en het beleid van Ymere.

HuishoudenInkomen tot en metMaximale netto huurprijs
1 persoon  € 22.700* € 607,46
2 personen € 30.825 € 607,46
3 of meer personen € 30.825 € 651,03

* Krijgt u AOW en woont u alleen? Dan is de grens € 22.675.

Let op: het inkomen van inwonende kinderen telt niet mee. Inwonende kinderen tellen wel mee voor het aantal personen in uw huishouden.

Geef uw inkomen door bij Woningnet

U moet de gegevens over uw huishouden en inkomen zelf doorgeven bij Woningnet of een andere website met ons aanbod. Dan krijgt u de woningen te zien die u mag huren. Ymere controleert uw gegevens voordat u een huurcontract tekent. Als er iets niet klopt, kan het zijn dat we de woning niet aan u verhuren.

Op welke woningen van Ymere kunt u reageren?

U ziet in de advertentie op Woningnet of een andere site met ons aanbod of u op de woning kunt reageren met uw inkomen. U ziet daar ook bij iedere woning staan wie er voorrang krijgt.

Huurprijs tot en met € 607,46 (1 of 2 personen) of € 651,03 (3 personen of meer) (prijspeil 2019)

Deze sociale huurwoningen verhuren we met voorrang aan kandidaten met een lager inkomen. In de advertentie ziet u dit staan bij 'Voorrangskenmerken'. We kijken hierbij naar uw inkomen op de Inkomensverklaring van de Belastingdienst. Is uw inkomen gedaald? Dan kijken we naar uw actuele inkomen op bijvoorbeeld loonstroken van de afgelopen periode.

U kunt wel reageren als u meer verdient dan € 22.700 (1 persoon) of € 30.825 (2 personen of meer). U komt alleen in aanmerking als er geen kandidaten zijn met een lager inkomen.

Huurprijs hoger dan € 607,46 (1 of 2 personen) of € 651,03 (3 personen of meer) (prijspeil 2019)

Deze woningen mogen we alleen verhuren aan huurders met een inkomen boven de € 22.700 (1 persoon) of € 30.825 (2 of meer personen). In veel gevallen verlagen we de huur als de huurder minder verdient. U leest in de advertentie op Woningnet of een andere site met ons aanbod welke regel geldt:

  • Twee-huren-methode: heeft u een inkomen tot en met € 22.700 (1 persoon) of € 30.825 (2 of meer personen)? Dan verlagen we de huur tot het bedrag dat past bij uw inkomen. Heeft u een inkomen boven deze grenzen? Dan betaalt u de normale huur. In de advertentie leest u dit in de tekst over de woning.
  • Vaste huurprijs-methode: een klein deel van onze sociale huurwoningen is alleen bestemd voor huurders met een inkomen hoger dan € 22.700 (1 persoon) of € 30.825 (2 of meer personen). In de advertentie ziet u het minimum inkomen staan bij 'Voorwaarden'. We kijken hierbij naar uw inkomen op de Inkomensverklaring van de Belastingdienst. Is uw inkomen nu hoger dan op uw Inkomensverklaring? Dat mogen wij helaas niet meerekenen. Dat is een regel van de overheid.

Hulp nodig?