A A A

Reageren en accepteren bij tijdelijke woningen voor studenten

Als je reageert op een tijdelijke woning voor studenten, doe je mee aan een loting. Doorstromers van een andere tijdelijke studentenwoning krijgen voorrang.

Er zijn veel kandidaten, dus houd er rekening mee dat je een kleine kans hebt om de woning te krijgen. Je maakt meer kans:

  • op een woning buiten het centrum
  • als je geen woningen geweigerd hebt
  • als doorstromer. Doorstromer ben je wanneer je al een tijdelijke woning van Ymere huurt, je je hebt gedragen als een goed huurder, nog altijd studeert en wij jouw woning opzeggen. Je krijgt dan voorrang.

Gegevens aanleveren

Als we jou de woning aanbieden, vragen we je eerst om je gegevens in te leveren. Als je gegevens in orde zijn, mag je de woning bezichtigen.

Dit moet je uploaden:

  • Kleurenkopie van de voor- en achterkant van je geldige ID-kaart of paspoort. Let op: een rijbewijs geldt niet als identiteitsbewijs. Heb je niet de Nederlandse identiteit? Lever dan ook een kopie in van de voor- en achterkant van je geldige verblijfsvergunning
  • Een bewijs van inschrijving voor het huidige studiejaar, let op: je moet op het moment van reageren al begonnen zijn aan je studie!
  • Verklaring DUO: een officiële brief van DUO met bedragen
  • 'Historisch uittreksel' uit de Basisregistratie Personen, van maximaal 3 maanden oud. Met daarop ook je huishoudsamenstelling (wie er bij je woont) en burgerlijke staat. Dit uittreksel vraag je aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Let op: haal het uittreksel zelf op bij de gemeente, anders heb je het niet op tijd. Verhuis je binnen Amsterdam dan is dit uittreksel niet nodig
  • Verklaring kandidaat/ verhuurdersverklaring (pdf) De verklaring kandidaat vul je altijd in. Vergeet deze ook niet te ondertekenen. De verhuurdersverklaring laat je invullen door je verhuurder als je nu een kamer of woning huurt (of kort geleden heeft gehuurd). Als je nu bij Ymere huurt, hoef je geen verhuurdersverklaring bij ons op te vragen.
  • Een inschrijving bij woonruimteverdeler voor jouw regio via Woningnet 

Let op: je moet deze gegevens binnen 2 dagen aanleveren. Zorg dat je ze klaar hebt liggen, zodat je snel kunt reageren. Je kunt ze ook van te voren uploaden.

Bezichtiging en accepteren

Documenten in orde? Je krijgt een mail met informatie over de bezichtiging. Je hebt een paar dagen om de woning te bekijken en ons te laten weten of je de woning wil huren.

Zorg dat je op tijd laat weten of je de woning accepteert, anders gaat de woning naar een volgende kandidaat. Je mag de woning weigeren. Maar als je vaker een woning weigert, blokkeren we je account en kun je niet meer reageren.

Accepteer je de woning? Gefeliciteerd! De woning is nu voor jou.

Als we de sleutels hebben, dan krijg je deze meteen mee. De huur gaat dan direct in. Als we de sleutels nog niet hebben, nemen we contact met je op wanneer je de sleutels kan ophalen en je huur begint.

Huurcontract en betaling eerste huur

We maken een afspraak voor het tekenen van je huurcontract. De eerste maand(en) huur en de administratiekosten (€ 40) betaal je tijdens het tekenen van je huurcontract. Je betaalt met terugwerkende kracht vanaf het moment dat de huur is ingegaan.

Let op: als je een tijdelijke woning krijgt, ben je verplicht je in de Basisregistratie Personen van de gemeente in te schrijven op dat adres.

Hulp nodig?

   WhatsApp: 06 13 22 12 20
   Telefoon: 088 000 89 00
  Contactformulier
   Open: maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur
   Bezoektijden balie: maandag t/m donderdag 13.00-16.30 uur of in de ochtend op afspraak