A A A

Reageren en accepteren bij tijdelijke woningen voor studenten

Zit er een woning bij die je graag wilt huren, dan kun je hierop met je registratie-ID reageren via de reactieknop. Je kunt niet reageren op de woningen waar ‘verhuurd’ of ‘in optie’ bij staat. Reageer zo snel mogelijk want we beslissen snel aan wie we de woning willen laten zien.

Gemiddeld reageren tussen de 100 en 300 kandidaten. Op woningen buiten het centrum wordt minder gereageerd. Het aanbieden van de tijdelijke woningen gaat via loting. Je maakt meer kans:

 • als je vaak reageert op een woning
 • als je geen woningen geweigerd hebt
 • als doorstromer. Doorstromers hebben voorrang. Doorstromer word je wanneer je al een tijdelijke woning van Ymere huurt, je je hebt gedragen als een goed huurder, nog altijd studeert en wij jouw woning opzeggen.

Bezichtiging en accepteren

Wij geven de sleutel aan 1 kandidaat die de woning kan gaan bekijken. Als die student de woning accepteert dan zetten we ‘in optie’ bij de woning. De kandidaat moet dan allerlei gegevens aanleveren. Lukt dit niet dan wordt de woning opnieuw aangeboden via deze site. Ga je een woning bezichtigen? Begin dan vast met het verzamelen van de gegevens die je na acceptatie in moet leveren.

Gegevens inleveren

Accepteer je de woning? Gefeliciteerd! De woning wordt nu voor je gereserveerd. Binnen 2 werkdagen na de bezichtiging moet je onderstaande gegevens inleveren bij de Ymere vestiging waarmee je contact hebt.

 • Kleurenkopie identiteitsbewijs (geen rijbewijs maar een paspoort of identiteitskaart). Als je niet de Nederlandse identiteit hebt, lever dan ook een kopie in van de voor- en achterkant van je verblijfsvergunning.
 • Bewijs van inschrijving aan een voltijd hbo- of wo-studie in Amsterdam, Amstelveen of Diemen. Hiervoor kun je een collegekaart inleveren met daarop het huidige studiejaar of een recent bewijs van inschrijving van je opleiding.
 • Je moet aantonen dat je 2,5 keer de bruto huur verdient. Kom je hier niet aan, dan hebben wij naast je inkomensgegevens ook een ingevulde garantstelling (pdf) met een kleurenkopie van het legitimatiebewijs van je ouders/verzorgers nodig. Dit moet een paspoort of identiteitskaart zijn en bij een buitenlandse nationaliteit ook een kopie van een verblijfsvergunning.

  Je mag maximaal € 36.165 (prijspeil 2017) verdienen als je voor een studentenwoning in aanmerking wilt komen.
 • Een ‘historisch uittreksel’ uit de Basisregistratie Personen van maximaal 3 maanden oud. Dit uittreksel vraag je aan bij de gemeente waar je staat ingeschreven. Let op: haal het uittreksel zelf op bij de gemeente, anders heb je het niet op tijd.
 • Verklaring kandidaat/ verhuurdersverklaring (pdf) De verklaring kandidaat vul je altijd in. Vergeet deze ook niet te ondertekenen. De verhuurdersverklaring laat je invullen door jouw verhuurder als je nu een kamer of woning huurt (of kort geleden hebt gehuurd).
 • Je inschrijving bij Woningnet

Direct sleutels ophalen

Je gegevens worden direct gecontroleerd als je ze inlevert. Als wij de sleutels hebben dan krijg je deze meteen mee. De huur gaat dan direct in. Als we de sleutels nog niet in bezit hebben nemen we contact met je op wanneer je de sleutels kan ophalen en je huur begint.

Huurcontract en betaling eerste huur

Het huurcontract tekenen we later. We maken tijdens de sleuteloverdracht een afspraak voor het tekenen van het huurcontract. De eerste maand(en) huur en de administratiekosten (€ 40) betaal je tijdens het tekenen van je huurcontract. Je betaalt met terugwerkende kracht vanaf het moment dat de huur is ingegaan.

Let op: als je een tijdelijke woning krijgt, ben je verplicht je in de Basisregistratie Personen van de gemeente in te schrijven op dat adres.