A A A

Huur opzeggen

Icoon HuurovereenkomstU kunt uw huur opzeggen. Wij verhuren de woning, bedrijfsruimte, parkeerplek of bergruimte dan aan iemand anders.

Alle huurders die op de overeenkomst staan, moeten de huur opzeggen.

Let op: bent u huurder en vertrekt u, maar uw medebewoners of gebruikers niet? Zij kunnen meestal de huur niet van u overnemen. Lees meer bij Samen huren (voor bewoners) of bij Indeplaatsstelling (voor bedrijven).

Op deze pagina:

Tips voor slim de huur opzeggen van uw woning

Goed om te weten:

  • Een vrije sector huurwoning of heeft u uw woning via woningruil heeft gekregen? Dan mag u pas opzeggen als u minimaal 12 maanden in de woning heeft gewoond. Alle andere huurwoningen mag u ook eerder opzeggen.
  • U mag elke dag van de maand opzeggen. U hoeft dus niet te wachten tot de laatste of eerste dag van de maand. Dat is makkelijker en u betaalt minder dubbele huur. De laatste dag van de huurovereenkomst moet wel een werkdag zijn, het mag geen dag in het weekend zijn of een feestdag.
  • De opzegtermijn is minstens 1 maand. U huurt de woning dus altijd nog 1 maand vanaf het moment dat u de opzegging bij ons meldt. U kunt de huur maximaal 3 maanden van te voren opzeggen. Wilt u langer van te voren opzeggen? Neem dan contact met ons op.  
  • U moet de huur betalen tot en met de laatste dag van de huurovereenkomst. Het kan zijn dat de huur voor de hele maand al is afgeschreven. We betalen u de huur terug voor de dagen dat u niet meer bij ons huurt. We maken het bedrag naar u over na de eindafrekening. Die krijgt u binnen 6 weken na de laatste dag van de huurovereenkomst.
  • In de regel komen we op de laatse dag van de huurovereenkomst bij u langs voor de eindinspectie. Dan levert u ook de sleutels in.

Voorbeeld

U zegt op 17 mei de huur bij ons op. Op zijn vroegst eindigt de huurovereenkomst op 17 juni. De huur voor de maand juni wordt op 1 juni van uw rekening afgeschreven met een automatische incasso. U krijgt een paar weken later de eindafrekening van uw woning. Het geld dat u teveel heeft betaald vanaf 18 juni, maken we daarna naar u over.

Uw huurwoning opzeggen

Als u hier de woning opzegt, vragen wij u (en een medehuurder als die er is) later nog om een handtekening onder de opzegging.

Ik wil mijn huurwoning opzeggen

Let op: staat u onder bewind? Dan mag alleen uw bewindvoerder de huur opzeggen.

Wilt u liever een brief sturen? Zet hier dan in:

  • het adres van de woning die u opzegt en per wanneer u opzegt
  • uw nieuwe adres
  • als uw rekeningnummer verandert: uw nieuwe rekeningnummer (IBAN). Verhuist u naar het buitenland geef ons dan ook het BIC-nummer van de bank
  • de handtekening van de huurder(s)


Stuur de brief naar: Ymere, Wonen en verhuur, Afdeling Ondersteuning en specialisten, Postbus 2412, 1000 CK Amsterdam

Wat gebeurt er na uw opzegging? Lees meer over de inspecties, bezichtiging en eindafrekening.

Verhuurdersverklaring 

Gaat u huren bij een andere verhuurder dan Ymere? Dan kunt u bij ons een verhuurdersverklaring aanvragen. Daar staat op of u de huur heeft betaald en de woning netjes heeft bewoond. Vraag de verklaring op tijd aan, het duurt minimaal 2 werkdagen.

Verhuurdersverklaring aanvragen

Let op: huurt u nu bij ons en verhuist u naar een andere woning van Ymere? Dan hoeft u geen verhuurdersverklaring aan te vragen.

Bedrijfsruimte, parkeerplek en bergruimte opzeggen

In uw huurovereenkomst staat tot wanneer u de ruimte minimaal moet huren (de huurperiode). De opzegtermijn staat ook in de huurovereenkomst.

Bij bedrijven kunt u de huur opzeggen door een aangetekende brief te sturen aan:  

Ymere 
Afdeling Bedrijfsruimte 
Postbus 2412
1000 CK Amsterdam

Bij parkeerplekken is de opzegtermijn altijd 1 maand. U kunt op elke dag opzeggen, dit hoeft dus niet de eerste dag van de maand te zijn. Mail uw opzegging naar parkeren@ymere.nl of stuur een brief naar: 

Ymere
Afdeling Parkeren
Postbus 2412
1000 CK Amsterdam

Bij bergruimte of garageboxen leest u in uw overeenkomst hoe u op moet zeggen.

Na het opzeggen van de huur volgt een voorinspectie en een eindinspectie. Daarna krijgt u de eindafrekening.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op, maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur

   WhatsApp: 06 13 22 12 20 
    Telefoon: 088 000 89 00