A A A

Huur opzeggen

Icoon HuurovereenkomstU kunt uw huur opzeggen. Wij verhuren de woning, bedrijfsruimte, parkeerplek of bergruimte dan aan iemand anders.

Alle huurders die op de overeenkomst staan, moeten de huur opzeggen.

Let op: bent u huurder en vertrekt u, maar uw medebewoners of gebruikers niet? Zij kunnen meestal de huur niet van u overnemen. Lees meer bij Samen huren (voor bewoners) of bij Indeplaatsstelling (voor bedrijven).

Op deze pagina:

Tips voor slim de huur opzeggen van uw woning

Goed om te weten:

  • Een vrije sector huurwoning of heeft u uw woning via woningruil heeft gekregen? Dan mag u pas opzeggen als u minimaal 12 maanden in de woning heeft gewoond. Alle andere huurwoningen mag u ook eerder opzeggen.
  • U mag elke dag van de maand opzeggen. U hoeft dus niet te wachten tot de laatste of eerste dag van de maand. Dat is makkelijker en u betaalt minder dubbele huur. De laatste dag van de huurovereenkomst moet wel een werkdag zijn, het mag geen dag in het weekend zijn of een feestdag.
  • De opzegtermijn is minstens 1 maand. U huurt de woning dus altijd nog 1 maand vanaf het moment dat u de opzegging bij ons meldt.
  • U moet de huur betalen tot en met de laatste dag van de huurovereenkomst. U betaalt vooraf de huur voor de hele maand. We betalen u de huur terug voor de dagen dat u niet meer bij ons huurt. We maken het bedrag naar u over na de eindafrekening. Die krijgt u binnen 6 weken na de laatste dag van de huurovereenkomst.
  • Op de laatste dag van de huurovereenkomst komen we bij u langs voor de eindinspectie. Dan levert u ook de sleutels in.
  • Wilt u eerder de sleutels inleveren, bijvoorbeeld omdat u eerder naar uw nieuwe huis kan? Dat is vaak geen probleem. Geef het wel op tijd door als u dit wilt. Als het kan, laten we de huurovereenkomst ook eerder eindigen. U betaalt wel altijd nog minstens 1 maand de huur vanaf het moment dat u de opzegging aan ons doorgaf.

Voorbeeld

U zegt op 6 mei de huur bij ons op. Op zijn vroegst eindigt de huurovereenkomst op 6 juni. De huur voor de maand juni wordt op 1 juni van uw rekening afgeschreven met een automatische incasso. U krijgt een paar weken later de eindafrekening van uw woning. Het geld dat u teveel heeft betaald vanaf 7 juni, maken we daarna naar u over.

Uw huurwoning opzeggen

U kunt de huurwoning per brief opzeggen, online of telefonisch op 088 000 89 00. Als u telefonisch of online opzegt, vragen wij u later nog om een handtekening onder de opzegging. Staat de huurovereenkomst op naam van 2 personen? Dan moet u allebei de opzegging ondertekenen.

Wilt u een brief sturen? Zet hier dan in:

  • het adres van de woning die u opzegt en per wanneer u opzegt
  • uw nieuwe adres
  • als uw rekeningnummer verandert: uw nieuwe rekeningnummer (IBAN). Verhuist u naar het buitenland geef ons dan ook het BIC-nummer van de bank.
  • de handtekening van de huurder(s)


Stuur de brief naar: Ymere, Wonen en verhuur, Afdeling Ondersteuning en specialisten, Postbus 2412, 1000 CK Amsterdam

Na het opzeggen van de huur volgt een voorinspectie, een bezichtiging en een eindinspectie. Daarna krijgt u de eindafrekening. We verhuren uw woning graag snel aan een nieuwe huurder. Daarom plannen we een bezichtiging vóór het einde van uw huurovereenkomst. 

Verhuurdersverklaring 

Als u voor uw nieuwe huurwoning een verhuurdersverklaring van Ymere nodig heeft dan kun u die telefonisch (088 000 89 00) of per mail (klantenservice@ymere.nl) aanvragen. Vergeet niet om in de mail te zetten waar u nu woont (de woning van Ymere).

Bedrijfsruimte, parkeerplek en bergruimte opzeggen

In uw huurovereenkomst staat tot wanneer u de ruimte minimaal moet huren (de huurperiode). De opzegtermijn staat ook in de huurovereenkomst.

Bij bedrijven kunt u de huur opzeggen door een aangetekende brief te sturen aan:  

Ymere 
Afdeling Bedrijfsruimte 
Postbus 94278 
1090 GG Amsterdam

Bij parkeerplekken is de opzegtermijn altijd 1 maand. U kunt op elke dag opzeggen, dit hoeft dus niet de eerste dag van de maand te zijn. Mail uw opzegging naar parkeren@ymere.nl of stuur een brief naar: 

Ymere
Afdeling Parkeren
Postbus 94278
1090 GG Amsterdam

Bij bergruimte of garageboxen leest u in uw overeenkomst hoe u op moet zeggen.

Na het opzeggen van de huur volgt een voorinspectie en een eindinspectie. Daarna krijgt u de eindafrekening.

Hulp nodig?

   Telefoon: 088 000 89 00
  Contactformulier
   Open: maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur