A A A

Samen huren

Icoon HuurovereenkomstU kunt samen in een woning wonen maar niet iedereen die in de woning woont is ook huurder.

Huurders en medebewoners

De naam van de huurder staat op de huurovereenkomst. De huurder is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het betalen van de huur en het voorkomen van overlast. De huurder heeft huurbescherming en alle overige rechten en plichten van het huurrecht.

Op de huurovereenkomst kunnen maximaal 2 namen van huurders staan.

Staat uw naam niet op de huurovereenkomst? U bent dan medebewoner en geen huurder. Het inkomen van een medebewoner kan wel meetellen als u een nieuwe woning gaat huren en bij de huurverhoging voor een sociale huurwoning. Als de huurder verhuist of overlijdt, dan kan de medebewoner meestal niet in de woning blijven.

U moet de woning altijd zelf bewonen

U mag de woning niet aan iemand anders verhuren (onderhuur) of iemand anders in de woning laten wonen. Dat is Woonfraude, u kunt dan uw woning kwijtraken. U mag in sommige gevallen wel tijdelijk iemand op uw woning laten passen. Dat moet u aanvragen bij Ymere, lees meer bij Huisbewaring.

Trouwen en geregistreerd partner

Als u trouwt dan bent u automatisch ook huurder van de woning. U hoeft niets aan ons door te geven. Dit is ook zo bij een geregistreerd partnerschap.

Samenwonen met uw partner

U hoeft geen toestemming te vragen aan Ymere als uw partner bij u komt wonen. Maar: uw partner is niet automatisch ook huurder. Ook niet als u een samenlevingscontract heeft. Na 2 jaar samenwonen kunt u wel aanvragen of uw partner ook huurder kan worden. Het kan dan handig zijn dat Ymere al weet dat u samenwoont.

Tip: Wilt u uitproberen of samenwonen bevalt? Kijk dan eens bij de informatie over ‘proef samenwonen’ bij Huisbewaring.

Wilt u dat uw partner met wie u meer dan 2 jaar samenwoont ook huurder wordt? Minimaal 2 jaar nadat u bent gaan samenwonen, kunt u bij ons een aanvraag indienen. Wij nemen dan contact met u op om uw aanvraag te bespreken. We vragen u dan in ieder geval om de volgende papieren:

  • kleurenkopie van het legitimatiebewijs van uw partner (geen rijbewijs)
  • kopie van een recent historisch uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van uzelf en uw partner. U kunt dit opvragen bij uw gemeente. Woont u in de gemeente Amsterdam? Dan hoeft u geen uittreksel op te sturen.  
  • meerdere bewijzen dat u een huishouding deelt als partners (bijvoorbeeld: een afschrift van een gemeenschappelijke bankrekening, een verzekering of abonnement op 2 namen, bewijzen dat u samen op vakantie gaat, een samenlevingscontract)
  • de reden waarom u uw partner ook huurder wil maken

Kinderen

Als u kinderen krijgt, hoeft u dit niet aan ons door te geven.

Heeft uw kind ergens anders gewoond en komt uw zoon of dochter weer bij u wonen? U hoeft geen toestemming te vragen aan Ymere en u hoeft dit niet aan ons door te geven.

Kinderen zijn geen huurder maar medebewoner. Kinderen kunnen ook na 2 jaar meestal geen huurder worden. De relatie is niet ‘duurzaam’ omdat ouders en kind niet de bedoeling hadden om altijd bij elkaar te blijven wonen.

Scheiden bij trouwen of geregistreerd partner

U moet dit aan ons doorgeven zodra de scheiding definitief is. De scheiding is definitief als uw advocaat de scheiding heeft ingeschreven bij de gemeente. U krijgt daar een brief over van uw advocaat.

De huurder die achterblijft, moet moet ook alleen aan de voorwaarden van de woning kunnen voldoen, bijvoorbeeld mindervalide zijn of 65+. 

Uit elkaar bij samenwonen

Bij 2 huurders:

Gaan 2 huurders uit elkaar? Dit moet u aan ons doorgeven. De huurder die vertrekt, doet afstand van de woning. Is het een woning met bijzondere voorwaarden, bijvoorbeeld een woning voor 65+ of mindervaliden? De huurder die achterblijft moet dan wel aan de voorwaarden van de woning kunnen voldoen.

Bij een huurder en een medebewoner:

Gaan een huurder en een medebewoner uit elkaar dan blijft de huurder in de woning. De medebewoner heeft geen rechten op de woning.

Overlijden

Bij 2 huurders:

Als de ene huurder komt te overlijden, bekijken wij of de andere huurder in de woning kan blijven wonen. Dat kan bijna altijd. Een uitzondering is bijvoorbeeld een MIVA-woning speciaal voor een huurder met een handicap.

Het overlijden van een huurder moet u aan ons doorgeven.

Bij een huurder en een medebewoner:

Overlijdt de huurder? Alleen een medebewoner die partner was van de huurder kan de huurovereenkomst overnemen. De medebewoner moet wel minstens 2 jaar in de woning wonen en als partner een huishouding hebben gedeeld met de huurder. Kinderen kunnen de huurovereenkomst meestal niet overnemen.

Het overlijden van een medebewoner hoeft u niet te melden bij Ymere.

Hulp nodig?

   WhatsApp: 06 13 22 12 20
   Telefoon: 088 000 89 00
  Contactformulier
   Open: maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur
   Bezoektijden balie: maandag t/m donderdag 13.00-16.30 uur of in de ochtend op afspraak