A A A

Samen huren

Icoon HuurovereenkomstU kunt samen in een woning wonen maar niet iedereen die in de woning woont is ook huurder.

Huurders en medebewoners

De naam van de huurder staat op de huurovereenkomst. De huurder is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het betalen van de huur en het voorkomen van overlast. De huurder heeft huurbescherming en alle overige rechten en plichten van het huurrecht.

Op de huurovereenkomst kunnen maximaal 2 namen van huurders staan.

Staat uw naam niet op de huurovereenkomst? U bent dan medebewoner en geen huurder. Het inkomen van een medebewoner kan wel meetellen als u een nieuwe woning gaat huren en bij de huurverhoging voor een sociale huurwoning. Als de huurder verhuist of overlijdt, dan kan de medebewoner meestal niet in de woning blijven.

U moet de woning altijd zelf bewonen

U mag de woning niet aan iemand anders verhuren (onderhuur) of iemand anders in de woning laten wonen. Dat is Woonfraude, u kunt dan uw woning kwijtraken. U mag in sommige gevallen wel tijdelijk iemand op uw woning laten passen. Dat moet u aanvragen bij Ymere, lees meer bij Huisbewaring.

Trouwen en geregistreerd partner

Als u trouwt dan bent u automatisch ook huurder van de woning. Dit is ook zo bij een geregistreerd partnerschap. Dat heet ook wel 'wettelijk medehuurderschap'. Het is belangrijk dat u uw partner als medehuurder aanmeldt bij Ymere. Wij zetten de naam van uw partner dan op de huurovereenkomst. Zo kan uw partner ook zaken bij ons melden of aanvragen.

Ik wil mijn partner aanmelden als medehuurder
(bij trouwen of geregistreerd partnerschap)

Let op: een samenlevingscontract is niet hetzelfde als een huwelijk of geregistreerd partnerschap. Heeft u een samenlevingscontract? Kijk dan bij 'Samenwonen'.

Samenwonen met uw partner

U hoeft geen toestemming te vragen aan Ymere als uw partner bij u komt wonen. Maar: uw partner is niet automatisch ook huurder. Ook niet als u een samenlevingscontract heeft. Na 2 jaar samenwonen kunt u wel aanvragen of uw partner ook huurder kan worden.

U kunt ook van te voren al de naam van uw partner aan ons doorgeven. Dat kan handig zijn als u later medehuurderschap wil aanvragen.

Tip: Wilt u uitproberen of samenwonen bevalt? Kijk dan eens bij de informatie over ‘proef samenwonen’ bij Huisbewaring.

Ik wil medehuurderschap aanvragen
(bij samenwonen)

Samenwonen met iemand anders dan uw partner

Er mag iemand anders bij uw wonen, bijvoorbeeld een familielid. Dit zijn de voorwaarden:

  • U moet zelf in de woning wonen, en het grootste deel van de woning gebruiken (minstens de woonkamer en een slaapkamer)
  • U moet een extra slaapkamer hebben (de zolder of berging tellen niet mee)
  • U mag geen huur vragen voor het inwonen

Kinderen

Als u kinderen krijgt, hoeft u dit niet aan ons door te geven.

Heeft uw kind ergens anders gewoond en komt uw zoon of dochter weer bij u wonen? U hoeft geen toestemming te vragen aan Ymere en u hoeft dit niet aan ons door te geven.

Kinderen zijn geen huurder maar medebewoner. Kinderen kunnen ook na 2 jaar meestal geen huurder worden. De relatie is niet ‘duurzaam’ omdat ouders en kind niet de bedoeling hadden om altijd bij elkaar te blijven wonen.

Scheiden bij trouwen of geregistreerd partner

U moet dit aan ons doorgeven zodra de scheiding definitief is. De scheiding is definitief als uw advocaat de scheiding heeft ingeschreven bij de gemeente. U krijgt daar een brief over van uw advocaat.

De huurder die achterblijft, moet moet ook alleen aan de voorwaarden van de woning kunnen voldoen, bijvoorbeeld mindervalide zijn of 65+. 

Ik wil doorgeven dat wij gescheiden zijn

Uit elkaar bij samenwonen

Bij 2 huurders:

Gaan 2 huurders uit elkaar? Dit moet u aan ons doorgeven. De huurder die vertrekt, doet afstand van de woning. Is het een woning met bijzondere voorwaarden, bijvoorbeeld een woning voor 65+ of mindervaliden? De huurder die achterblijft moet dan wel aan de voorwaarden van de woning kunnen voldoen.

Ik wil doorgeven dat wij uit elkaar zijn

Bij een huurder en een medebewoner:

Gaan een huurder en een medebewoner uit elkaar dan blijft de huurder in de woning. De medebewoner heeft geen rechten op de woning.

Overlijden

Bij 2 huurders:

Als de ene huurder komt te overlijden, bekijken wij of de andere huurder in de woning kan blijven wonen. Dat kan bijna altijd. Een uitzondering is bijvoorbeeld een MIVA-woning speciaal voor een huurder met een handicap.

Het overlijden van een huurder moet u aan ons doorgeven.

Bij een huurder en een medebewoner:

Overlijdt de huurder? Alleen een medebewoner die partner was van de huurder kan de huurovereenkomst overnemen. De medebewoner moet wel minstens 2 jaar in de woning wonen en als partner een huishouding hebben gedeeld met de huurder. Kinderen kunnen de huurovereenkomst meestal niet overnemen.

Het overlijden van een medebewoner hoeft u niet te melden bij Ymere.

Ik wil doorgeven dat een huurder is overleden

Hulp nodig?

Neem contact met ons op, maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur

   WhatsApp: 06 13 22 12 20 
    Telefoon: 088 000 89 00