A A A

Samen huren

Icoon HuurovereenkomstU kunt samen in een woning wonen maar niet iedereen die in de woning woont is ook huurder.

Huurders en medebewoners

De naam van de huurder staat op de huurovereenkomst. De huurder is verantwoordelijk voor bijvoorbeeld het betalen van de huur en het voorkomen van overlast. De huurder heeft huurbescherming en alle overige rechten en plichten van het huurrecht.

Op de huurovereenkomst kunnen maximaal 2 namen van huurders staan.

Staat uw naam niet op de huurovereenkomst? U bent dan medebewoner en geen huurder. Het inkomen van een medebewoner kan wel meetellen als u een nieuwe woning gaat huren en bij de huurverhoging voor een sociale huurwoning. Als de huurder verhuist of overlijdt, dan kan de medebewoner meestal niet in de woning blijven.

Trouwen en geregistreerd partner

Als u trouwt dan bent u automatisch ook huurder van de woning. U hoeft niets aan ons door te geven. Dit is ook zo bij een geregistreerd partnerschap.

Samenwonen met uw partner

U hoeft geen toestemming te vragen aan Ymere als uw partner bij u komt wonen. Uw partner is niet automatisch ook huurder. Ook niet als u een samenlevingscontract heeft. Na 2 jaar samenwonen kunt u wel aanvragen of uw partner ook huurder kan worden. Het kan dan handig zijn dat Ymere al weet dat u samenwoont.

Tip: Wilt u uitproberen of samenwonen bevalt? Kijk dan eens bij de informatie over ‘proef samenwonen’ bij Huisbewaring.

Wilt u dat uw partner met wie u meer dan 2 jaar samenwoont ook huurder wordt? Minimaal 2 jaar nadat u bent gaan samenwonen, kunt u bij ons een aanvraag indienen. Wij nemen dan contact met u op om uw aanvraag te bespreken. We vragen u dan in ieder geval om de volgende papieren:

  • kleurenkopie van het legitimatiebewijs van uw partner (geen rijbewijs)
  • kopie van een recent historisch uittreksel uit de Basisregistratie Personen (BRP) van uzelf en uw partner. U kunt dit opvragen bij uw gemeente. Woont u in de gemeente Amsterdam? Dan hoeft u geen uittreksel op te sturen.  
  • bewijzen dat u de kosten voor de huishouding deelt (bijvoorbeeld: een gemeenschappelijke bankrekening en een verzekering)
  • de reden waarom u uw partner ook huurder wil maken

U kunt samenwonen aan ons doorgeven op 088 000 89 00, met een e-mail naar klantenservice@ymere.nl of vul het formulier in.

Kinderen

Als u kinderen krijgt, hoeft u dit niet aan ons door te geven.

Heeft uw kind ergens anders gewoond en komt uw zoon of dochter weer bij u wonen? U hoeft geen toestemming te vragen aan Ymere en u hoeft dit niet aan ons door te geven.

Kinderen zijn geen huurder maar medebewoner. Kinderen kunnen ook na 2 jaar meestal geen huurder worden. De relatie is niet ‘duurzaam’ omdat ouders en kind niet de bedoeling hadden om altijd bij elkaar te blijven wonen.

Voor meer informatie kunt u ons bellen op 088 000 89 00 of mail naar klantenservice@ymere.nl.

Samen wonen met iemand anders

Komt iemand bij u wonen die niet uw partner of kind is? Daar zijn regels voor en u moet dit bij ons melden. Lees meer bij Onderhuur en inwonen.

Scheiden of einde samenwonen

Bij 2 huurders:

Gaan twee huurders uit elkaar en bijvoorbeeld scheiden? Dit moet u aan ons doorgeven. Bel hiervoor 088 000 89 00, mail klantenservice@ymere.nl of vul een formulier in. Vertel ons ook wie in de woning blijft wonen. De huurder die achterblijft moet ook alleen aan de voorwaarden van de woning kunnen voldoen, bijvoorbeeld mindervalide zijn of 65+.  Lukt het niet om samen te beslissen wie blijft, vraag dan de kantonrechter om een uitspraak.

Huurt u een vrije sector huurwoning dan moet de huurder die in de woning blijft wonen, de huur alleen kunnen betalen. Lukt dit niet dan blijven allebei de namen op de huurovereenkomst staan. U blijft samen verantwoordelijk voor het betalen van de huur. U kunt 12 maanden na het ingaan van de huurovereenkomst ook samen de huur opzeggen.

Bij een huurder en een medebewoner:

Gaan een huurder en een medebewoner uit elkaar dan blijft de huurder in de woning. De medebewoner heeft geen rechten op de woning. Voor meer informatie kunt u ons bellen op 088 000 89 00 of mail naar klantenservice@ymere.nl.

Overlijden

Bij 2 huurders:

Als de ene huurder komt te overlijden, bekijken wij of de andere huurder in de woning kan blijven wonen. Dat kan bijna altijd. Een uitzondering is bijvoorbeeld een MIVA-woning speciaal voor een huurder met een handicap.

Het overlijden van huurders moet u aan ons doorgeven.

Bij een huurder en een medebewoner:

Als de huurder overlijdt kunnen medebewoners de huurovereenkomst niet overnemen. Soms kunnen ze wel een nieuwe huurovereenkomst krijgen voor dezelfde woning. De voorwaarden voor de woning kunnen dan veranderen. Bijvoorbeeld de huurprijs.

Het overlijden van medebewoners hoeft u niet te melden bij Ymere.

Hulp nodig?

   WhatsApp: 06 13 22 12 20
   Telefoon: 088 000 89 00
   E-mail: klantenservice@ymere.nl
   Open: maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur