A A A

Van Groot naar Beter

Icoon HuurovereenkomstHeeft u als klein huishouden een grote sociale huurwoning? Dan kunt u gebruik maken van de verhuisregeling Van Groot naar Beter.

U krijgt voorrang als u gaat verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning die beter past bij uw huishouden. En is de nieuwe woning duurder? Dan kunt u in veel gevallen uw oude huur behouden.

Let op: u moet wel voldoen aan de inkomenseisen voor een sociale huurwoning. U mag bijvoorbeeld niet te veel verdienen. In uw gemeente kunnen nog andere regels gelden.

Op deze pagina

Let op: wilt u meer dan 1 verhuisregeling gebruiken, vraag dan aan ons of dit kan. U kunt een verhuisregeling niet combineren met stadsvernieuwingsurgentie of een sociaal plan.

Voorwaarden Amsterdam

 • u huurt een sociale huurwoning van een van de deelnemende corporaties in de regio Amsterdam: De Key, Eigen Haard, Rochdale, Ymere, Alliantie, Stadgenoot
 • uw woning heeft een oppervlakte van minimaal 70m2
 • uw woning heeft minimaal 4 kamers. De zolder en een berging tellen niet als kamer
 • uw huishouden bestaat uit maximaal 3 personen
 • u reageert op een sociale huurwoning in Amsterdam van een van de deelnemende corporaties: De Key, Eigen Haard, Rochdale, Ymere, Alliantie, Stadgenoot
 • u reageert op een woning van maximaal 60 m2, of op een seniorenwoning, of op een WIBO-woning

U kunt een verhuiskostenvergoeding krijgen van de gemeente Amsterdam. De vergoeding is tussen de € 4000 en € 6200, afhankelijk van de grootte van uw woning. We informeren u graag verder over de vergoeding als u in aanmerking komt voor de regeling.  

Uw oude huur meenemen kan alleen als u verhuist naar een bestaande woning van een van de deelnemende corporaties. U kunt de oude huur helaas niet meenemen als u verhuist naar een nieuwbouwwoning.

Komt u in aanmerking? Ga naar Aanvragen >>

Voorwaarden Haarlemmermeer

 • u huurt een sociale huurwoning van Ymere in de regio Haarlemmermeer
 • uw woning heeft een oppervlakte van minimaal 65m2
 • uw woning heeft minimaal 4 kamers. De zolder en een berging tellen niet als kamer. 
 • uw huishouden bestaat uit maximaal 3 personen
 • u reageert op een sociale huurwoning van Ymere in Haarlemmermeer van maximaal 60 m2, of op een seniorenwoning, of op een WIBO-woning
   

U kunt misschien ook een verhuiskostenvergoeding krijgen van de gemeente Haarlemmermeer. De vergoeding is € 1000. Een van de voorwaarden voor de vergoeding is dat u of uw partner 65 of ouder is. We informeren u graag verder over de vergoeding als u in aanmerking komt voor de regeling.

Uw oude huur meenemen kan alleen als u verhuist naar een bestaande woning van Ymere. U kunt de oude huur helaas niet meenemen als u verhuist naar een nieuwbouwwoning. Wilt u een woning van een andere corporatie gaan huren? Informeer dan bij die corporatie naar de spelregels voor huur meenemen bij Van Groot naar Beter.

Komt u in aanmerking? Ga naar Aanvragen >>

Voorwaarden Weesp en Gooise meren

Let op: Er is jaarlijks maar een beperkt aantal plekken beschikbaar in Weesp.
 

 • u huurt een sociale huurwoning van Ymere in Weesp of Gooise meren
 • uw woning is grondgebonden
 • uw woning heeft minimaal 4 kamers, waarvan 3 slaapkamers (een zolderkamer bereikbaar met een vaste trap telt mee)
 • uw huishouden bestaat uit maximaal 2 personen, zonder inwonende kinderen. Een van u is 55 jaar of ouder
 • u reageert op een gelijkvloers appartement van Ymere in de gemeente waar u nu woont

Uw oude huur meenemen kan alleen als u verhuist naar een bestaande woning van Ymere. U kunt de oude huur helaas niet meenemen als u verhuist naar een nieuwbouwwoning.

Komt u in aanmerking? Ga naar Aanvragen >>

Voorwaarden Almere

De regeling is bedoeld voor huishoudens van een of twee personen, waarvan tenminste één huurder 55 jaar of ouder is. Als uw huidige woning vier of meer kamers heeft en u geen inwonende kinderen heeft, kunt u voorrang krijgen op woningen die zijn gelabeld voor “Van Groot Naar Beter”. Dit zijn gelijkvloerse sociale huurwoningen met maximaal drie kamers.

U kunt een verhuiskostenvergoeding van de gemeente Almere krijgen. De vergoeding is €1.250. U moet dan wel voldoen aan deze voorwaarden:

 • Uw huishouden bestaat uit maximaal 2 personen, en heeft geen inwonende kinderen. Minstens één van u is 55 jaar of ouder.
 • U verhuist binnen Almere van en naar een huurwoning van een woningcorporatie. De nieuwe woning moet bestemd zijn voor Van Groot Naar Beter.
 • U laat een woning achter met mi­ni­maal 4 ka­mers. Als die woning een volwaardige zolderruimte heeft, telt die mee als kamer. Uw verhuurder kan u daar meer over vertellen.
 • Uw huishouden heeft een jaarinkomen (verzamelinkomen) onder de inkomensgrens voor sociale huur. In 2019 moet uw inkomen dus onder €42.436 zijn.
 • U hebt het huurcontract voor uw nieuwe woning getekend.

Let op: in 2019 zijn er in totaal 30 verhuiskostenvergoedingen beschikbaar. Vanaf 2020 zijn er 60 verhuiskostenvergoedingen per jaar beschikbaar.

Uw oude huur meenemen kan alleen als u verhuist van en naar een woning van Ymere. U kunt de oude huur helaas niet meenemen als u verhuist naar een nieuwbouwwoning.

Huurt u nu bij Ymere en komt u in aanmerking voor de voorrang? Ga naar Aanvragen >>

Huurt u bij GoedeStede of De Alliantie en komt u in aanmerking voor de voorrang, neem dan contact op met uw eigen corporatie.

Bent u geen huurder van De Alliantie, GoedeStede of Ymere, dan kunt u zich bij een van deze drie corporaties melden.

Haarlem: vervangen door regeling Ouder worden en prettig wonen

Sneller een passende woning vinden in Haarlem kan met de verhuisregeling: Ouder worden en prettig wonen in Haarlem.

Aanvragen

 1. Staat u nog niet ingeschreven bij Woningnet? Dan is dat de eerste stap. 
 2. Staat u ingeschreven bij Woningnet en voldoet u aan de voorwaarden die gelden in uw gemeente? Dan kunt u de voorrang bij ons aanvragen. Neem contact op met de afdeling Match & Markt van Ymere: bel ons op 088-080 6777 (maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 17.00 uur) of stuur een e-mail naar match_markt@ymere.nl.

Voldoet u niet aan de voorwaarden, maar huurt u wel langer dan 9 jaar een sociale huurwoning van Ymere? Misschien komt u wel in aanmerking voor de Trouwe klantenbonus. U kunt de Trouwe klantenbonus en de regeling van Groot naar Beter niet combineren.

Hulp nodig?