A A A

Zelf klussen

Icoon Reparaties en onderhoudNieuw behang of een andere keuken? U mag in uw woning zelf klussen of verbouwen.

In het Overzicht van reparaties en veranderingen leest u wat u aan uw woning mag veranderen en wat de regels hiervoor zijn (we noemen dat ook wel ZAV-beleid, Zelf aangebrachte voorzieningen).

Let op: is uw huis gebouwd voor 1993? Dan kan er asbest in uw woning zitten. Asbest is ongezond als u losse vezels inademt. Zorg dat u asbest niet kapotmaakt, bijvoorbeeld door er in te boren. Als u gaat verbouwen, moet u de asbest zelf verwijderen. Hier zijn regels voor. Zie ook Asbest.

Voorwaarden voor iets veranderen aan uw woning

Voor alle veranderingen gelden de volgende voorwaarden:

  • Als u in een gemeentemonument of een rijksmonument woont, moet u altijd vooraf met ons overleggen.
  • De veranderingen die u in uw huis of tuin aanbrengt, moeten veilig zijn. Daarom moeten ze bouwkundig en technisch verantwoord zijn. U mag bijvoorbeeld de meterkast niet verplaatsen en geen dragende muren afbreken.
  • U zorgt zelf voor reparaties en onderhoud aan de verbeteringen. Bijvoorbeeld: als u zelf een nieuwe keuken plaatst, moet u deze keuken zelf onderhouden.
  • U mag geen overlast veroorzaken bij de buren. De nieuwe vloer mag bijvoorbeeld niet zorgen voor meer geluidsoverlast.
  • Als u verhuist moet Ymere de woning nog net zo goed kunnen verhuren als voor uw verandering. Overleg met ons voordat u bijvoorbeeld van 2 kamers 1 kamer maakt, want een woning met 1 kamer verhuren we niet zo goed als een woning met 2 kamers.
  • Uw verandering moet voldoen aan de wet en aan de regels en voorschriften van gas-, water- en energiebedrijven. Als er voor de verandering een vergunning nodig is van de gemeente, moet u die zelf regelen bij de gemeente.


U kunt ons ook altijd om advies vragen, neem contact met ons op dan bespreken we wat er kan en mag.

Ymere kan u als u verhuist geld geven voor de verandering, bijvoorbeeld voor de nieuwe keuken. Zie Vergoeding bij verhuizing. Wij willen dan de originele factuur zien van de vakman, zodat we kunnen zien wat er is gebeurd.

Hulp nodig?

Neem contact met ons op, maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur

   WhatsApp: 06 13 22 12 20 
    Telefoon: 088 000 89 00