A A A

Asbest

Icoon Reparaties en onderhoud

Het gebruik van asbest is sinds 1993 verboden maar de stof zit nog wel verwerkt in woningen. Asbest is verboden omdat het ongezond is als u losse asbestvezels inademt. Als er geen losse vezels zijn dan is asbest niet ongezond.

Zit er asbest in mijn woning?

Is uw woning van voor 1993? Dan kan er asbest in uw woning zitten. Ymere verwijdert asbest niet als het niet nodig is.

Waar werd asbest gebruikt?

  • Platen met asbesthoudend cement zijn vooral te vinden in gevels, dakbeschot, in en rondom schoorstenen en in of bij de cv-installatie. Verder komt dit materiaal soms voor op galerijen van flats en als golfplaat op schuren en garages. Asbest komt ook voor in vensterbanken.
  • Asbest komt ook voor in vloerbedekking van vinyl (zeil) waaronder vinyltegels. Het vinyl heeft een lichtbruin tot grijs gekleurde, kartonachtige onderlaag.
  • Soms is asbest gebruikt in oude huishoudelijke apparaten zoals gaskachels, cv-ketels, haardrogers, strijkijzers en warmhoudplaatjes.

Voorzichtig met klussen

Zit er asbest in uw huis? Let dan op dat u bij het klussen in huis het asbest niet kapot maakt. Bijvoorbeeld door er in te boren. Wilt u advies over klussen en asbest? Neem dan contact met ons op.

Asbest verwijderen: neem contact op met uw gemeente

Als u gaat verbouwen kan het nodig zijn dat het asbest verwijderd moet worden.

Asbest moet veilig verwijderd worden zonder dat de ongezonde losse vezels in de lucht komen. Het afval moet daarna ook veilig vervoerd en verwerkt worden. Uw gemeente heeft hier regels voor. Voor veel asbest geldt dat u een vergunning nodig heeft en het asbest door een deskundig asbestverwijderingsbedrijf moet laten verwijderen. Vraag uw gemeente om meer informatie. 

Hulp nodig?

Neem contact met ons op, maandag t/m vrijdag 8.30 - 17.00 uur

   WhatsApp: 06 13 22 12 20 
    Telefoon: 088 000 89 00