A A A

Zelf klussen

Icoon Reparaties en onderhoudNieuw behang of een andere keuken? U mag in uw woning zelf klussen of verbouwen.

In het Overzicht van reparaties en veranderingen leest u wat u aan uw woning mag veranderen en wat de regels hiervoor zijn. Per onderdeel van uw woning geven wij ook aan wie verantwoordelijk is voor reparaties en onderhoud.

Let op: is uw huis gebouwd voor 1993? Dan kan er asbest in uw woning zitten. Asbest is ongezond als u losse vezels inademt. Zorg dat u asbest niet kapotmaakt, bijvoorbeeld door er in te boren. Als u gaat verbouwen, moet u de asbest zelf verwijderen. Hier zijn regels voor. Zie ook Asbest.

Voorwaarden voor iets veranderen aan uw woning

Voor alle veranderingen gelden de volgende voorwaarden:

  • Als u in een gemeentemonument of een rijksmonument woont, moet u altijd vooraf met ons overleggen. Bel 088 000 89 00 of mail klantenservice@ymere.nl.
  • De veranderingen die u in uw huis of tuin aanbrengt, moeten veilig zijn. Daarom moeten ze bouwkundig en technisch verantwoord zijn. U mag bijvoorbeeld de meterkast niet verplaatsen en geen dragende muren afbreken.
  • U zorgt zelf voor reparaties en onderhoud aan de verbeteringen. Bijvoorbeeld: als u zelf een nieuwe keuken plaatst, moet u deze keuken zelf onderhouden.
  • U mag geen overlast veroorzaken bij de buren. De nieuwe vloer mag bijvoorbeeld niet zorgen voor meer geluidsoverlast.
  • Als u verhuist moet Ymere de woning nog net zo goed kunnen verhuren als voor uw verandering. Overleg met ons voordat u bijvoorbeeld van 2 kamers 1 kamer maakt, want een woning met 1 kamer verhuren we niet zo goed als een woning met 2 kamers.
  • Uw verandering moet voldoen aan de wet en aan de regels en voorschriften van gas-, water- en energiebedrijven. Als er voor de verandering een vergunning nodig is van de gemeente, moet u die zelf regelen bij de gemeente.


U kunt ons ook altijd om advies vragen. Bel hiervoor 088 000 89 00 of mail klantenservice@ymere.nl.

Ymere kan u als u verhuist geld geven voor de verandering, bijvoorbeeld voor de nieuwe keuken. Zie Vergoeding bij verhuizing. Wij willen dan de originele bonnen zien. Bewaar die dus goed.

Hulp nodig?

Mail: klantenservice@ymere.nl
Telefoon: 088 000 89 00
Open: maandag t/m vrijdag 8.30-17.00 uur
Gesloten: Koningsdag (27 april) en de dag daarna (28 april) 
Bekijk onze openingstijden rond feestdagen