laatste update: vrijdag 13 januari 2023 (uitleg prijsplafond met voorbeeld toegevoegd)

Wat we nu weten over het prijsplafond met een eigen aansluiting

Er is een prijsplafond voor gas, warmte en stroom voor huishoudens met een eigen aansluiting. Zij hebben een eigen contract voor gas, warmte en stroom met de energieleverancier. Het prijsplafond houdt in dat u tot een bepaald verbruik een maximum prijs betaalt­­­­. Het prijsplafond geldt alleen voor uw privé verbruik. Op deze pagina vertellen we u alles wat we tot nu weten over het prijsplafond.

 

 

Wat is het prijsplafond?

Een prijsplafond is een maximale prijs die u betaalt voor uw stroom, warmte en gas. Dat heeft de overheid bedacht. Met het prijsplafond wil de overheid u beschermen als de prijzen voor gas, warmte en stroom verder blijven stijgen. Het prijsplafond geldt alleen tot een maximum verbruik en alleen voor uw privé-verbruik. Ook wel basisverbruik genoemd. Kosten voor bijvoorbeeld verlichting in trappenhuizen of garages vallen hier niet onder. Verbruikt u meer? Dan betaalt u de prijs die in uw energiecontract staat. 

Wat u maximaal mag verbruiken hangt af van wanneer u de jaarafrekening krijgt’

Zo mag u in de winter meer gas verbruiken dan in de zomer. U kunt dat niet zelf bepalen. Bij de jaarafrekening wordt gekeken wat u verbruikt heeft in de maanden vóór de jaarafrekening. Heeft u meer verbruikt dan wat u in die maanden mocht verbruiken? Dat betaalt u voor het deel boven het basisverbruik de prijs die in uw contract staat. Na uw jaarafrekening gebeurt hetzelfde. Er wordt gekeken wat u mag verbruiken in de maanden na uw jaarafrekening.

Ons advies

  • Check bij uw energieleverancier in welke maand u de jaarafrekening krijgt.
  • Check daarna wat u mag verbruiken voor gas, warmte of stroom totdat u de jaarafrekening krijgt. En wat u mag verbruiken ná de jaarafrekening.

Voorbeeld

Mevrouw Saadi krijgt de jaarafrekening in april. Ze krijgt van haar energieleverancier te horen dat ze van januari t/m maart 568m³ gas mag verbruiken. Als ze haar jaarafrekening krijgt in april, ziet ze dat ze van januari tot en met maart 578m³ gas heeft verbruikt. Ze heeft 10m³ meer verbruikt. Helaas moet mevrouw Saadi voor die 10m3 gas het tarief betalen dat in haar contract staat.

In de periode na haar jaarafrekening (april tot en met 31 december 2023) mag ze 632m³ verbruiken. Als ze haar jaarafrekening krijgt in april 2024 dan ziet ze dat ze van april tot en met december 2023 602m³ heeft verbruikt. Dat is 30m³ onder het basisverbruik. Voor de periode ná haar jaarafrekening zit zij wél onder het basisverbruik en betaalt ze het maximale tarief van het prijsplafond.

NB: is het tarief dat in uw contract staat lager dan het maximale tarief van het prijsplafond? Dan betaalt u gewoon het tarief dat in uw contract staat.  

Het prijsplafond werkt per aansluiting. En is daarom niet geschikt voor huishoudens die samen met anderen één aansluiting hebben (blokverwarming). Wij leggen u graag uit hoe het prijsplafond voor blokverwarming werkt.

 

Antwoorden op meest gestelde vragen

Nee. Het prijsplafond geldt alleen voor uw privé-verbruik. Kosten voor bijvoorbeeld verlichting in trappenhuizen vallen hier niet onder.

Nee. Het prijsplafond geldt alleen voor uw privé-verbruik. Kosten voor bijvoorbeeld verlichting in garages vallen hier niet onder.

Nee. We adviseren om uw voorschotbedrag te verhogen. Anders is de kans groot dat u bij de jaarafrekening een bedrag moet bijbetalen.

Let op: het prijsplafond geldt  niet voor stroom dat wordt gebruikt in algemene ruimtes of parkeergarage. Daardoor is in 2023 de prijs van stroom 3x hoger dan in 2022.

 

Ja. Maar alleen u een eigen contract heeft voor stroom, warmte of gas.

Geef dit op tijd aan bij uw energieleverancier. De meeste energieleveranciers bieden hulp bij het vinden van een oplossing. 

U kunt ook aan de slag met Geldfit. Hier vindt u hulp als u er zelf niet meer uitkomt. Veel bedrijven zijn daarbij aangesloten. Ymere ook. Kijk op www.geldfit.nl/ymere

Heeft u vragen over het betalen van uw huur? Neem dan direct contact met ons op.

Dat hoeft niet. Voor de huurtoeslag geeft u uw rekenhuur door. Met rekenhuur bedoelen wij de kale huur (ook wel netto huur genoemd) plus een aantal servicekosten. Het gaat dus niet om alle servicekosten. Het voorschotbedrag voor stroom algemene ruimte telt mee voor de rekenhuur. U mag voor dit deel maximaal € 12 opgeven bij de Belastingdienst. Controleer bij de Belastingdienst welk bedrag u heeft opgegeven voor stroom algemene ruimte. Is dit bedrag lager dan € 12 en gaat u uw voorschotbedrag verhogen? Dan kunt het nieuwe bedrag doorgeven aan de Belastingdienst. U krijgt dan misschien meer huurtoeslag. Als uw rekenhuur hoger wordt en uw inkomen niet verandert, dan krijgt u in ieder geval niet minder.  Let wel: u kunt maximaal € 12 euro doorgeven. Zat u al op € 12 en gaat u uw voorschotbedrag verhogen? Dan hoeft u niets te doen. Uw huurtoeslag blijft hetzelfde.

Voorschotbedragen voor stookkosten (warmte of gas) en stroomverbruik voor in de woning tellen niet mee voor de rekenhuur die u moet opgeven voor de huurtoeslag.

 

Voorschot stookkosten

Betaalt u een voorschot via de servicekosten voor uw privéverbruik voor gas en/of stroom in uw woning? Kijk dan op onze pagina stookkosten voor vragen en antwoorden hierop.

Naar pagina stookkosten

Bespaar op uw verbruik

Zuinig omgaan met energie is de snelste manier om uw energierekening omlaag te krijgen. Op de pagina 'grip op de energierekening' vindt u veel tips om minder energie te verbruiken, maar ook waar u hulp kunt krijgen als u er zelf even niet.

Naar pagina grip op de energierekening