Tuinonderhoud

Buren vinden het vaak vervelend als uw tuin een rommel is. U mag daarom uw tuin niet gebruiken als  opslagplaats, werkplek of bedrijfsruimte. Verder moet u de tuin netjes onderhouden. Natuurlijk hopen we dat u van de tuin geniet en dat u er iets moois van maakt! 

Planten, struiken en bomen

 • Om uw tuin netjes te houden, maait u regelmatig het gras, verwijdert u onkruid en snoeit u bomen en heggen.
 • De Japanse duizendknoop is een plant die veel schade aanricht. Ymere haalt deze plant kosteloos weg uit uw (gemeenschappelijke) tuin. Lees hier meer over de Japanse duizendknoop.
 • Tegels vragen weinig onderhoud. Wel moet u onkruid weghalen tussen de voegen en vegen. Met tegels kunt u meer last krijgen van te veel regenwater rondom uw huis, want het water kan niet wegzakken in de grond. 
 • Als u een nieuwe boom plant, moet die minstens 2 meter van de grens tussen uw tuin en de tuin van de buren staan. Koop bij voorkeur bomen die niet groter worden dan 6 meter. Uw tuincentrum weet hoe hoog een boom wordt.
 • Als u een nieuwe struik plant, moet die minstens 50 centimeter van de grens tussen uw tuin en de tuin van de buren staan. 
 • U mag geen planten of struiken planten die schadelijk kunnen zijn voor het gebouw of de bestrating. Voorbeelden hiervan zijn Japanse duizendknoop, bamboe en Hedera(klimop). Hedera (klimop) mag u wel tegen de schutting of erfafscheiding laten groeien, maar niet tegen het gebouw.
 • Voor alle planten geldt dat uw buren er geen last van mogen hebben! De bomen, vaste planten en struiken die u plant mogen in de tuin blijven staan als u verhuist. U krijgt er geen vergoeding voor.

Schutting en heg (erfafscheiding)

 • Sommige gemeenten hebben extra regels over schuttingen en heggen. Vraag dit na bij uw gemeente.
 • Ymere onderhoudt het privacy-schot, het eerste stuk afscheiding direct aan uw huis vast. De rest van de schutting of heg onderhoud u zelf, samen met uw buren. Dat geldt ook als de schutting door Ymere is geplaatst. Soms zijn er afwijkende afspraken in uw buurt of gebouw. Neem contact met ons op als u niet weet wat de afspraken zijn. 
 • U mag de erfafscheiding veranderen of weghalen, na overleg met uw buren. U kunt de kosten voor een nieuwe heg of schutting ook delen met de buren. 
 • Voor uw huis mag een erfafscheiding niet meer dan 1 meter hoog zijn.
 • Aan de zijkant en achter uw huis mag de erfafscheiding niet meer dan 2 meter hoog zijn. 

Terras en tegelpad

Tegels en terrassen onderhoudt u zelf. U zorgt zelf voor onkruid verwijderen of ophogen. tegels die Ymere gelegd heeft mag u vervangen. U mag meer tegels (laten) leggen voor bijvoorbeeld een groter terras. Als u verhuist kunnen deze tegels blijven liggen, maar u krijgt er geen vergoeding voor. 

Schuren en garages

Als u een schuur, berging, carport of garage wilt bouwen, moet u dit bij Ymere melden. Vraag ook bij uw gemeente of u een bouwvergunning nodig heeft. Als u verhuist, kunt u soms van Ymere geld krijgen voor de door u gebouwde garage of schuur.

Meld uw schuur, berging, carport of garage met het formulier Woning veranderen.

Woning veranderen