Tocht in huis en handige tips

Sommige huurders hebben last van tocht in huis. Vaak komt dit door het dichtmaken van de ventilatieroosters in de ramen. Door goed te  ventileren in uw huis zorgt u voor een gezonder leefklimaat.

Tocht in uw woning door een gebrek aan ventileren

Bij een gebrek aan ventileren kunt u last krijgen van tocht in huis. Hoort u het geluid van suizende lucht bij een deur of raam? Of voelt het alsof de lucht in een ruimte vacuüm wordt getrokken? Dan is er sprake van ‘onderdruk’.

De mechanische ventilatie zorgt ervoor dat gebruikte lucht in uw huis wordt weggezogen naar buiten, maar het brengt geen verse lucht naar binnen. Het is belangrijk dat er evenveel lucht uw huis in komt als er het huis uitgaat. De verse lucht kan uw huis in komen door de ventilatieroosters open te zetten.

Alles dichtstoppen kan tocht veroorzaken

Als alle ventilatieroosters in huis dicht zitten blijft de mechanische ventilatie lucht aanzuigen, maar is er geen luchtcirculatie. De mechanische ventilatie trekt lucht weg uit het huis en trekt dit uit alle hoeken, kieren en gaten van uw huis. Het voelt alsof er een koude luchtstroom door het huis gaat en soms ruikt u een nare lucht. Om dit te voorkomen adviseren wij u de ventilatieroosters altijd open laten staan.

Tips om tocht te voorkomen

  • Houd de ventilatieroosters (de roosters in uw raam) altijd open, ook in de winter.
  • Maak de ventilatieroosters af en toe schoon, bijvoorbeeld met een stofzuiger. Als u een serviceabonnement heeft, kan Ymere de roosters voor u schoonmaken.
  • Laat de ruimte onder de binnendeuren vrij. Stop dit niet dicht met een tochtrol of tochtstopper.
  • Houd iedere ruimte minimaal 15 graden warm. Ook ’s nachts en als u niet thuis bent. Als het huis te koud is, verdampt het vocht in huis niet goed.
  • Door voldoende te stoken en goed te ventileren zorgt u voor een drogere lucht in huis. Droge lucht wordt sneller warm en de ruimte bereikt sneller de gewenste temperatuur.

Tocht als gevolg van een technisch gebrek

Als u last blijft houden van tocht, neemt u contact op met Ymere. Er komt dan een servicemonteur bij u langs om onderzoek te doen naar de oorzaak van de tocht. Ymere treft maatregelen als blijkt dat de tocht ontstaat doordat er iets mis is in de woning of uw gebouw.