De Woonswitch

Woont u nu in een sociale huurwoning in Haarlem en zoekt u iets anders in Haarlem? Met de Woonswitch kunt u verhuizen zonder inschrijfduur. 

De woning die u achter laat, bepaalt uw slaagkans. Is het bijvoorbeeld een eengezinswoning in een populaire buurt? Dan kunnen we snel iemand anders blij maken met uw woning. U krijgt dan voorrang boven de andere kandidaten.

Voor wie is de Woonswitch?

  • u huurt een zelfstandige sociale huurwoning van Ymere in de gemeente Haarlem
  • u huurt de woning langer dan 1 jaar
  • als u verhuist, komt de woning vrij (er blijft niemand achter)

Hoe werkt de Woonswitch?

U moet zich eerst inschrijven voor de Woonswitch.

Daarna kunt u reageren op woningen. Niet uw inschrijfduur telt, maar het type woning dat u achterlaat. Dat bepaalt uw slagingskans.

U maakt de meeste kans als u een eengezinswoning achterlaat. Daarna komen huurders aan de beurt die een maisonnette achterlaten. Dit is een woning met meerdere verdiepingen in een groter pand. Daarna komen huurders aan bod die een appartement op de begane grond achterlaten en als laatste huurders met een appartement op de 1e verdieping of hoger. Als meerdere huurders dezelfde soort woning hebben, is het aantal kamers doorslaggevend.

Vertel ons wat u zoekt in uw profiel

De Woonswitch helpt u sneller verhuizen binnen de gemeente Haarlem. Bij de Woonswitch gaat het niet om hoe lang u staat ingeschreven. Ymere bekijkt welke kandidaten bij een woning passen. Dat doen we aan de hand van uw profiel. Daarin vertelt u ons wat u zoekt. We vragen u ook met hoeveel mensen u in de nieuwe woning gaat wonen. En wat uw inkomen is. Zo ziet u in Mijn Woonswitch uw persoonlijke pagina met aanbod, alleen woningen waar u op kunt reageren volgens de regels van Passend toewijzen.

Reageren

Als u bent ingelogd, ziet u via AANBOD welke woningen beschikbaar zijn voor u. Let op: u krijgt geen melding als er nieuwe woningen bijkomen; u moet dit zelf in de gaten houden. Het merendeel van de woningen in gemeente Haarlem wordt aangeboden via Woonservice. Het kan dus dat er soms geen of beperkt aanbod is via de Woonswitch.

Heeft u interesse? Reageer dan op de woning via de website. We nodigen kandidaten uit op basis van de woning die ze achterlaten. U maakt de meeste kans als u een eengezinswoning achterlaat.

Spelregels en voorwaarden

Als u een woning wilt huren via de Woonswitch, dan gelden spelregels voor sociale huurwoningen. Ook passen we de regels toe van Passend toewijzen. In Mijn Woonswitch krijgt u alleen woningen te zien waarop u kunt reageren met uw inkomen. Bij sommige duurdere sociale huurwoningen passen we de huurprijs aan voor een nieuwe huurder met recht op huurtoeslag. Dat leest u in de advertentie.

Opzegtermijn van uw huidige woning is 1 maand

Alle woningen die via de Woonswitch worden aangeboden, zijn in principe per direct te huur. De opzegtermijn voor uw huidige woning is één maand. U moet dus voor een periode de huur van beide woningen betalen.

Inschrijfduur vervalt als u een woning accepteert

Op het moment dat u een nieuwe woning gaat huren met de Woonswitch vervalt de inschrijfduur die u heeft opgebouwd bij Woonservice. Om weer nieuwe inschrijfduur op te bouwen, moet u zich opnieuw inschrijven bij Woonservice.