Woningruil via indeplaatsstelling

Bent u huurder? Dan kunt u uw woning ruilen voor een andere huurwoning. De woningen mogen in andere gemeenten staan en van andere woningcorporaties of verhuurders zijn.

Bij woningruil van huurwoningen spreken 2 huurders met elkaar af om van woning te ruilen. Hiervoor is toestemming nodig van de verhuurders van beide woningen. Daarom moet u zowel bij Ymere als bij de andere woningcorporatie documenten indienen. Bij Ymere ruilt u via de wettelijke vorm ‘indeplaatsstelling’. Als u bij de andere verhuurder ook via deze manier kunt ruilen, kunt u misschien 3 weken na uw aanvraag al verhuizen!

Voor wie

  • Huurders van Ymere die willen ruilen met een andere woning van Ymere
  • Huurders van een andere verhuurder die willen ruilen met een woning van Ymere

Hoe werkt indeplaatsstelling

U neemt het huurcontract van uw ruilpartner over. En uw ruilpartner neemt uw huurcontract over. Daarmee neemt u ook alle rechten en plichten van elkaar over, inclusief de eventuele servicekosten. In onze administratie veranderen wij alleen uw namen. U krijgt geen nieuw huurcontract. De huurprijzen van de woningen blijven hetzelfde. De woningen blijven zoals die nu zijn. U krijgt hiervan een bevestiging.

Bekijk de voorwaarden goed. Wilt u allebei nog steeds van woning ruilen? 
Vraag dan via MijnYmere woningruil bij ons aan. De huurder van Ymere vraagt de woningruil hier aan. Uw ruilpartner vraagt ook bij zijn verhuurder de woningruil aan. 

Huurt u uw woning van een andere woningcorporatie? Dan kunt u uw verhuurder vragen of bij hen indeplaatsstelling ook mogelijk is. Als de andere corporatie de woningruil op de reguliere manier wil behandelen, dan is dit geen voorwaarde voor Ymere om af te zien van uw indeplaatsstelling. U ruilt dan bij Ymere nog steeds via indeplaatsstelling.

Meer over