9-1-2020  |  Column

133 huurders betaalbaar blij op Overhoeks

Deze week vieren we feestelijk de ingebruikname van de gloednieuwe appartementen die Ymere op Overhoeks bouwde. Maar liefst 133 huurders betrokken de afgelopen weken blij hun huis op deze prachtige plek.

 

Wat ben ik trots op wat we hier gemaakt hebben. Eigenlijk zouden we hier voor de helft koopappartementen en voor de helft sociale huur maken. Althans volgens het plan dat ooit de competitie voor deze plek won. Het is ons gelukt dat te veranderen in volledig sociale huur. En doordat we gekozen hebben voor compacte appartementen hebben we er ook nog eens fors meer kunnen maken dan eerst gedacht. Daarmee kunnen we meer woningzoekenden blij maken met een betaalbaar nieuw huis. En dat vlakbij de Van der Pekmarkt en het park langs het IJ en op drie minuten met de pont vanaf het centraal station. Huurder Jaap Bollee vertelt er in een filmpje enthousiast over (link).

Dat zijn dan zeker van die mini-appartementjes hoor ik sommigen nu denken. Nou, valt mee hoor. Al is natuurlijk maar net wat je groot of klein vindt. De appartementen zijn gemiddeld zo’n vijfenveertig vierkante meter groot en voelen door een riante glas pui en een fraai balkon enorm ruim aan. Ze zijn met name bedoeld voor eenpersoonshuishoudens. Daarmee spelen we in op de enorm toegenomen vraag naar woningen voor deze groep. Jongeren blijven langer single, relaties stranden sneller, ouderen verliezen hun partner en willen kleiner en met lift wonen. Inmiddels zijn al 7 op de 10 huurders op zoek naar een sociale huurwoning in Amsterdam voor een eenpersoonshuishouden. Mooi is dat een daarvan onze Overhoeks appartementen zo mooi vonden dat ze een grotere woning elders ervoor verruilden. Kijk daar kan dan weer een groter huishouden blij mee worden gemaakt.

Is er dan niets meer te wensen? Nou ja, bij een compacte woning doet de plattegrond er enorm toe, tot in de details. Dus plattegrond puzzelen is heel belangrijk bij het ontwerp van deze woningen. En het blijkt niet zo gemakkelijk om compacte woningen in te passen in het stedenbouwkundig plan voor Overhoeks. De nogal vierkante alzijdige plots van dat plan sluiten niet zo goed aan bij het maken van compacte woningen. Die vragen om een meer langgerekte footprint. Op zich best begrijpelijk want dat plan is al een hele tijd geleden gemaakt. Toen was de grote vraag van eenpersoonshuishoudens nog minder duidelijk dan vandaag. Uberhaupt was de woningnood toen minder groot dan vandaag de dag. En ook is indertijd meer ingezet op dure woningen dan op sociale huur.

Begrijp me goed, ik pleit er niet voor om opnieuw te beginnen en een nieuw bestemmingplan te maken. Nee! We moeten nu vooral tempo maken. Dus vooral geen procedurele vertraging. Woningen erbij is wat we in onze regio echt nodig hebben gezien de enorme krapte op de woningmarkt. Maar het zou geweldig zijn als we het voor elkaar krijgen om binnen het bestemmingplan toch mee te buigen met de realiteit van vandaag en betere condities te scheppen voor compacte woningen. Dan kunnen we nog meer woningzoekenden blij maken met een fijne, passende en betaalbare woning op die prachtige plek. En daar word ik dan weer heel blij van.

Karin Laglas
voorzitter directieraad Ymere