17-9-2019  |  Column

Aan de slag!

Het is weer voorbij, die mooie zomer. En daarmee is ook de vakantieperiode weer achter de rug. Voor mij is vakantie, naast tijd om af te schakelen en weer op te laden, ook tijd voor reflectie. Wat gaat goed, wat kan beter?

 

Ook onze regering heeft dat gedaan, zo bleek. Ze hebben nog eens goed gekeken en vastgesteld dat er geld in de schatkist zit. Nou niet echt in de schatkist, maar lenen levert tegenwoordig geld op, zoiets. In ieder geval kunnen we als land veilig een beetje geld gaan uitgeven.

Nou, dat is wel een opsteker na de domper van het pensioenakkoord net voor de vakantie. Dachten we dat het korten van pensioenen uit de lucht was, bleek er toch weer een kink in de kabel door een rekenrente-gedoetje. Kijk: als je mensen écht onzeker en ontevreden wilt maken dan moet je het zo doen.

Ik denk dan meteen aan onze oudere huurders. Ik begrijp hun zorgen over wat er met de AOW en hun pensioen zal gebeuren heel goed. Een lager inkomen, terwijl het leven alleen maar duurder wordt.

Nee, de inflatie is niet erg hoog, maar er is altijd wel wat. Of het nu een btw-verhoging is of extra belasting op de energierekening en ga zo maar door. En als we er nou als land enorm slecht voor zouden staan, oké, dan is het nog te begrijpen. Maar het geld klotst spreekwoordelijk tegen de plinten op. Natuurlijk, we moeten ook naar de toekomst kijken, toekomstige generaties moeten ook een goed leven kunnen hebben. Maar voor onze oudere huurders die jaren minder toekomst hebben telt het hier én nu begrijpelijk zwaar.

En dat geldt ook voor de woningmarkt. Elk jaar maken woningcorporaties een kleine twee miljard euro aan verhuurderheffing over aan de staat. Wij als Ymere kortgeleden nog 75 miljoen euro. En dat terwijl iedereen het er inmiddels wel over eens is dat er een flink tekort is aan betaalbare woningen. De kranten staan er elke dag vol van, ook de opiniepagina’s.

Nee, niet overal in het land heerst er woningnood. Er zijn plekken waar vraag en aanbod redelijk in balans is. Maar niet in onze regio. De verhuurderheffing, ik spreek liever over ‘huurdersbelasting’, is een ongefundeerde en onterechte belasting. Laat dat geld ten goede komen aan de woningmarkt. Je kunt er bijvoorbeeld de bouw van voldoende huurwoningen van betalen. Zodat jong en oud prettig kunnen wonen in een woning die past bij hun leven en inkomen.

De uitgelekte plannen voor Prinsjesdag geven aan dat er inderdaad extra geld vrij komt voor nieuwbouw en voor corporaties. Natuurlijk alles telt, maar de uitgelekte bedragen voor de corporaties zijn écht kruimelwerk ten opzichte van wat we jaarlijks aan huurdersbelasting ophoesten. Dat moet echt beter kunnen!

Vooruit, aan de slag zou ik zeggen, voor je het weet is het weer kerst.

Karin Laglas

voorzitter directieraad Ymere