A A A

Jongeren en statushouders wonen samen in De Maurits

donderdag 1 december 2016

De Maurits

Jongeren en statushouders een nieuw thuis

De vraag naar jongerenwoningen in Amsterdam is heel groot. De wachtlijsten zijn lang en het aanbod is klein. Ook de vraag naar woningen voor statushouders is groot. Door de woningen in De Maurits maken we jongeren en statushouders blij met een nieuw thuis.

Samen onder een dak

In totaal zijn er in De Maurits 23 kleine woningen van ca. 37 m² voor eenpersoonshuishoudens. In tien woningen komen jongeren te wonen in de leeftijd van 23 tot 28 jaar en in twaalf woningen statushouders van dezelfde leeftijd. We helpen zo mee om vluchtelingen met een verblijfsvergunning een thuis te geven in Amsterdam. Dit hebben we met gemeente Amsterdam afgesproken.

Elkaar op weg helpen

De Maurits heeft verschillende voorzieningen gericht op 'samen doen'. Eén van de woningen is omgebouwd tot een tijdelijke gemeenschappelijke leef- en ontmoetingsruimte met keuken. Hier kunnen de jongeren samen koken en eten. Op 14 december gaan de bewoners onder begeleiding van een meubelmaker een grote tafel maken voor deze ruimte. Er is ook een gemeenschappelijke wasruimte in het pand. Om prettig met elkaar samen te leven maken de bewoners woonafspraken. Bijvoorbeeld over het gebruik en schoonhouden van de algemene ruimtes.

Succesvolle samenwerking

Ymere, Dura Vermeer, stadsdeel Oost en architectenbureau Culd hebben er samen voor gezorgd dat de woningen voor de jongeren en statushouders in De Maurits snel gemaakt zijn. De verbouwing heeft een half jaar geduurd. Iedereen heeft erg zijn best gedaan om het project tot een succes te maken.