A A A

Onthulling kunstwerk Tugelaweg

woensdag 15 maart 2017

Afgelopen maandag 13 maart is een kunstwerk aan de Tugelaweg feestelijk onthuld. Het gaat om een gedicht van K. Michel over de geschiedenis van de Transvaalbuurt. Kunstenaar Hansje van Halem heeft het gedicht in een kunstwerk en herdenkingsmonument gevat dat door een nieuw ingerichte groenzone slingert.

opening kunstwerk Tugela

Een ontmoetingsplek voor bewoners

De groenzone is gerealiseerd op het vroegere spoortalud van de trams. En daarmee is het opnieuw een ontmoetingsplek voor bewoners geworden. Het idee van het kunstwerk kwam van stadsdeel Oost en Ymere. De bewoners hebben meegedacht over het ontwerp. Het gedicht gaat over de transformatie van de Transvaalbuurt van weiland naar een arbeidersbuurt, het gaat over de Joodse geschiedenis en hoe mensen daar samen leefden.

Samen het kunstwerk beleven

De dichter, de kunstenaar en de bewoners liepen tijdens de onthulling langs het kunstwerk en lazen samen het gedicht. Van wat verderaf kun je het gedicht goed lezen. En als je dichterbij komt zie je de prachtige details van het kunstwerk. Het was mooi om te zien hoe de dichter, de kunstenaar en de bewoners dit moment samen beleefden. De bewoners zijn blij met resultaat. En terecht! Het kunstwerk is zeker een bezoekje waard.

Lees meer over het kunstwerk, het gedicht en de geschiedenis van de Transvaalbuurt

kunstwerk Tugela