A A A

Nieuw groen in Het Proveniershof in Haarlem

maandag 3 april 2017

De nieuwe tuin in Het Proveniershof Het Proveniershof is een monumentaal hof in het centrum van Haarlem. De afgelopen jaren zijn de woningen in het hof opgeknapt. Bij tien woningen wordt momenteel nog een achtergevel vervangen. Het groot onderhoud aan de woningen was een lastige klus en heeft voor de bewoners voor heel wat overlast gezorgd. Gelukkig niet voor niets. De woningen staan er weer prachtig bij. Nu de werkzaamheden bijna zijn afgerond is het tijd om de tuin aan te pakken.

Nieuw ontwerp nodig

De tuin was kaal en omringd door een haag vol gaten. Geen aantrekkelijke tuin om op uit te kijken, in te verblijven of doorheen te wandelen. Bezoekers kozen daarom vaak het pad langs de woningen. Dit ging ten koste van de privacy van de bewoners van Het Proveniershof. Bezoekers keken zo de woningen binnen. Het werd hoog tijd voor een nieuw ingerichte tuin. Met een ontwerp dat past bij het hof.

Samenwerking gemeente en Ymere

De tuin is eigendom van de gemeente. Helaas had de gemeente maar beperkt budget voor de tuinaanpak. Ymere besloot daarom te helpen en nam de kosten voor het maken van een nieuw ontwerp op zich. Ook betaalde Ymere mee aan de aanleg van de tuin en toezicht op de uitvoering. De gemeente zorgt voor het onderhoud van de tuin.

Luisteren naar bewoners

Tuinarchitecte Sanne Horn, die eerder het ontwerp maakte voor de tuin bij het Rijksmuseum in Amsterdam, werd gevraagd de tuin te ontwerpen. Er is een participatietraject gestart met de bewoners van het hof. Sanne Horn luisterde goed naar de wensen van de bewoners en hield ook rekening met de historie van het hof. Het resultaat mag er zijn! Een strakke tuin die kwaliteit uitstraalt en een knipoog heeft naar het verleden. Hoveniersbedrijf Biesot heeft vorige week de beplanting aangebracht en in het najaar volgt nog het planten van de bollen. De bewoners en bezoekers van het hof kunnen deze zomer al van de nieuwe tuin genieten.