A A A

De meeste huurders vinden hun woning geschikt om oud in te worden na aanpassingen in de woning

zondag 11 september 2016

In juli hebben we huurders via ons Digitaal Klantenpanel gevraagd naar hun mening over langer zelfstandig wonen als ze ouder worden. In dit artikel wordt een samenvatting gegeven. Het complete onderzoek is na te lezen op de website van he digitaal Huurderspanel.

67% van de panelleden vindt de woning geschikt om oud in te worden.

Dit zijn dan wel vooral één- en tweepersoonshuishoudens die korter dan 10 jaar in hun woning wonen. Wel geeft meer dan de helft aan dat er nog enkele aanpassingen gedaan moeten worden om de woning waar ze nu in wonen geschikt te maken. Dat zijn bijvoorbeeld: beugels aan de muur, douchezitje en het verhogen van de toiletpot. 28% van de panelleden woont niet in een geschikte seniorenwoning. In die woningen is de vloer niet gelijk of zijn er te veel trappen.

78% van de panelleden vindt de directe woonomgeving geschikt

Hiermee bedoelen we de gemeenschappelijke ruimtes en alles rondom uw gebouw. Panelleden voelen zich veilig en de woning is zonder trap bereikbaar. Wel geeft 33% van de panelleden aan dat er nog enkele aanpassingen gemaakt moeten worden. Die aanpassingen zijn: het maken van parkeerplekken en oplaadpunten voor scootmobiels en het verwijderen van drempels bij de ingang van het gebouw. 15% van de panelleden vindt de directe woonomgeving niet geschikt. De reden daarvan is dat de woning niet op de begane grond is en er geen lift in het gebouw aanwezig is. Ook geven deze panelleden aan dat de toegangsdeur van het gebouw niet automatisch open en dicht gaat.

70% van de panelleden denkt dat de buurt geschikt is om oud in te worden

Winkels voor dagelijkse boodschappen, de huisarts en het openbaar vervoer op loopafstand maken de buurt voor deze panelleden geschikt. Voor 13% van de panelleden geldt dat de loopafstand voor dagelijkse boodschappen, bezoek aan de huisarts en het openbaar vervoer juist te ver is. En dat is de reden dat de buurt niet geschikt is om oud in te worden.

35% van de panelleden wil in de eigen woning blijven wonen

Als belangrijkste redenen om te blijven wonen worden de goedkope woning, eigen investeringen in de woning en voorzieningen (winkels, openbaar vervoer) in de buurt genoemd.

35% van de panelleden wil verhuizen

De huurders die willen verhuizen en actief op zoek zijn naar een woning geven aan dat de huurprijs van de andere woning te hoog is. Dat houdt hen tegen om te verhuizen. Deze huurders hebben niet een voorkeur uitgesproken voor een benedenwoning of een bovenwoning met lift.

Een aantal panelleden die wil verhuizen wil graag hulp van Ymere bij het zoeken naar een passende woning. Zij kunnen geen geschikte woning vinden of ze maken geen kans. Bij een klein deel van de panelleden zijn de regelingen die Ymere heeft voor het vinden van een passende woning niet bekend.

Visie Langer Zelfstandig Wonen

We nemen deze resultaten mee in onze visie op het thema 'Wonen voor Ouderen en Zorgbehoevenden'. Ouderen moeten steeds langer in hun woning blijven wonen. Hun woning moet dan wel geschikt zijn om in te (blijven) wonen. Ymere wil ook graag dat haar huurders in een woning wonen die past bij hun inkomen en fase van hun leven. Dat staat in onze strategie.

Digitaal Huurderspanel

Via het Digitaal Huurderspanel halen we wensen en meningen op van zoveel mogelijk huurders van Ymere. Hiermee willen we betere producten en beleid maken. Het Digitaal huurderspanel is een initiatief van Ymere en de SHY (Samenwerkende Huurdersorganisaties). Op de website van het Digitaal huurderspanel vindt u alle informatie. Het volgende onderzoek start in juli. Het panel bestaat 5 jaar. In dit onderzoek zijn we benieuwd hoe tevreden de panellenden zijn over het Digitaal Huurderspanel.