A A A

Open Monumentendag komt er weer aan!

donderdag 30 augustus 2018

Tijdens Open Monumentendag in het weekend van 8 en 9 september heeft Ymere activiteiten op twee heel bijzondere locaties georganiseerd. The Jewel in Almere wordt opengesteld. Daarnaast worden begeleide wandelingen verzorgd in Het Rozenprieel in Haarlem. Deelname is gratis en aanmelden is niet nodig. Komt u ook?

The Jewel in Almere

Bovenop de winkels van het Stadshart Almere schuilt een hofje met 38 stadswoningen in het groen naar het ontwerp van David Chipperfield. Chipperfield is een internationale architect en behoort qua bouwstijl tot de modernistische school met minimalistische trekjes. Hij heeft diverse architectuurprijzen gewonnen voor zijn ontwerpen wereldwijd. The Jewel kenmerkt zich door de glazen schermen rondom het gebouw en de bijzondere gevels die zijn opgebouwd uit glazen planken. Hier heeft The Jewel zijn naam aan te danken.
Op het dak bevinden zich vijf straten die normaal gesproken alleen toegankelijk zijn voor bewoners, maar tijdens Open Monumentendag wordt dit bijzondere complex ook toegankelijk gesteld voor bezoekers. U kunt The Jewel onder begeleiding van een gids bezoeken.

The JewelThe Jewel

Wandelen in het Rozenprieel in Haarlem

In Haarlem organiseren we samen met het Gilde Haarlem een wandeling door het Rozenprieel. Het Rozenprieel is een wijk die direct aan de Haarlemse binnenstad grenst. Ymere beheert 38 procent van de woningen daar. Sinds 2015 is Ymere bezig met een grote fysieke aanpak om de woningvoorraad te verbeteren en vernieuwen. De gidsen wandelen door de wijk en vertellen over de geschiedenis van het Rozenprieel en de aanpak van Ymere. De wandeling begint en eindigt bij de voormalige huishoudschool De Greiner.

De Greiner in het Rozenprieel

Wandelen in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam

Bureau Monumenten & Archeologie organiseert een wandeling over de geschiedenis van de sociale woningbouw in Amsterdam. Die wandeling start in Het Schip in de Spaarndammerbuurt en vertelt het verhaal over krotwoningen (te zien bij Het Schip) en de opkomst van de woningbouwverenigingen.

Programma

Het belooft een mooi weekend te worden. Wilt u The Jewel in Almere bekijken of mee wandelen met één van de wandelingen in het Haarlemse Rozenprieel of in Amsterdam? Je bent van harte welkom.

Almere:

Zaterdag 8 september en zondag 9 september: 11.00 uur, 13.00 uur en 15.00 uur
Verzamelpunt: Bij de hoofdingang van The Jewel, Stadhuisplein 50-89.

Programmaboekje Open Monumentendag Almere 2018

Haarlem:

Zaterdag 8 september en zondag 9 september: 12.00 uur en 14.00 uur
Verzamelpunt: Bij de hoofdingang van De Greiner, Voorhelmstraat 23-25.

Programmaboekje Open Monumentendag Haarlem 2018

Amsterdam

Zaterdag 8 en zondag 9 september: 12.00 uur
Verzamelpunt: Museum Het Schip, Oostzaanstraat 45

Website Open Monumentendag Amsterdam 2018