A A A

Makkelijker verhuizen van grote naar kleinere sociale huurwoning in Haarlemmermeer

donderdag 11 oktober 2018

HOOFDDORP – Zijn de kinderen uitgevlogen? En is het huis eigenlijk te groot worden? Denk je aan verhuizen naar een kleine woning? Woningcorporatie Ymere en de gemeente Haarlemmermeer gaan huurders van een grote sociale huurwoning helpen om met voorrang te verhuizen naar een sociale huurwoning die beter bij hun levensfase past. Zonder gedoe, mét verhuishulp en behoud van de huidige huur.

Het is voor veel oudere huurders van een sociale huurwoning in Haarlemmermeer een herkenbare situatie. Je woont al jaren met veel plezier op dezelfde plek waar de kinderen zijn opgegroeid. Voetballen, ravotten, een fijne straat, mooie herinneringen. Maar ook een groot huis, kamers die eigenlijk niet meer worden gebruikt, een trap naar boven of een tuin die veel energie kost om te onderhouden.

Van Groot naar Beter
“En dan denk je zo nu en dan best wel eens aan verhuizen”, zegt regiomanager Remco Pols van Ymere. “Maar ja, hoe pak je dat aan? De wachtduur voor een passende sociale huurwoning is lang, verhuizen ‘een hoop gedoe’. Terwijl wonen in een kleiner huis het leven als je ouder wordt allemaal net wat overzichtelijker maakt. Samen met de gemeente Haarlemmermeer willen we onze huurders daarom ondersteunen bij het maken van die keuze en de verhuizing.” Huurders van een sociale huurwoning van Ymere in Haarlemmermeer krijgen daarom voorrang als ze verhuizen naar een kleinere sociale huurwoning die beter past bij hun levensfase en huishoudgrootte. En is die comfortabele woning duurder? Dan behouden ze hun oude, betaalbare huur. Pols: “We noemen dat van Groot naar Beter.”

Financiële hulp en verhuiscoach
De gemeente Haarlemmermeer vergoedt maximaal € 1.000 euro verhuiskosten. “Daarmee willen we de financiële drempel om niet te verhuizen wegnemen”, aldus wethouder Tom Horn (Wonen) van de gemeente Haarlemmermeer. Omdat verhuizen voor veel mensen toch stress oplevert biedt Horn ook een ‘ontzorgservice’ aan. Horn: “Samen met stichting Meerwaarde willen we vaak oudere huurders ontzorgen door het geven van praktisch verhuisadvies. De verhuiscoach helpt bijvoorbeeld bij het maken van een planning, doorgeven van adreswijzigingen, geeft klustips. Het enige wat ze niet doen is helpen schilderen en het sjouwen van dozen. Maar de verhuiscoach helpt wel om familie en vrienden in te schakelen.”

Met de regeling van Groot naar Beter, een ontzorgservice en verhuiscoach willen Ymere en de gemeente Haarlemmermeer de beschikbaarheid van grote sociale huurwoningen in Haarlemmermeer vergroten. Want ondanks dat er flink gebouwd wordt is de wachttijd voor een betaalbaar huurhuis helaas nog steeds lang. Vooral het aanbod van grote woningen voor gezinnen is laag. Pols en Horn: “We hopen dat er zo meer woningen beschikbaar komen. Maar nog veel belangrijker: meer mensen kunnen laten wonen in een fijn huis dat past als een maatpak.”

Voor wie?
Iedereen die nu in een grote sociale huurwoning (minimaal 65m2, minimaal 4 slaapkamers) van Ymere in de regio Haarlemmermeer woont, met maximaal 3 personen, komt in aanmerking voor de regeling. Huurders kunnen dan verhuizen naar een sociale huurwoning van maximaal 60m2 of een seniorenwoning met of zonder zorg. Meer weten? Klik hier