A A A

Huurverhoging: bezwaar maken kan tot en met 30 juni

dinsdag 4 juni 2019

rekenmachine

Eind april heeft u van ons de brief gekregen over de jaarlijkse huurverhoging, die ingaat per 1 juli. Wilt u bezwaar maken? Dat kan tot en met 30 juni. In dit artikel leggen we uit hoe u bezwaar kunt maken en waar u op moet letten.

Bezwaar indienen: liefst via het formulier op de website van Ymere

Ymere stelt ieder jaar de huurverhoging zorgvuldig vast. Toch kan het gebeuren dat u het niet eens bent met een huurverhoging. U kunt dan bezwaar maken. Dat kan op verschillende manieren, zoals per post, e-mail of met het formulier op onze website. Wij raden u aan om dit formulier te gebruiken. Dit werkt het snelst en makkelijkst. En heeft als voordeel dat u gelijk per e-mail een bevestiging ontvangt. En via internet kunt u altijd de status van uw bezwaar inzien.

Binnen vier weken antwoord

Als u bezwaar heeft gemaakt, dan kijken onze huurprijsspecialisten daar goed naar. Zij geven u zo snel mogelijk antwoord. Huurprijsspecialist Frans Brouwer licht toe: "Als een bezwaar compleet is en voorzien van alle documenten, dan kunnen we al heel snel onze beslissing laten weten. Missen er documenten, dan sturen we een e-mail of brief met het verzoek om deze alsnog aan te leveren." In ieder geval probeert Ymere altijd binnen vier weken te antwoorden op uw bezwaar.

Beslissing op uw bezwaar

Bij toewijzing van uw bezwaar passen wij de huurverhoging aan. Wijzen wij uw bezwaar af, dan leggen we dat goed uit. Na afwijzing leggen wij uw bezwaar automatisch voor aan de Huurcommissie, tenzij u besluit om uw bezwaar in te trekken. Het is verstandig om daar goed over na te denken. Als ook de Huurcommissie uw bezwaar afwijst, moet u € 25 aan procedurekosten betalen. Als de Huurcommissie vooraf ziet dat uw bezwaar geen kans maakt, dan krijgt u daar eerst bericht over. U kunt uw bezwaar dan nog stoppen, en hoeft dan geen procedurekosten te betalen.

Redenen voor bezwaar

Een overzicht van redenen voor bezwaar vindt u op onze website. Of u als huurder bezwaar maakt en om welke reden, bepaalt u zelf. U heeft daar alle vrijheid in. Toch is bezwaar maken soms niet de juiste weg, bijvoorbeeld als u ergens ontevreden over bent. Er zijn dan andere manieren om te zorgen voor een oplossing. Om u hier meer inzicht in te geven, lichten we hieronder twee redenen voor bezwaar toe die vaak voorkomen.

Reden 1: Inkomen

Als u bezwaar wilt maken vanwege uw inkomen, dan heeft dat alleen zin als u de inkomensafhankelijke huurverhoging hebt gekregen van maximaal 5,6%. Die krijgt u alleen als uw jaarinkomen hoger is dan € 42.436. Het is raadzaam om uw huurverhoging dan goed te controleren.
Is uw inkomen € 42.436 of minder? Dan krijgt u de standaard verhoging van maximaal 4,1%. U kunt dan geen bezwaar maken met als reden uw inkomen. Frans Brouwer: "Natuurlijk kun je dan nog wel om andere redenen bezwaar maken. Bijvoorbeeld als je meer huur betaalt dan is toegestaan volgens de puntentelling."

Als u geen bezwaar tegen een huurverhoging kunt maken vanwege uw inkomen, is er misschien wel reden om een verzoek tot huurverlaging te doen. Dat kan als uw inkomen is gedaald. Frans Brouwer licht toe: "Voor het vaststellen van uw huurprijs kijken wij naar uw inkomen uit 2017. Dat is het inkomen dat nu bij ons bekend is. Maar het kan natuurlijk dat uw inkomen daarna is gedaald. Dan komt u mogelijk in aanmerking voor huurverlaging. Het is het beste om daar om te vragen in een verzoek tot huurverlaging. Dat mag u het hele jaar indienen."

Reden 2: Kleine, tijdelijke onderhoudsklachten

Veel bezwaren zijn gebaseerd op kleine, tijdelijke gebreken, zoals een lekkende kraan. We begrijpen dat u niet blij bent als er iets stuk is, maar deze kleine gebreken zijn geen geldige reden voor bezwaar. We moeten ze natuurlijk wel repareren, maar daarvoor kunt u een reparatieverzoek indienen. Zijn er echt grote dingen aan de hand? Kijk dan op onze website of uw woning misschien op de planning staat voor een opknapbeurt.

Meer informatie

Meer informatie vindt u op onze webpagina over bezwaar maken.

Lees ook: