ZEN-woningen Almere (zeer energie zuinige woningen)
 

Almere is weer een tikkeltje groener met de komst van 16 nieuwe ZEN-woningen in Nobelhorst

Zestien huurders in Nobelhorst hebben van woningcorporatie Ymere de sleutel van hun spiksplinternieuwe huis gekregen. De sociale huurwoningen zijn zogenoemde ZEN-woningen: Zeer Energiezuinige Nieuwbouw. Door het gebruik van verschillende technieken wekt het huis zelf energie op.

 

Woningcorporatie Ymere bouwt in Almere meer van dit soort woningen. In 2017 werden er al  12 van dit type huis opgeleverd, dit jaar wordt er gestart met de bouw van nog eens 45 van dit soort huizen in de nieuwe wijk Nobelhorst.

De huizen lijken vanaf buiten op historische koetshuizen, maar zijn in werkelijkheid voorzien van de nieuwste technieken. Bij het ontwerp en de bouw van de ZEN-huizen heeft Ymere gekeken hoe er zo veel mogelijk energie kan worden bespaard en teruggewonnen. De woningen hebben zonnepanelen en alle isolatie sluit naadloos op elkaar aan, waardoor er nergens kieren zijn. Daarnaast zijn er twee zonnecollectoren om water mee te verwarmen. Tocht of temperatuurschommelingen komen nauwelijks voor.

Huurders van de ZEN-huurwoningen besparen, afhankelijk van verbruik, gezinsgrootte en gedrag, flink op de energiekosten.

Laat de zon maar schijnen

Op het dak liggen circa vijftien zonnepanelen en twee zonnecollectoren. Dat is ruim voldoende voor het eigen energieverbruik zoals warmte, warm water, alle elektrische apparatuur en verlichting in huis. In de woning is nog wel een CV-ketel op gas geïnstalleerd voor lange periodes van kou of wanneer er opeens veel extra warm water nodig is. De woningen zijn voorbereid op een toekomstig alternatief.

Wonen in een zeer extreem energiezuinig huis leidt vaak automatisch tot meer energiebesparingen door bewoners, zo is de ervaring van Ymere. "Bewoners gaan meer letten op hun gedrag en energie-besparen wordt een sport. Bijkomend voordeel: euro's die je niet uitgeeft aan energie kun je aan andere leuke dingen uitgeven", zegt regiomanager Kim Ronner van Ymere. "Bewoners kunnen op hun telefoon of tablet een speciale app installeren waarmee ze hun energieverbruik dagelijks kunnen volgen. Zuinig omgaan met energie wordt dus direct beloond."

Gebruikersles

Bewoners krijgen enkele weken na de verhuizing bezoek van Ymere met uitleg hoe je fijn woont in een goed, geïsoleerd, bijna energieneutraal huis. "We geven tips en trucs, want het is allemaal net even anders dan in een doorsnee bestaand huurhuis. Isoleren en ventileren horen voor een gezond leefklimaat bijvoorbeeld  bij elkaar. Dat moet je wel even weten. En dat leggen we graag uit''.

Meer over dit onderwerp:

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief