Artist impression De Eenhoorn, Amsterdam
 

Ymere bouwt 330 sociale huurappartementen binnen de ring Amsterdam

Wie op zoek is naar een leuk én betaalbaar huurappartement binnen de ring in Amsterdam kan niet om het nieuwbouwproject De Eenhoorn van Ymere heen. De woningcorporatie bouwt in Watergraafsmeer 330 nieuwe sociale huurappartementen. Gisteren startte de bouw.

 

Directeur portefeuillevernieuwing Viviane Regout onthulde samen met Ivar Manuel van Stadsdeel Oost, de naam van de centrale autovrije ‘speelstraat’: Mária Telkesstraat. Ook wethouder Laurens Ivens (Wonen) was aanwezig. Volgend jaar na de zomer wordt de eerste woning opgeleverd.

Nu is het terrein een zanderige bouwplaats waarop in een paar jaar tijd 330 sociale huurwoningen worden gebouwd: (starters)appartementen van 33, 45, 60 vierkante meter. De bouw van de eerste woningen begint vandaag. Voor gezinnen is er een aantal appartementen beschikbaar van 87 vierkante meter met drie slaapkamers. Rondom de woningen komt opvallend veel groen: de stad is daarmee letterlijk je achtertuin.

 “We kiezen bewust voor de bouw van compacte woningen op deze plek. Er stonden er 124, we bouwen 330 sociale huurhuizen terug. Dat is bijna een verdriedubbeling van het aantal woningen”, zegt Viviane Regout, directeur portefeuille vernieuwing van Ymere. “Die kans krijg je maar zelden. En dat op een fantastische plek binnen de ring in Amsterdam, vlakbij het Amstel-station en andere voorzieningen op steenworp afstand.

Start bouw De Eenhoorn
Start bouw De Eenhoorn

Compact

Ymere kiest bewust voor de bouw van compacte appartementen. Een veranderende samenstelling van de bevolking vraagt volgens de corporatie ook om een ander type woning. Regout: “In Amsterdam is er grote behoefte aan woningen voor starters en kleinere één en tweepersoonshuishoudens. Door slim en compact te bouwen kunnen we meer woningen realiseren. En meer mensen blij maken met een betaalbaar huis.”

Slimme inrichting

Zo is goed gekeken hoe ruimtes het slimst kunnen worden benut. “Als je single bent hoef je écht niet iedere dag de wasmachine te laten draaien. Terwijl die wel ruimte inneemt”, rekent Regout voor. “Doordat bewoners bijvoorbeeld professionele wasmachines – en drogers in de centrale hal met elkaar delen blijft er letterlijk meer ruimte over om te wonen. En bijkomend voordeel: een prima manier om je buren te leren kennen.” Ook krijgt de centrale hal gezellige zitjes waar je met meer vrienden neer kunt ploffen als je aan meer ruimte behoefte hebt.

Co-maker ERA Contour doet er 1,5 jaar over om alle woningen te realiseren. Naar verwachting krijgen de eerste huurders na de zomer van 2020 de sleutels van hun nieuwe huis. De architect van eerste blokken is Korth Tielens architecten, Heren 5 neemt de volgende blokken voor haar rekening.

Meer over dit onderwerp:

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief