Meer kansen voor startende woningzoekenden in Hoofddorp

Blije gezichten bij de 60 huurders van nagelnieuwe sociale huurwoningen aan de Kaj Munkweg en Hoofdweg in Hoofddorp. Enkele weken geleden kregen ze de sleutel van hun nieuwe huis. Inmiddels zijn de muren geschilderd, de verhuisdozen uitgepakt en de verhuispeertjes vervangen door permanente verlichting. Alles bij elkaar volgens woningcorporatie Ymere genoeg redenen voor feestje.

 

De gemeente Haarlemmermeer is een populaire regio om te wonen. De behoefte aan betaalbare sociale huurwoningen is groot. De gemeente, met steden als Hoofddorp en Nieuw-Vennep en tal van dorpskernen, telt relatief veel grote eengezinswoningen. “En die zijn te groot en vaak te duur voor starters”, legt Viviane Regout, directeur portefeuillevernieuwing van Ymere uit. “Bovendien komen starters er niet voor in aanmerking omdat ze juist vanwege hun leeftijd nog niet lang genoeg ingeschreven staan. Woningzoekenden met de langste inschrijfduur maken de meeste kans op een woning.”

Eigen plek

Aan dat dilemma wilde Ymere écht iets doen. “Door het bieden van meer variantie kunnen we ook de groep starters sneller helpen aan een eerste betaalbare huurwoning”, aldus Regout. “In korte tijd hebben we 60 nieuwe compacte woningen gebouwd die perfect zijn voor starters. Met een woonkamer, slaapkamer, eigen keuken, toilet en hal. Echt een eigen plek.”

De helft van alle nieuwe woningen zijn speciaal voor jongeren. Ze krijgen een huurcontract voor vijf jaar. Tijdens deze periode bouwen ze inschrijfduur op. Daarmee hebben ze een betere kans om te verhuizen naar een andere woning die dan meer past bij hun behoeften. Regout: “Zo kunnen we ze eerder helpen aan een woning en vergroten we tegelijkertijd de kans op een ander huis na afloop van deze periode. Zo bevorderen we de doorstroming en zorgen we ervoor dat bewoners passend wonen.” Er is voor een periode van vijf jaar gekozen om ook andere jongeren een kans te bieden op een eigen plek.

Meer aanbod

Mieke Booij, wethouder wonen van de gemeente Haarlemmermeer, vindt het mooi te zien hoe de nieuwe bewoners genieten van hun eigen plek, dicht bij het centrum van Hoofddorp. “Haarlemmermeer wil een prettige woonomgeving bieden voor jong en oud. De nieuwe starterswoningen van Ymere bieden mogelijkheden voor mensen om een betaalbare woning te huren”, aldus Booij. “Het gaat om tijdelijke woningen, maar de jaren dat mensen er wonen, tellen gewoon mee met de woonduur. Zodat men geen punten verspeelt op de wachtlijst voor reguliere woningen. Ook dat is goed.”

Aan de Hoofdweg zijn in totaal 20 sociale huurwoningen (10 voor jongeren, 10 voor statushouders) gebouwd, aan de Kaj Munkweg zijn dat er 40 (20 voor jongeren, 20 voor gewone woningzoekenden).

Verhuisdozen uitpakken
Verhuisdozen uitpakken
 

Op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuws-alert.

Aanmelden

Met persvragen kunt u contact opnemen met de afdeling Communicatie van Ymere via communicatie@ymere.nl..