Zorgvuldige aanpak verduurzaming woning
 

Verduurzamen van uw woning? Dat pakken we zorgvuldig aan.

De overheid wil dat alle Nederlandse huizen in 2050 aardgasvrij zijn. Maar hoe gaat dat gebeuren? Dat is nog allemaal heel onzeker. Toch gaan de ontwikkelingen snel, want de eerste woningen zijn al van het gas af. Moet u nog wel een nieuw gasfornuis kopen als de oude kapot gaat? Veel huurders vragen zich af wat hen te wachten staat, en wanneer. We zetten de zaken graag op een rij voor u.

 

Huizen van het gas halen duurt nog tientallen jaren

Het aardgasvrij maken van huizen gaat tientallen jaren duren en zal zeer geleidelijk verlopen. Het is een grote uitdaging om het doel van 2050 te halen, want bij veel huizen is het niet makkelijk om ze aardgasvrij te maken. Vastgoedadviseur Pablo van de Laan: “In Amsterdam is het in een kwart van de buurten mogelijk om dat te doen door de aanleg van stadverwarming. Dat is een bewezen techniek, maar in veel buurten is het aanleggen van stadsverwarming onmogelijk. Het is nog niet helemaal duidelijk welke oplossingen daarvoor moeten komen.”

Er zijn nog onvoldoende bewezen alternatieven

Naast stadsverwarming zijn er nog geen andere bewezen alternatieven voor aardgas. Bedrijven zijn momenteel volop aan het experimenteren met allerlei methodes, maar op dit moment bieden die nog geen goed alternatief. Voor ons staat voorop dat huurders niet met hoge kosten te maken mogen krijgen. In de tussentijd gaat Ymere eerst werk maken van het beter isoleren van al onze huizen. Dat doen we omdat aardgasvrije woningen minder energie moeten gebruiken. En zoals iedereen weet: hoe beter een huis is geïsoleerd, hoe lager het energiegebruik.

Het begint met betere isolatie

Een betere isolatie is bijvoorbeeld mogelijk door het isoleren van dak, gevel en vloeren, dubbel glas, het opvullen van spouwmuren, enzovoorts. Als uw huis goed is geïsoleerd, dan heeft u daar voordeel van. Pablo van de Laan: “Met een betere isolatie zijn flinke besparingen mogelijk op het energieverbruik. Zelf kun je daar ook voor zorgen, door bewust om te gaan met energie. Ook dat draagt dat bij aan het verminderen van je woonlasten.” Het beter isoleren van huizen is iets waar Ymere al langere tijd mee bezig is. In de periode 2020-2025 willen we dat echter versneld gaan doen, zodat onze woningen straks sneller klaar zijn voor een aardgasvrije toekomst.

Versneld isoleren door handige aanpak

Om zoveel mogelijk huizen in korte tijd beter te isoleren, hebben we een handige aanpak bedacht. We gaan het verbeteren van de isolatie namelijk combineren met normaal onderhoud. Stel dat uw kozijnen geschilderd moeten worden. Dat kunnen we dan bijvoorbeeld combineren met het plaatsen van dubbel glas. Zo slaan we twee in vliegen in één klap. Woningen die de komende jaren geen onderhoud nodig hebben, pakken we ook aan. Deze aanpak leggen vast in een plan, dat eind dit jaar klaar moet zijn. Dit plan maken we samen met onze vaste partners (co-makers). . Zo willen we versneld zorgen voor beter geïsoleerde huizen, waarin het fijn en comfortabel wonen blijft tegen redelijke woonlasten.

Wat moet u nu doen?

Voorlopig kunt u rustig afwachten. Als er meer duidelijkheid ontstaat, dan ontvangt u daarover vanzelf bericht. En uiteraard is uw stem belangrijk. Pablo van der Laan: “Als we in de toekomst een wijk aardgasvrij willen maken, dan doen we dat niet zomaar. De We zullen vooraf uitgebreid overleggen met alle bewoners. “En om terug te komen op een van de eerste vragen in dit artikel: wat nu als u een nieuw fornuis nodig hebt omdat uw oude stuk gaat? “Denk dan eens aan een inductiekookplaat. Dat is veiliger dan gas en kookt minstens zo goed. En dan bent u ook in de keuken klaar voor de toekomst.

 

De rol van de gemeente

In Nederland moeten in 2030 ongeveer 1,5 miljoen gebouwen van het gas af zijn gehaald. Dat is ongeveer 20% van de gebouwde omgeving, die voor een groot gedeelte uit woningen bestaat. Daarom moeten gemeenten uiterlijk in 2021 een routekaart opleveren. In deze routekaarten geven ze meer duidelijkheid over welke wijk wanneer van het aardgas af moet.

De komende jaren worden er al een paar wijken aangewezen om van het gas af te gaan. Speelt dit bij uw wijk? Dan zal de gemeente u hier over informeren. Zij hebben de regie.

Nieuwbouwwoningen

Bij nieuwbouwwoningen is het anders. Vanaf 1 juli 2018 worden nieuwbouwwoningen al niet meer aangesloten op het gas, maar op alternatieve energiebronnen. Kijk hier voor meer informatie over alternatieve energiebronnen.

Zo kunt u zelf besparende energiemaatregelen nemen

Ymere werkt samen met Iederzon. Zij zijn de specialist die zonnepanelen verhuren aan onze huurders. Heeft u vragen over zonnepanelen dan kunt u bellen met Iederzon via 088-311 0 311. Of neem direct een kijkje op hun website www.iederzon.nl. 

Of vraag gratis advies aan bij een energiecoach. U krijgt praktische tips waarmee u direct en makkelijk energie kunt besparen. De energiecoaches zijn nog niet in alle woonplaatsen actief. Kijk op onze website of u binnen uw woonplaats een afspraak kunt maken met een energiecoach.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang net als 47.000 andere huurders het laatste nieuws in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 8 keer per jaar de nieuwsbrief