Nellestein, Amsterdam
 

Start haalbaarheidsonderzoek naar toekomst Nellestein

Ymere, Amsta en de gemeente Amsterdam hebben op 6 mei een intentieovereenkomst getekend over de toekomstige invulling van verzorgingshuis Nellestein, op Lopikhof 1 in Amsterdam Zuidoost.

 

Ymere is eigenaar en zorginstelling Amsta huurt het pand voor zorg aan ouderen. Met deze toekomstige invulling willen de drie partners voorzien in een behoefte van de bewoners in een buurt die de komende jaren vergrijst.

Stedenbouwkundig plan

Onderzocht wordt of op en rondom de locatie van het voormalig woonzorgcentrum een nieuw zorgcentrum én nieuwe woningen én een buurtvoorziening ontwikkeld kunnen worden. Een stedenbouwkundige gaat dit onderzoek doen en hiervoor een plan uitwerken. De nieuwe woningen, het zorgcentrum en voorzieningen gaan een bijdrage leveren aan een verbetering van de leefbaarheid in de buurt.

Woningen en voorzieningen

Ymere is initiatiefnemer van het onderzoek en heeft de wens om nieuwe sociale huurwoningen in het gebied te realiseren. Amsta is de beoogde partij voor het nieuwe zorgcentrum met voorzieningen waardoor ouderen langer thuis kunnen blijven wonen, waaronder mogelijk dagbesteding. En, als dat niet langer kan, om ouderen een nieuw thuis te bieden in een beschermde woning/woonomgeving. Noch Ymere noch Amsta gaat een aparte buurtvoorziening ontwikkelen; hiervoor wordt een partner gezocht. Volgens huidige planning kan over circa 4 jaar gestart worden met de bouw.

Tijdelijk gebruik en buurtvoorziening

Er wordt ook gekeken naar een tussentijds gebruik van het gebouw. Het pand wordt nu voorbereid om rond de zomer twee herstelafdelingen van Amsta te ontvangen. Deze waren door het faillissement van het Slotervaartziekenhuis genoodzaakt om tijdelijk te verhuizen naar het OLVG en BovenIJ-ziekenhuis. Op deze afdelingen verblijven ouderen om te herstellen, bijvoorbeeld na een val of ziekte. Ook over tijdelijke voorzieningen voor buurtbewoners overleggen Amsta, Ymere en de gemeente met de bewoners in de buurt Nellestein. Hieraan is behoefte omdat de buurt vergrijst.

De bewonersvereniging Nellestein, de bewonerscommissie van Ymere en zorgorganisaties in de buurt zoals het gezondheidscentrum en de fysiotherapiepraktijk, worden betrokken bij zowel de tijdelijke invulling als bij de plannen voor de definitieve invulling.

Meer over dit onderwerp:

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief