10-9-2019  |  Nieuwsbericht

Open Monumentendag 2019: Plekken van plezier

In het weekend van 14 en 15 september vindt voor de 33e keer Open Monumentendag plaats. Door heel Nederland openen rijksmonumenten hun deuren voor nieuwsgierige bezoekers en er zijn allerlei activiteiten georganiseerd. Ymere doet dit jaar weer mee.

 

Monumenten zijn belangrijke dragers in de buurt en leveren een bijdrage aan de kwaliteit van de woonomgeving. In Amsterdam is het Sieraad open voor publiek en in Haarlem kunt u aansluiten bij wandelingen langs de Heiligen huisjes. Komt u ook langs?

Het Sieraad

De Vierde Ambachtsschool, later de Vakschool voor Edelsmeden, is ontworpen door A.J. Westerman in 1924. In 2007 is het gebouw door Ymere gerenoveerd. Onder de naam ‘Het Sieraad’ is het nu een centrum voor Kennis, Kunst en Werken. Er zijn diverse bedrijfjes gevestigd die actief zijn in de entertainmentindustrie. Op zondag 15 september kunt u als bezoeker twee keer genieten van een optreden van het Gemengd Amsterdams Koor, waardoor dit monument extra goed aansluit bij het thema ‘plekken van plezier’.

Heiligen Huisjes

De naam ‘Heiligen Huisjes’ is ontleend aan de 60 beelden van heiligen die de voorgevel van elke woning sieren. Het is een serie van 61 woningen uit 1932. De woningen voor gezinnen met minimaal zes kinderen waren voor die tijd relatief luxueus. Deze mooie in 2010 gerenoveerde woningen en de leuke omgeving waren voor de ouders en hun kinderen ‘plekken van plezier’.
Samen met het Gilde Haarlem organiseert Ymere rondleidingen bij de Heiligen Huisjes: beide dagen om 12.00 en 14.00 uur (duur: ca. 1 uur).

Programma

Deze en/of andere monumenten bezoeken of meewandelen? U bent van harte welkom. Van tevoren aanmelden is niet nodig.

Amsterdam:
Het Sieraad: zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, zondag van 10.00 – 17.00 uur. Op zondag om 14.00 en 15.00 uur een optreden van het Gemengd Amsterdams Koor.
Dit is het programmaboekje voor Amsterdam.

Haarlem:
Wandelen langs de Heiligen Huisjes op zaterdag en zondag, 12.00 uur en 14.00 uur. Er is een woning open voor bezichtiging. Startpunt: voor de Mariakerk (Rijksstraatweg 355).
Dit is het programmaboekje voor Haarlem.

Op de website van de gemeente Amsterdam vindt u meer informatie over:

  • deelnemende monumenten
  • georganiseerde activiteiten
  • avondprogramma
  • routes