Talmastraat, Weesp
 

26 bewoners Talmastraat in Weesp vieren kerst in nieuw gerenoveerde woning

De bewoners van de laatste vijf huizen van de 26 gerenoveerde woningen op de Talmastraat ontvingen deze week de sleutel van hun nieuw opgeknapte stulpje.

 

De karakteristieke arbeiderswoningen in het Rode Dorp zijn bijna een eeuw oud en door ouderdom en aantasting was de fundering verzwakt. Een jaar lang zijn vaklui bezig geweest met het herstellen en vervangen van de aangetaste funderingen. De operatie duurde ruim drie maanden per huizenblok en vandaag is het laatste blok gereed.

Tijdens de werkzaamheden konden bewoners niet in hun woning blijven. Zij verhuisden daarom tijdelijk naar een wisselwoning. Het liefst in een wisselwoning in de buurt. Dit is altijd ingrijpend voor bewoners, legt projectontwikkelaar Frank Moerman uit. “Ondanks dat de spullen opgeslagen worden op de bovenste verdieping van het huis, is het toch altijd heftig als je tijdelijk je huis uit moet en in een vreemde woning moet zitten.”

Geruisloos persen
Bij het funderingsherstel werden met behulp van een hydraulische pers de nieuwe heipalen geruisloos in de grond geduwd en een betonnen plaat onder de bestaande funderingsbalken gestort. Op de begane grond werden eerst alle vloeren en tussenmuren afgebroken. De kruipruimte werd uitgegraven en vervolgens vol gegoten met beton. Daarna gingen de nieuwe funderingspalen de grond in en werd de vloer geïsoleerd en voorzien van een dekvloer. Vervolgens werd de begaande grond opnieuw opgebouwd met nieuwe muren, keuken en een toilet.

“Uiteraard worden de vloeren en gevels goed geïsoleerd en ook zorgen we ervoor dat de buitenkant van de woning er mooi en netjes uit ziet”, geeft Frank Moerman aan.

In de zomer is er al een gezellige barbecue geweest met de bewoners, de aannemer Braam Minnesma en Ymere om het tussentijdse resultaat te vieren. Nu is daadwerkelijk ook echt het laatste blok klaar en kunnen bewoners fijn kerst vieren in hun opgeknapte huis.

‘‘We zijn heel blij dat de laatste woningen nu worden opgeleverd. Het was een hele klus maar zowel de bewoners als wij zijn erg tevreden met het resultaat. Nu kunnen de woningen weer 100 jaar mee’’ aldus projectontwikkelaar Frank Moerman.

Zandzuigen in de Talmastraat / foto: Martine Goulmy
Zandzuigen in de Talmastraat / foto: Martine Goulmy
Bewoners ontvangen de sleutel / foto: Martine Goulmy
Bewoners ontvangen de sleutel / foto: Martine Goulmy
Bewoner Talmastraat nieuwe keuken / foto: Martine Goulmy
Bewoner Talmastraat nieuwe keuken / foto: Martine Goulmy

Meer over dit onderwerp:

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief