24-1-2020  |  Nieuwsbericht

Kijkje onder de vloer

Afgelopen week zijn we gestart met de werkvoorbereidingen om loden toevoerleidingen uit honderden huizen in Amsterdam-Noord te verwijderen. Samen met aannemers is de vloer opengemaakt van een leegstaande woning. Wat ze aantroffen is een goed voorbeeld van hoe het bij veel woningen in noord zit.

 

In een leegstaande woning aan de Waddendijk in Nieuwendam in Amsterdam-Noord zit regiomanager Chris Pettersson van Ymere op zijn hurken. De vloer is op verschillende plekken opengemaakt. Een loden waterleidingleiding kronkelt vanaf de voordeur richting de keuken, met aftakkingen naar de buren links en rechts. Halverwege is een oude reparatie zichtbaar. Pettersson tikt op de loden pijp. “Kijk, daar loopt een loden waterleiding. Die gaat eruit! Zo zorgen we ervoor dat er geen looddeeltjes meer in het kraanwater kunnen komen.”

“Een oudere dame heeft hier bijna 40 jaar gewoond. Het huis staat leeg. Dat geeft ons de kans om zonder overlast de vloer open te maken om samen met onze aannemers alles te onderzoeken. Hoe lopen de leidingen? Hoe is de vloerconstructie? Welke verrassingen kom je zoal tegen?”, legt Chris uit.  Omdat de woning leegstaat is de vloer op verschillende plekken opengemaakt voor onderzoek. “Het huis staat leeg. Dan kan dat”, benadrukt Chris.

 

 
 

Verrassing onder de vloer

Een ronde door de leegstaande eengezinswoning uit 1931 laat zien dat alle loden waterleidingen in huis al eens zijn vervangen door koper of kunststof. Maar nog niet de loden toevoerleidingen onder de vloer. Chris wijst naar een witte, kunststof waterleiding die door de muur vanuit het huis van de buren komt. “Daar zijn de loden toevoerleidingen al vervangen, in dit huis nog niet. Dat kan er dus voor zorgen dat zelfs als in en onder woningen al het lood is weggehaald er toch nog looddeeltjes in het kraanwater kunnen zitten. Watertesten geven daarover meer duidelijkheid.”

De situatie in de woning aan de Waddenweg toont volgens Chris aan dat geen enkele woning hetzelfde is. Kwaliteitsinspecteur Pim Kramer heeft het technisch onderzoek in de woning uitgevoerd. “Hier lopen de draagbalken waarop de vloer rust van de straatkant richting de tuin. Met een beetje geluk kun je daar tussendoor een nieuwe waterleiding leggen. Hoe minder overlast voor bewoners, hoe beter”, zegt Pim. Maar er zijn volgens hem ook woningen waar de draagbalken overdwars lopen. Dat maakt het aansluiten van nieuwe leidingen een stuk lastiger.

Proefblokken

Ymere gaat daarom in een aantal verschillende proefblokken met aannemers aan de slag om uit te testen welke methode voor welke situatie het beste is. Chris: “We hopen dat we samen met onze aannemers heel veel creatieve en innovatieve manieren bedenken om de toevoerleidingen te vervangen. We houden alle opties open. Uitgangspunt is dat we de vaart erin houden en dat het zo min mogelijk overlast geeft voor bewoners.”

Afgelopen week zijn technische medewerkers van Ymere ook al bij bewoners van mogelijke proefblokken thuis geweest om de situatie te bekijken. Pim: “Geen enkel huis is hetzelfde. Daar willen we goed op voorbereid zijn.” 

 
Loden waterleiding
Loden waterleiding
 

Doe mee!

Sommige bewoners hebben volgens Chris al aangegeven niet te willen meewerken aan het vervangen van loden toevoerleidingen. “We vinden dat heel spijtig. Ook voor hun buren. Bewoners van hetzelfde blok delen in de meeste gevallen ook dezelfde waterleiding. Zonder medewerking van alle buren kunnen we niet aan de slag.”

En als één buur niet meewerkt? Wat dan? “We zullen proberen hen alsnog te overtuigen mee te werken”, zegt Chris. “Maar ik wil ook duidelijk zijn. Op dat antwoord gaan we niet eindeloos zitten wachten. In de tussentijd gaan we dan aan de slag bij woningen waar alle buren wél meewerken aan een oplossing. Zo houden we met elkaar de snelheid erin.”

De voorbereidingen voor het vervangen van loden toevoerleidingen in de verschillende proefblokken zijn in volle gang. Omdat het gaat om honderden woningen gaat duurt het naar verwachting 2 tot 3 jaar voordat alle loden toevoerleidingen zijn vervangen.

 

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief over Loden waterleidingen

Aanmelden