24-1-2020  |  Nieuwsbericht

Operatie Lood eruit: ja, ik doe ook mee!

Bewoners van ruim 100 woningen in Amsterdam-Noord met looddeeltjes in hun kraanwater kunnen vanaf volgende week een telefoontje van Ymere verwachten met de vraag of ze willen meewerken bij het vervangen van loden waterleidingen onder de vloer van hun woning. “Alleen bij een ‘Ja, ik doe mee!’ van alle buren die dezelfde waterleiding delen kunnen we snel aan de slag”, aldus kwaliteitsinspecteur Pim Kramer van Ymere.

 

Uit de watertesten blijkt dat er in circa driekwart van de onderzochte woningen sprake is van looddeeltjes in het kraanwater. In 19 procent van de gevallen is de huidige wettelijke norm van 10 microgram per liter overschreden. Omdat het praktisch onmogelijk is om de loden waterleidingen in alle woningen in de Tuindorpen tegelijkertijd te vervangen worden de werkzaamheden geprioriteerd. 

 “Woningen met verhoogde loodwaardes willen we als eerste aanpakken. Daarom bellen we naast bewoners met hoge waardes lood in hun kraanwater, ook bewoners die samen met hen een toevoerleiding delen. Hun medewerking is noodzakelijk om de loden toevoerleidingen te kunnen vervangen,” zegt Kramer. 

Kramer waarschuwt wel: "We weten nu niet hoe lang het duurt voordat we iedereen hebben gebeld. Hij benadrukt ook dat het vooralsnog om een inventarisatie gaat. Van de bewoners die we gaan bellen, willen we weten of ze in principe bereid zijn mee te werken. Dat helpt enorm bij de voorbereidingen en planning. Je zit nog nergens aan vast. We maken voordat de werkzaamheden beginnen met iedereen een afspraak. Dan weet je precies waar je aan toe bent.'

 
 

Proefblokken 

De afgelopen weken heeft Kramer samen met zijn collega’s van het projectteam heel wat woningen in de Tuindorpen in Amsterdam-Noord van binnen gezien en met even zoveel bewoners gesproken. Ze wonen allemaal in een proefblok waar Ymere als eerste de loden waterleidingen onder de vloer wil vervangen. 

“Zo kunnen we verschillende methoden ontwikkelen en testen om loden toevoerleidingen met de minste overlast voor bewoners te vervangen. Dat levert als het goed is een aantal pasklare oplossingen voor verschillende situaties op”, legt Kramer uit. “Dat is efficiënt, levert het minste gedoe op voor bewoners en belangrijk: zo houden we de snelheid erin.” 

Tijdens het huisbezoek werd de woning onderzocht en in kaart gebracht. Want Kramer en zijn collega’s van het projectteam willen een hoop weten. Waar komt de waterleiding binnen? Welke route legt het water af voordat het uit de kraan komt? Welke buren delen de toevoerleiding? Zijn er al eerder werkzaamheden aan de waterleiding uitgevoerd?   

Waardevolle informatie 

“Bewoners kennen hun huis als geen ander. Ze kunnen ons veel vertellen. Naast wat we zelf al weten, is dat zeer waardevolle informatie”, aldus Kramer. Hij legt uit wat bewoners zoal kunnen verwachten. “We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken. Maar als de vloer toch gedeeltelijk open moet krijgen bewoners daar een vergoeding voor. En afhankelijk van de persoonlijke situatie wordt maatwerk geleverd”, aldus Kramer. Hij is dan ook heel erg blij met de toezegging van bewoners van de drie proefblokken mee te werken. “Onze aannemers denken nu na hoe ze de loden gaan vervangen. Als dat is afgerond maken we de straten van de proefblokken waar we aan de slag bekend. En dan is het: aan het werk!” 

 
 

Na afloop worden de werkzaamheden in de proefblokken geëvalueerd, eventueel aangepast en verbeterd. Dat leidt tot een definitief aanvalsplan voor de operatie Lood Eruit. Ook de huurdersorganisatie HYA, gemeente, Waternet en Woon! zijn daarbij betrokken. 

We begrijpen dat veel bewoners willen weten wanneer we de loden waterleidingen gaan vervangen. Toch vragen we bewoners om nog even geduld te hebben, hoe moeilijk dit ook is. We beginnen met een kleine groep, maar gaan steeds meer bewoners bellen met de vraag of ze willen meewerken.  

 

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief over Loden waterleidingen

Aanmelden