Vernieuwde entree (fotograaf Anouk De Kleermaeker - studio 309)
 

216 Ymere-woningen in Meerwijk-Haarlem verbeterd en verduurzaamd

Ymere heeft 216 appartementen aan de Braillelaan, Martin Luther Kinglaan en Erasmuslaan in Haarlem opgeknapt, verbeterd en verduurzaamd. Naast het noodzakelijk onderhoud, hebben de woningen goede isolatie gekregen, is de ventilatie verbeterd en er is veel aandacht geweest voor het wooncomfort. “Voorheen was het vaak koud in de winter”, vertelt Najia Rakas, bewoner van een van de flats en voorzitter van de Bewonerscommissie. “Nu is het binnen lekker warm.”

 

De negen woonblokken in de Haarlemse Meerwijk zijn eind jaren zestig gebouwd en waren al lange tijd toe aan groot onderhoud. Viviane Regout, directeur Portefeuillevernieuwing bij Ymere: “Er waren plannen voor een grote aanpak, maar door de economische crisis zijn die plannen een paar keer uitgesteld. We begrijpen dat dit teleurstellend was voor de bewoners en we danken de bewoners voor hun begrip en geduld.” 

Steigers voor de ramen, werklieden in huis 

In september 2018 is de aanpak van start gegaan. Daarna ging het snel: in anderhalf jaar tijd zijn alle 216 woningen door aannemer Era Contour onder handen genomen. Dat vroeg heel wat geduld van de bewoners: een steiger voor de ramen, werklieden die binnen en buiten rondliepen, en op allerlei plekken in de woning moesten de meubels worden verplaatst.

Klaar voor duurzame toekomst

Wethouder Floor Roduner van Haarlem nam deze week een kijkje in de opgeknapte woningen en is enthousiast over het eindresultaat. “Ik heb de woningen ook in 2018 gezien voor de aanpak. En tussentijds nog een keer. De staat was slecht; onderhoud was hard nodig. Fijn dat de appartementen tegelijkertijd zijn verbeterd en zijn verduurzaamd. De woningen zijn nu klaar voor de toekomst.”

 

 
Fotograaf Anouk De Kleermaeker (studio 309)
Fotograaf Anouk De Kleermaeker (studio 309)
 

Meerwijk gaat straks van gas af

Meerwijk zal straks als een van de eerste wijken in Haarlem van het gas af gaan en vanaf 2021 stap voor stap overgaan op stadswarmte. Bewoners van de flats konden daarom nu al overstappen op elektrisch koken; 40 procent heeft dat ook gedaan. Huurders kunnen daarnaast besparen op hun energierekening door zonnepanelen te huren, die op de daken worden geplaatst.

Niet meer koud in de winter

De verbeteringen die zijn aangebracht, zijn nu al merkbaar. “Elk jaar zag ik weer op tegen de winter.” vertelt Najia Rakas, “Je kunt stoken, maar het bleef koud. De kinderen hadden ook binnen dikke kleding aan. Nu is het binnen lekker warm, ook als het buiten koud is.” 

Facelift voor de buitenkant

De buitenkant van de flats heeft ook een facelift gekregen. HP architecten heeft de gebouwen een eigentijdse uitstraling gegeven met een geheel nieuwe entree. Ontwerper Olivier van Herpt tekende voor het ontwerp van de bijzondere keramische brievenbussen, die met een 3D-printer zijn vervaardigd.

 

Woensdag 4 maart werd de afronding van de werkzaamheden gevierd met bewoners, medewerkers en andere betrokkenen bij de bouw. Kinderen konden meedoen aan een kleurwedstrijd. De 7-jarige Jasmin Said uit de Erasmuslaan maakte de winnende kleurplaat.

Op 22 maart opent de expositie ‘Gebouwde Trots’ in het Architectuurcentrum Haarlem. Daarin is ook het project ‘Braillelaan’ van Ymere te zien. 

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief