27-5-2020  |  Nieuwsbericht

Voorstel voor andere manier van toewijzen sociale huurwoningen

In 15 gemeenten in Noord-Holland, waaronder Amsterdam en Haarlemmermeer, gaat de toewijzing van sociale huurwoningen in de loop van 2021 veranderen. De gemeentes hebben hiervoor een voorstel gemaakt, in overleg met corporaties. Inwoners kunnen vanaf 2 juni reageren op het voorstel.

 

Nu gaan sociale huurwoningen vooral naar woningzoekenden met een lange inschrijfduur bij Woningnet of naar mensen met een urgentie. Met het nieuwe systeem krijgen woningzoekenden die actief zoeken betere kansen dan nu. Dat geldt ook als er sprake is van bijzondere omstandigheden: relatiebreuk met kinderen, met je kinderen bij een ander huishouden inwonen en problematisch thuiswonende jongeren.

Puntensysteem

Het nieuwe systeem werkt met punten. Het aantal jaren dat iemand staat ingeschreven bij Woningnet wordt omgezet in punten. Elk jaar levert 1 punt op. Daarnaast kan iemand straks punten krijgen door actief te zoeken (zoekpunten). Vier keer per maand reageren op een passende woning levert één zoekpunt op. Er kunnen maximaal 30 zoekpunten worden opgebouwd. Ook krijg je extra punten als er sprake is van bijzondere omstandigheden, zoals  hierboven genoemd (situatiepunten).      

Zo bouw je als woningzoekende een totaal aantal punten op. Diegene met de meeste punten krijgt als eerste de woning toegewezen.

Inwoners kunnen reageren op het voorstel

Van 2 juni tot en met 28 juli 2020 kunnen inwoners in hun eigen gemeente een reactie geven op het voorstel voor deze nieuwe manier van toewijzen. Eind 2020 nemen de vijftien gemeenteraden een besluit. Verwachting is dat medio 2021 de nieuwe manier van toewijzen ingaat.    

Meer weten?

Kijk op de website www.socialehuurwoningzoeken.nl.

 

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang net als 47.000 andere huurders het laatste nieuws in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 8 keer per jaar de nieuwsbrief