Ratten komen af op afval
 

Eerste hulp bij rattenoverlast

Ratten. Huisdieren die je liever niet wilt hebben. We zien helaas het aantal meldingen van huurders die last hebben van deze knaagdieren toenemen. Wat is daarvan de oorzaak? En wat kunnen bewoners zelf doen om hun woonomgeving voor dit ongedierte zo onaantrekkelijk mogelijk te maken?

 

Vastgoedregisseur Martin de Vries weet er alles van. “Ratten denken maar aan één ding: eten, eten, eten. Daar zit vooral de oplossing.”

Sinds een wettelijk verbod op het gebruik van rattengif is de bestrijding van ratten een stuk lastiger geworden. Alternatieven zoals vangen zijn een stuk arbeidsintensiever en minder effectief. “De meest eenvoudige oplossing is daarom het voorkomen van rattenoverlast”, weet De Vries. Maar daarvoor is het volgens hem belangrijk eerst te weten hoe een rat leeft, naar voedsel zoekt, waar hij slaapt en jonkies krijgt.

Volgens De Vries zijn ratten een van de meest intelligente knaagdieren. “Als je niet oplet zijn ze je te vlug af”, aldus De Vries. Het leven van het dier bestaat uit het zoeken naar voedsel en zich zo snel mogelijk voortplanten in een veilig omgeving. Ook zijn ratten ware acrobaten: ze kunnen klimmen en klauteren als de beste. Water is absoluut geen hindernis: ze kunnen zwemmen als de beste. “Een sloot beschouwen ze als een snelweg waardoor ze zich snel en veilig over grote afstanden kunnen verplaatsen. Hetzelfde geldt voor het riool. Het is er altijd warm, beschut en er is geen gevaar van roofdieren.”

De rat is aan een gestage, langzame opmars bezig nu bestrijden met gif wettelijk verboden is. Maar ook andere factoren spelen een rol. “In veel gebieden is de afgelopen jaren de grondwaterstand gedaald. Daardoor klinkt de bodem in. Dat leidt tot verzakkingen. Vooral rioleringsbuizen van aardewerk met een glazuren coating (gresbuizen) kunnen daardoor breken. Door het ontstane gat kunnen ratten de riolering in en uit. En krijgen ze toegang woningen en kruipruimte. En waar mensen zijn, is eten!”, aldus De Vries.

Tafeltje-dekje

Maar ook slordig omgaan met afval maakt het leven van ratten een stuk eenvoudiger. “Denk aan vuilniszakken die naast de container staan of etensresten die over het balkon worden gekiept. Of vogels die worden gevoerd met stukken brood”, zegt De Vries. “Dat is tafeltje-dekje voor de rat. Niet doen dus.” Ook bewoners die kippen of vogels houden in een volière in de tuin moeten waakzaam zijn. “Ook ratten zijn dol op het voer dat deze vogels krijgen. Vogelzaad is voor de rat verrukkelijk vet voedsel. Bewaar voorraad in afgesloten blikken.”

Wie is er verantwoordelijk?

Voorkomen is dus belangrijk, maar wie is er verantwoordelijk voor het bestrijden van ratten? “Dat is heel eenvoudig. In de buitenruimte is dat de gemeente. De riolering moet bijvoorbeeld in orde zijn. Een huiseigenaar moet er alles aan moet doen om te zorgen dat ze niet binnenkomen. Als verhuurder moet Ymere daarvoor zorgen. Dat doen we ook”, aldus De Vries. En de bewoners zelf? “Die moet zorgen dat woonomgeving hygiënisch is. En blijft! Is er geen voedsel, dan blijft de rat ook weg. Kortom: we moeten het met elkaar doen.”

Bij een melding over ratten kijkt Ymere altijd naar de oorzaak. Is de omgeving schoon? Is het huis op orde? De Vries: “Dat doen we bijvoorbeeld door het controleren van de riolering met camera’s en een rooktest. Dan blazen we er rook in. Komt er rook tevoorschijn op een plek waar het niet hoort, dan zit er een breuk in de riolering. Dan repareren we dat.”

Tot slot benadrukt hij dat medewerking van alle bewoners belangrijk. De Vries: “Want het voorkomen van rattenoverlast is iets wat je samen moet doen.”

Heeft u last van rattenoverlast?

Neem eerst contact op met de gemeente. Zij zijn verantwoordelijk voor de aanpak van ratten in de buitenruimte. Zit de breuk in de riolering, dan meldt de gemeente dat aan de eigenaar van de woning. Zitten de ratten ook onder of in uw woning? Neem dan contact op met Ymere. Dan bespreken we samen wat te doen.

 

Vier tips tegen rattenoverlast:

  • Zorg voor een schone leefomgeving, voer geen vogels en laat geen etensresten rondslingeren. Doe vuilniszakken direct in een afgesloten vuilcontainer. Zet ze er niet naast. Bewaar ze ook niet op het balkon of in de tuin.
  • Bewaar diervoeder in de schuur in afgesloten metalen blikken. Heeft u een volière? Geef niet meer voer dan vogels direct kunnen eten. Ruim dierenvoer voor hond en kat meteen op. Laat geen etensresten staan.
  • Blokkeer alle gaten die ratten kunnen gebruiken om een woning binnen te komen.
  • Voer geen vogels of eenden. Spreek buren erop aan als ze dat wel doen. 
Ratten overlast

U heeft ze liever niet in of om uw huis: muizen, ratten, mieren en ander ongedierte. Hier leest u wat u kunt doen, wat wij en wat de gemeente doet om ongedierte te bestrijden.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang net als 47.000 andere huurders het laatste nieuws in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 8 keer per jaar de nieuwsbrief