16-7-2020  |  Nieuwsbericht

Meer kansen voor starters en mensen die dringend een woning nodig hebben

Er komt een nieuw woonruimteverdeelsysteem voor sociale huurwoningen. Wie actief zoekt, wordt beloond. En mensen die dringend een woning zoeken, maken meer kans bij het vinden van een betaalbare huurwoning. Nu telt vooral de inschrijfduur: wie het langst staat ingeschreven, maakt de meeste kans op een woning. Dat systeem is achterhaald en past niet meer bij de huidige situatie op de woningmarkt.

 

Wie wil reageren op een sociale huurwoning in Amsterdam en Haarlemmermeer moet  ingeschreven zijn bij Woningnet. “Het aantal woningzoekenden is helaas vele malen groter dan het aanbod. Soms moet je tien jaar of langer wachten voor je aan de beurt bent, omdat nu vooral inschrijfduur telt. En die inschrijfduur heb je niet  als je bijvoorbeeld in een ander deel van ons land woont, hier in de regio een baan vindt en daarom moet verhuizen”, legt Karin Laglas, voorzitter van de directieraad van Ymere, uit. Ook biedt het huidige systeem weinig mogelijkheden voor starters, herstarters en spoedzoekers. “Dat moet en kan beter. Het nieuwe systeem verandert dat. Daar ben ik blij om. Naast inschrijfduur telt straks ook mee hoe actief je zoekt en je persoonlijke situatie. Als woningzoekende kun je straks zelf meer invloed uitoefenen en dat past beter bij deze tijd".

Punten krijgen en verliezen

Woningzoekenden kunnen in het nieuwe systeem extra punten scoren én verliezen. Inschrijfduur levert bijvoorbeeld een woonpunt per jaar op, actief zoeken een extra punt per maand met een maximum van dertig zoekpunten. Zoek je een maand niet actief naar een nieuwe woning, dan verlies je een zoekpunt. Hetzelfde geldt als een woningzoekende zonder geldige reden niet komt opdagen bij een bezichtiging. Spoedzoekers krijgen een extra situatiepunt per maand afhankelijk van hun persoonlijke situatie: gescheiden ouders met kinderen die op straat dreigen te komen te staan, problematisch thuiswonende kinderen en inwonende gezinnen. “Met de regeling hopen we meer mensen die nu weinig kans hebben door gebrek aan inschrijfduur, sneller te kunnen helpen aan een sociale huurwoning”, zegt Karin Laglas. 

 

Vrouw met twee kinderen op de bank

 

De regeling geldt voor woningen van alle woningcorporaties in verschillende gemeenten, waaronder Amsterdam en Haarlemmermeer.  Ook de huurdersverenigingen zijn erbij betrokken. In Haarlem, Almere, Weesp en Gooise Meren verandert er vooralsnog niets. Wel wordt ook hier nagedacht hoe het zoeken en vinden van een sociale huurwoning kan worden aangepast aan de huidige wensen van woningzoekers.

 

Inwoners kunnen hun mening geven op het nieuwe woonruimteverdeelsysteem

De nieuwe verdeling van sociale huurwoningen is nu nog een voorstel. Van 2 juni tot en met 28 juli 2020 kunnen inwoners in hun eigen gemeente een reactie geven. Eind 2020 nemen de vijftien gemeenteraden een besluit hierover. Wanneer het nieuwe systeem wordt ingevoerd, is nog niet bekend. We verwachten dat het in de loop van 2021 zal zijn.

 

Als u meer wilt weten over het nieuwe woonruimteverdeelsysteem ga dan naar socialehuurwoningzoeken.nl/.  Daar staan ook alle antwoorden op de meest gestelde vragen. Hoe het nieuwe woonruimteverdeelsysteem straks gaat werken is ook uitgelegd in deze korte video

 

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang net als 47.000 andere huurders het laatste nieuws in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 8 keer per jaar de nieuwsbrief