In de stad is het vaak warmer
 

Koel huis tijdens hittegolf: hoe doe je dat?

Door de klimaatverandering krijgen we volgens het KNMI in Nederland te maken met steeds meer extreem warme dagen. Het is dan ook logisch dat op dit soort dagen ook de temperatuur in woning stijgt. In de stad is het vaak nog net een tikkeltje warmer dan daar buiten. Het is dan ook goed dat we samen nadenken hoe we de temperatuur in de stad en in huis aangenaam kunnen houden. Bij Ymere zijn we daar al mee bezig.

 

We nemen maatregelen om woningen koel te houden

Voor Ymere betekent klimaatverandering dat we steeds meer rekening moeten houden met warmteontwikkeling in onze woningen. Bij de bouw van nieuwe woningen is er bij Ymere dan ook veel aandacht voor het onderwerp ‘warmte’ en de ‘koelbehoefte’ van woningen. “Daar hebben we invloed op als woningcorporatie. We denken na over goede zonwering zoals overstekken zoals in de wijk Nobelhorst in Almere of een koude-warmte opslag systeem met koeling in de zomer via vloerverwarming in Tudorpark in Hoofddorp”, zegt duurzaamheidsadviseur Pablo van der Laan van Ymere. “Maar ook de aanleg van meer groen, ook op daken. En met de komst van de Bijna Energieneutrale Gebouwen-eisen komt er ook een wettelijke grens aan de hoogte en duur van overschrijding van een comfortabele temperatuur in huis. Dit zorgt ervoor dat we blijven nadenken en innoveren met onze co-makers voor de beste betaalbare oplossingen binnen een project.” 

Bij nieuwbouw kijkt Ymere goed naar de indeling van een woning. Van der Laan: “Het ontwerp van een woning kan namelijk consequenties hebben voor de warmteontwikkeling. Denk hierbij aan het plaatsen van ramen of het plaatsen van de slaapkamer aan de schaduwkant van een gebouw. Voor bestaande bouw ligt dat anders, daar ligt de oriëntatie vaak vast. Bij renovatieprojecten houden we dan ook rekening met klimaatverandering door te isoleren en een goed ventilatiesysteem aan te brengen”. 

 

Groen dak op het gebouw de Halve Wereld

 

Het is niet altijd makkelijk 

Maar hoe houd je een bestaand huis koel? “Dat is een uitdaging. Sommige van onze woningen zijn bijna 100 jaar oud. Als we ze renoveren worden ze ook geïsoleerd en wordt de ventilatie verbeterd. Daardoor gebruik je minder energie”, zegt Van der Laan. 

Nu de zomers warmer worden levert dat een extra uitdaging op. “Warmte die eenmaal binnen is, krijgt je er lastig uit. Zo worden huizen in Nederland gebouwd. In de winter is dat fijn, nu de zomers warmer worden moet je daar je gedrag op aanpassen”, zegt Van der Laan. “Ervoor zorgen dat op warme dagen je huis zo koel mogelijk houdt. We beseffen ons goed dat een warm huis voor sommige huurders onaangenaam aanvoelt.” 

Als de zon vol naar binnen schijnt loopt de temperatuur snel op. Zeker als het weken achter elkaar mooi weer is. Van der Laan: “Bij een hittegolf adviseren we onze huurders ramen, deuren, gordijnen en andere zonwering overdag dicht te doen. En pas ’s avonds als de zon onder is en het koeler wordt te ventileren. Dat werkt écht! Kijk maar naar hoe ze het in Zuid-Europa doen.” 

Wanneer er bij huurders sprake is van een aanhoudende hoge temperatuur in huis, als gevolg van woning specifieke eigenschappen (zoals veel glas), dan zoekt Ymere samen met de huurder naar een oplossing. Van der Laan: “Gelukkig komt dit niet vaak voor. Op een totaal van ruim 76.000 woningen zijn er maar bij een paar warmteproblemen geconstateerd.” 

Zaak IJburg

Vorig jaar kwamen woningen van Ymere in IJburg in de media. Daar was sprake van aanhoudende warmte in de woning. “De woningen voldoen wel aan het bouwbesluit, maar hebben veel glas en daarmee zoninstraling op meerdere gevels. We zijn individueel in overleg gegaan met bewoners hoe dit betaalbaar en duurzaam kon worden aangepakt. Uiteindelijk is besloten een mobiele airco te verstrekken aan bewoners. Maar dit is gedaan uit coulance in dit specifieke geval en niet door de rechter bepaald. Het blijft maatwerk”.   

Omgevingsfactoren tellen ook mee

Natuurlijk beïnvloeden de eigenschappen van de stedelijke omgeving ook. Denk dan aan het gebruik van witte in plaats van donkere materialen. Of een andere inrichting van de openbare ruimte, met meer schaduw of extra parken. Dit kan allemaal bijdragen aan een andere beleving van warme zomers.  Van der Laan: “Maar als het vele weken achter elkaar bijna 30 graden Celsius of warmer is, dan is bijna geen enkele maatregel effectief. We zullen er dan ook een beetje mee moeten leren leven.” 

 

Tips

  1. Sluit overdag de ramen en deuren zodat de warmte niet naar binnen kan. Doe de ramen en deuren pas weer open wanneer het buiten afgekoeld is.
  2. Houd uw gordijnen overdag dicht
  3. Gebruik de ventilatie in uw woning op juiste wijze en houd uw ventilatierooster open.
  4. Maak gebruik van zonwering. Ook een parasol of zonnescherm in uw tuin of op uw balkon kunnen hierbij helpen. Mocht u rolluiken of een zonnescherm willen aanschaffen dan is toestemming nodig van Ymere om deze te bevestigen.
  5. Veel mensen in huis of koken zorgen voor meer warmte in huis.
  6. Gebruik geen airconditioning. Dit zorgt voor meer hitte op straat en kost veel elektriciteit.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang net als 47.000 andere huurders het laatste nieuws in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 8 keer per jaar de nieuwsbrief