18-8-2020  |  Nieuwsbericht

Toch nog loden waterleidingen in sommige huizen

Loden waterleidingen mogen sinds 1960 niet meer in huizen worden ingebouwd. Door loden waterleidingen kunnen er looddeeltjes in drinkwater terecht komen, wat slecht kan zijn voor de gezondheid. De meeste loden waterleidingen in woningen van voor 1960 zijn daarom al vervangen. Toch zijn er in Nederland naar schatting nog ongeveer 200.000 huizen die misschien loden leidingen hebben. Ook in sommige huizen van Ymere kunnen nog loden leidingen zitten. Wij werken er hard aan om deze allemaal op te sporen en te vervangen. Dat doen we ook in Haarlemmermeer.

 

Ymere heeft veel loden waterleidingen al eerder vervangen

Ymere heeft in totaal ruim 28.000 woningen van voor 1960, waarvan een groot deel in Amsterdam. In Haarlemmermeer heeft Ymere ruim 1.000 huurwoningen.

Van de meeste oudere woningen heeft Ymere de loden waterleidingen al eerder vervangen door waterleidingen van kunststof of koper. Bijvoorbeeld na een lekkage of bij eerder onderhoud. Toch kunnen er nog huizen zijn met loden waterleidingen. Het gaat vooral om leidingen die moeilijk te vinden zijn. Veel van de huizen die hiermee te maken hebben staan in de Tuindorpen in Amsterdam-Noord. Maar we zoeken voor de zekerheid ook in andere woningen van Ymere van voor 1960 in andere gemeenten naar loden leidingen, zoals in Haarlemmermeer.

Onderzoek in Haarlemmermeer naar verwachting dit jaar klaar

Het opsporen en vervangen van loden leidingen is niet makkelijk. Dat komt omdat de loden leidingen die er nog zijn, vaak op plekken zitten waar je ze niet kunt zien. Ook is de situatie in huizen niet altijd bekend. Het doen van onderzoek kost ook veel tijd, want in totaal heeft Ymere ruim 28.000 woningen van voor 1960.

“In Haarlemmermeer hebben we iets meer dan duizend woningen van voor 1960”, zegt Remco Pols, Regiomanager Haarlemmermeer van Ymere. “Van ongeveer de helft van deze woningen is er geen enkele aanwijzing dat er loden waterleidingen zitten.” Van de rest is het nog niet helemaal zeker. Daarom gaan we die woningen verder onderzoeken. Als het nodig is om bij een woning of gebouw langs te komen, dan horen bewoners dat uiterlijk eind dit jaar. “In september gaat Ymere de eerste 230 woningen in Haarlemmermeer inspecteren,” licht Remco Pols toe. “Bewoners krijgen daar vooraf een brief over.”

Aanpak voor opsporen en vervangen

Om alle loden leidingen in huizen van voor 1960 op te sporen, hebben we eerst gekeken naar alle informatie die over de woningen is, zoals welke werkzaamheden er vroeger zijn uitgevoerd. Remco Pols: “Als we dan nog twijfelen hoe het zit, gaan we naar huizen toe om de leidingen te bekijken. Een watertest doen we alleen als we dan nog meer zekerheid willen of er loden leidingen zijn. Dat is niet altijd nodig. Informatie over werkzaamheden uit het verleden, samen met het kijken in een huis, is vaak voldoende om te bepalen of er loden waterleidingen zijn.”

Check uw woning op de website van Ymere

Weet u niet of u in een woning woont van voor 1960? Doe dan de check op de website van Ymere. U ziet hier ook of we uw woning of gebouw verder moeten onderzoeken op de aanwezigheid van loden leidingen.

Zekerheid over uw kraanwater

Als we loden leidingen vinden, dan willen we die zo snel mogelijk vervangen. Toch kunnen we ons voorstellen dat sommige bewoners, bijvoorbeeld omdat ze jonge kinderen hebben, graag snel meer zekerheid willen over de kwaliteit van hun kraanwater. Als u niet wilt wachten tot wij u meer informatie kunnen geven, dan kunt eerst zelf kijken of u loden waterleidingen heeft. Informatie hierover vindt u onderaan dit artikel.

Als dit geen duidelijkheid biedt, kan u ook zelf een watertest aanvragen. U kunt dat dan doen bij een gespecialiseerd bedrijf. Aan zo’n watertest zijn wel kosten verbonden. Die moet u zelf betalen. Op de website van de GGD staan enkele bedrijven genoemd die watertesten uitvoeren.

Voor verdere informatie en antwoord op vaak gestelde vragen over lood, kijk op www.ymere.nl/waterleidingen.

Bij vragen over lood en gezondheid: neem contact op met de GGD

Te veel lood in drinkwater kan schadelijk zijn voor de gezondheid. De wettelijke norm in Nederland is maximaal 10 microgram looddeeltjes per liter kraanwater. Heeft u vragen over lood en gezondheid, dan raden wij u aan contact op te nemen met de GGD. Op de website van de GGD staan adviezen voor zwangere vrouwen, baby's die de fles krijgen, kinderen tot en met 7 jaar en volwassenen. Kijk op www.ggdleefomgeving.nl/schadelijke-stoffen/lood. Of bel de GGD Kennemerland via (023) 515 9500.

Hoe herken ik loden leidingen?

Heeft u een huis van voor 1960 en wilt u zelf kijken of er loden waterleidingen zijn? Op de website van drinkwaterbedrijf Dunea staat een handig filmpje om loden waterleidingen te herkennen. Waterleidingen vindt u onder andere bij uw watermeter. Deze zit meestal in de meterkast of bij de CV-ketel. Soms zit hij op andere plaatsen in uw huis. Als de waterleidingen bij uw watermeter niet van lood zijn, geeft dat nog geen volledige zekerheid. Het kan namelijk zijn dat er op andere plekken in uw huis nog loden leidingen zitten. Vindt u een loden leiding? Laat het dan weten aan Ymere.

 

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief over Loden waterleidingen

Aanmelden