Jonge woningzoekenden vliegen uit naar Buiksloterham

Ymere bouwt In de wijk Buiksloterham in Amsterdam-Noord in rap tempo 93 nieuwe, compacte en betaalbare sociale huurwoningen. Straks worden 25 woningen specifiek verhuurd aan jonge starters op de woningmarkt.

 

Van alle woningzoekenden is het dé groep die het moeilijkst aan een woning komt vanwege het ontbreken van inschrijfduur. We namen met Chris Pettersson, regiomanager bij Ymere, alvast een virtueel kijkje.

Zeker in Amsterdam hebben woningzoekenden het niet eenvoudig. Wonen in de stad is populair, het aantal beschikbare huurwoningen schaars. De wachtlijsten zijn lang. Woningzoekenden met de meeste inschrijfduur maken de meeste kans op een woning. De inschrijfduur kan oplopen tot 14 jaar of langer. “En daar heb je direct het eerste probleem te pakken”, legt Pettersson uit. “Zo komen jonge starters nooit aan een woning. Want je moet eerst inschrijfduur opbouwen. Daar willen we wat aan doen.” Ymere doet dat bijvoorbeeld in Buiksloterham. Het gebied verandert van een industrieel werkgebied naar een plek waar je fijn kunt wonen, werken, recreëren. Met goede voorzieningen om de hoek waar je kunt ontspannen en genieten. Buiksloterham ligt aan de Noordelijke IJ-oever in Amsterdam-Noord, tussen de wijk Overhoeks en de NDSM-werf. 

 

Binnentuin Buiksloterham


Uitvliegen 

Een deel van de betaalbare huizen die Ymere nu bouwt is bestemd voor jonge woningzoekenden die aan het begin van hun wooncarrière staan. Net klaar met hun studie of opleiding, een eerste baan, voor het eerst op eigen benen. Uitgevlogen van hun zolderkamer bij paps en mams thuis. Maar waar vlieg je dan naartoe? 

“Wat dacht je hiervan?”, zegt Pettersson en laat een mooie illustratie zien hoe het er straks uitziet als alle bouwvakkers zijn vertrokken. De appartementen zien er strak en modern uit. Veel glas, veel licht, open en een fijne, groene binnentuin. “De woningen variëren in grootte van 25 tot 50 vierkante meter. Slim ingedeeld en uiteraard allemaal voorzien van een eigen badkamer en keuken.”, zegt Pettersson. “Een overzichtelijke, ruimtelijke stek die je helemaal je eigen kunt maken. Iedere bewoner kan genieten van de groene binnentuin.” Van de nieuwe woningen worden er 25 verhuurd aan jonge starters op de woningmarkt. Zij krijgen een huurcontract van maximaal 5 jaar. En kunnen daarna doorstromen naar een andere woning. Een van de redenen om compacter te bouwen is niet alleen de grote vraag naar woningen (meer woningen kunnen realiseren op dezelfde plek), maar vooral ook de rap veranderende samenstelling van de bevolking. Pettersson: “Nederland telt steeds meer kleinere huishoudens van 1 á 2 personen. Maar het aanbod van woningen voor deze doelgroep is relatief klein.” 

Volwaardige woningen 

Compact wil volgens Pettersson niet zeggen dat het om piepkleine woningen gaat. “Natuurlijk niet! Een compacte woning is een volwaardig huis met alle comfort en nog een beetje extra. Zo maken de buitenruimte, het groen en gedeelde binnenruimte onderdeel uit van het ontwerp.” Pettersson -die ondanks zijn Scandinavische achternaam geen woord Zweeds spreekt- maakt graag de vergelijking met de woonvoorbeelden van Ikea. “Iedereen kent die modelwoningen als je in een Ikea rondloopt. En het blijft verbazingwekkend hoe vernuftig dat in elkaar zit. Beperkte ruimte en toch een volwaardig huis en van alle gemakken voorzien. Dát is compact wonen.” 

De regiomanager verhuist samen met een tiental van zijn collega’s overigens zelf ook naar de Buiksloterham. Op de begane grond komt het nieuwe regiokantoor van Ymere voor Amsterdam-Noord. De vestiging zit nu nog aan de Floraweg in de Bloemenbuurt in Noord, maar is te groot geworden. “Het wordt voor ons de nieuw uitvalsbasis voor heel Amsterdam-Noord. En net als veel woningzoekenden kijken we uit naar de oplevering. We hebben er zin in.” 

 

Meer informatie vindt u op de projectsite Buiksloterham.
Wilt u op de hoogte blijven van dit project? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief. 

Inschrijven

 

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief

Meer over dit onderwerp: