3-11-2020  |  Nieuwsbericht

Ymere-makelaar Rob de Ruijter BHV’er van het Jaar

Ymere-bedrijfsmakelaar Rob de Ruijter is verkozen tot BHV’er van het Jaar, redde dit jaar onder werktijd het leven van twee mensen: zo viste hij met collega’s een dame en haar hondje uit het IJ en reanimeerde met succes een fietser na een hartstilstand.

 

“Jij hebt laten zien dat je als BHV-er het verschil maakt!”, zei Henk van Essen, korpschef van de Nationale Politie in een speciale videoboodschap voor Rob. “De samenleving kan op je bouwen. De titel BHV’er van het jaar heb je meer dan verdiend!”

Ymere-makelaar en bedrijfshulpverlener Rob werkte afgelopen zomer, toen thuiswerken de norm was, toevallig op het hoofdkantoor van Ymere in het centrum van Amsterdam, toen hij vanachter zijn bureau op de eerste etage perfect uitzicht had op het IJ. En zag hoe een vrouw haar in het water gevallen hondje achterna was gesprongen. Voor wie de situatie niet kent: het is de plek waar cruiseschepen afmeren en waar de kade te hoog om zelfstandig uit het water te kunnen komen. En er was niemand in de buurt om haar te helpen.

Nat pak

Rob bedacht zich geen moment, sprintte met collega’s naar beneden om de vrouw te redden.  “Samen haalden we eerst haar hondje uit het water. We wisten zeker dat ze anders met geen mogelijkheid uit het water wilde komen”, zegt Rob lachend. “Ik heb ook een hond en weet hoe het werkt.” Daarna haalden ze de vrouw uit het water. Alsof er niks was gebeurd ging Rob druipend weer aan het werk. Business as usual. Hoe cool kun je zijn?

Succesvolle reanimatie

Kort daarop was het weer raak. Rob kreeg een melding op zijn telefoon dat een fietser een hartstilstand had gekregen. Hij kwam weer direct in actie, greep de AED vanachter de receptie mee en zette het op een hollen. “Twee medewerkers van de gemeente Amsterdam waren al begonnen met reanimatie van de vrouw. Binnen dertig seconden hadden we de AED aangesloten. Adrenaline gierde door mijn lijf. Alles ging zoals het hoorde en hoe we getraind hadden”, zegt Rob. De reanimatie slaagde. Bij aankomst van de politie en ambulance had de vrouw weer een hartslag. Rob: “Ze heeft mij laatst gebeld om te bedanken. Het was een kort, maar heel bijzonder gesprek. Dat doet wel wat met je. Ik vind het fijn dat het goed met haar gaat. En het zet je toch weer aan het denken. Van die reanimatie ben ik wel even van de kaart geweest. Het is best ingrijpend.”

 
Rob De Ruijter - BHV-er van het jaar 2020
Rob De Ruijter - BHV-er van het jaar 2020
 

Voorbeeld voor anderen

Voorzitter Ton Baas van de Stichting Dag van de BHV-er was de jury unaniem in haar oordeel. “Rob heeft zeer alert gereageerd bij meerdere incidenten op straat. Niet alleen binnen, maar ook buiten het bedrijf heeft hij zijn kennis, vaardigheden gebruikt die hét verschil maken”, citeert Baas het juryrapport. “Rob is een voorbeeld voor anderen. Door zijn alertheid, nabijheid en professionaliteit zet hij alle BHV’ers in de schijnwerpers. Op Rob en hen kun je vertrouwen. Daarom is Rob de Ruijter de BHV’er van het Jaar.”

Veilig gevoel

Dory Louwerens, Ymere-directeur verhuur en wonen, is supertrots op superman Rob. “Sommige mensen bevriezen of vluchten. Rob komt in actie. Iedereen wil graag een held zijn, jij bent er één. Je hebt 2 levens gered. En daarmee geef je ons allemaal een heel veilig gevoel. Dank je wel.”

Rob ontving naast de nodige bossen bloemen, een mooie glazen wisseltrofee, een oorkonde, een fraaie geldprijs en mocht hij 1000 euro schenken aan een door hem gekozen goed doel. Rob koos voor het Brandwonden Ziekenhuis in Beverwijk waar hij een deel van zijn opleiding heeft gedaan.

Rob, de bescheidenheid zelve, voelde zich niet helemaal senang bij zoveel vriendelijke, lovende woorden en spotlights: “Ik doe gewoon waarvoor we zijn getraind.”