Als duurzame en groene ambities van een woningcorporatie en een huurder botsen

Huurster Marly Zevenhek uit Amsterdam wil deze week via de rechter afdwingen dat ze toestemming krijgt van woningcorporatie Ymere om haar woning zelf gasloos te maken. Hoewel Ymere de groene ambities van Zevenhek deelt, is het nu al gasloos maken van haar woning ‘een stap te ver’. Als de duurzame ambities van beide partijen botsen, wat dan?

 

Marly Zevenhek huurt een prachtige gerenoveerde benedenwoning in een rustig straatje in een keurige buurt in Amsterdam Oud-Zuid, vlakbij het Olympisch Stadion. Gebouwd in de jaren ’20 als een van de circa 500 woningen speciaal gebouwd voor Amsterdamse arbeiders. Opgetrokken in de stijl van de Amsterdamse school. Identieke, strak vormgegeven voordeuren, rode kleurstellingen met zwarte accenten, authentieke vensters.. Bij de renovatie in 2011 zijn niet alleen de woningen opgeknapt, maar is ook het wooncomfort van de huurders verbeterd door goed te isoleren, ventileren en aanbrengen van HR-glas waardoor de energielasten enorm zijn gedaald.

Behoorlijk energiebewust

Niet verwonderlijk dat huurster Zevenhek er met veel plezier woont. Op het dak van haar schuurtje heeft ze zes zonnepanelen geïnstalleerd waarmee ze bijna alle stroom die ze verbruikt opwekt. Ze is naar eigen zeggen ‘behoorlijk energiebewust’. “Ik ben er van alle kanten mee bezig. Ik houd van de wereld en wil graag dat die lang blijft bestaan”, zo liet Zevenhek eerder aan een verslaggever van het televisieprogramma EenVandaag weten [https://eenvandaag.avrotros.nl/item/marly-wil-een-gasloos-huurhuis-maar-dat-mag-niet-ik-ben-een-politieke-issue-geworden/]. Nu wil ze ook haar woning gasloos maken: uit sympathie met alle Groningers én omdat de kosten voor de gasaansluiting hoger zijn dan haar verbruik.

Om haar ideaal te kunnen realiseren krijgt Zevenhek een flinke subsidie van de gemeente Amsterdam van duizenden euro’s. “Een cadeautje van de gemeente, dankjewel”, zegt Zevenhek voor de camera. De subsidie wordt verstrekt door de gemeente Amsterdam aan huurders die hun woning gasloos maken. Mits de verhuurder mee werkt. Zevenhek: “Maar mijn woningbouwverenging Ymere werkt niet mee. Die wil absoluut niet van het gas af. Die geeft geen toestemming om definitief af te sluiten.” Zevenhek heeft tevergeefs de publiciteit gezocht om de corporatie alsnog te overreden. Daarom heeft ze Ymere voor de rechter gesleept.

Zelfde doel

Regiomanager Marjolein Cazemier van Ymere zegt dat de corporatie de groene ambities van Zevenhek deelt. “Wat dat betreft staan we aan dezelfde kant. Daarom maken we nu al bestaande huurwoningen gasloos of bereiden ze erop voor. Alleen denken we iets anders over hoe je dat het beste en meest efficiënt doet. En dat is niet als huurders allemaal op individuele basis hun huurwoning gasloos maken”, zegt Cazemier.

Lappendeken van systemen

“We verhuren circa 75.000 sociale huurwoningen. Als iedere huurder zelf in huis gaat klussen aan de techniek dan ontstaat er een lappendeken aan verschillende, kostbaar te onderhouden systemen. Want wie gaat dat na een verhuizing allemaal onderhouden? Welke expert moet je bellen als er wat stuk gaat en het buiten vriest? Dat komt de verhuurbaarheid en betaalbaarheid van wonen voor onze huurders niet ten goede”, legt Cazemier uit. Ook is volgens haar de infrastructuur er nog niet op ingericht. Daarnaast speelt mee welke wijken door gemeenten als eerste woorden aangewezen voor gasloos. “Wij kijken daarom niet naar het verduurzamen van individuele huurwoningen. We denken en doen daarom groter op complex, buurt of wijkniveau. Dat is efficiënter, meer betaalbaar en beter voor de toekomst van ons allemaal. Het begint allemaal met een goede isolatie. Dat is iets waar je later geen spijt van krijgt.”

Belangrijk is volgens Cazemier ook dat je geen overhaaste keuzes moet maken. Hoe sympathiek het doel ook is. “Marly Zevenhek heeft ons de afgelopen periode verschillende aangepaste plannen voorgelegd met allemaal verschillende technieken. Dat toont nog maar eens aan dat zeker voor bestaande woningen die nog niet zijn uitontwikkeld. Het staat écht nog in de kinderschoenen. Je daarom nu al vastleggen op een techniek dat minimaal 20 jaar probleemloos moet functioneren is riskant.”

Gasloos geen doel op zich

Samengevat: beide partijen willen graag een gasloze woning. Ze denken alleen anders over hoe en wanneer. Daarom leggen we de kwestie ook nog even voor aan Pablo van der Laan, één van de duurzaamheidsspecialisten bij Ymere. Hij is meester in het versimpelen van een ingewikkelde discussie waarbij idealen soms botsen met de dagelijkse praktijk. Collega’s van Van der Laan legden een van zijn uitspraken zelfs vast op een Delfts Blauw tegeltje: ‘De energie-transitie is geen sprint, maar een marathon.’

Van der Laan brengt dan ook graag enige nuance aan in de discussie. “Iedereen is het erover eens dat de uitstoot van CO2 drastisch moet worden verminderd. Dat kan op verschillende manieren. Maar een bestaand huis gasloos maken begint langzamerhand een doel op zich te worden”, weet Van der Laan. Ook Ymere kan een euro maar een keer uitgeven. “Dat doen we dus zo efficiënt mogelijk: met welke investering verminder je de CO2 uitstoot het meest? Niet door een gerenoveerde, duurzame woning al binnen een paar jaar weer gasloos te maken.  Alleen al uit het oogpunt van duurzaamheid moet je dat niet doen. Je gaat niet iets afbreken wat je net hebt aangelegd en wat 25 jaar meegaat. Bovendien is het verkwisting van maatschappelijk kapitaal waarmee je het klimaat beter op een andere manier kunt bedienen. Door het verduurzamen van andere oudere woningen op complexniveau bijvoorbeeld. Dat levert onder de streep veel meer CO2 -besparing op.”

 

Meer over dit onderwerp:

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief