Corrie Nuberg en Hans Panhuis
 

Corrie en Hans over loodwerkzaamheden: "Alles is keurig netjes gegaan!”

Corrie Nuberg en Hans Panhuis zijn trotse bewoners van ’t Blauwe Zand in Amsterdam-Noord. Begin februari gingen collega’s Iris en Sille langs om onder het genot van een goede bak koffie Corrie en Hans te vragen naar hun ervaring met de loodwerkzaamheden in en rondom hun woning.

 

Begin vorig jaar kregen Corrie en Hans te horen dat er nog restanten van loden waterleidingen in hun woning lagen. In de zomer ging Iris voor de eerste keer langs met het bericht dat de leidingen vervangen zouden worden.

Hoe lang duurden de werkzaamheden

Op de dag van het vervangen van de loden waterleidingen waren de werknemers keurig op tijd. Ze hielden afstand en droegen mondkapjes. Voor het eind van de dag waren de werkzaamheden al weer afgerond. Een paar dagen later sloot Waternet een nieuwe watermeter aan en die dag erna kwam de loodgieter langs. Binnen een week waren de werkzaamheden afgerond en stroomde er weer loodvrij drinkwater door de kraan. “En je ziet echt helemaal niks meer van de werkzaamheden!” voegt Corrie tevreden toe.

Tegeltjes in het toilet

Toen Iris en de aannemer afgelopen zomer langs kwamen om de werkzaamheden van het vervangen van de laatste stukken loden waterleiding toe te lichten, was het nog wel even spannend. Er zat nog lood bij het toilet, verstopt achter prachtige oude tegeltjes. Corrie was in de eerste instantie bezorgd over alles wat er moest gebeuren. “Hoe zal dat dan allemaal gaan? Moet mijn vloer open?” Gelukkig viel het allemaal mee. Het spannendste waren de tegeltjes op vloer en op de muur in het toilet. De aannemer durfde het zelf dan ook niet aan om de tegeltjes weer netjes terug te zetten na de werkzaamheden. Dus om er zeker van te zijn dat de tegels op de goede manier weer terug gezet werden liet hij een tegelzetter komen!

Lood in het water en watertappunten

Hans is zelf schilder, en heeft ook met loodhoudende verf gewerkt. “Dus ja, je kent het risico van lood wel”, zegt hij. Daarom waren ze ook blij dat er extra watertappunten zijn geplaatst toen het bekend werd dat er nog restanten van loden waterleidingen konden liggen in woningen. “Ik fietste er gewoon naar toe” zei Corrie. “Een paar jerrycans in de fietstas, en we hadden weer water voor koffie en thee!”

Nu de laatste loden waterleiding in het toilet is weggehaald en de tegeltjes weer in ere hersteld zijn kijken ze er positief op terug. Of zoals Corrie het zelf zegt: “Ik ben een type die niet van half gebakken houd. Als het niet goed is zeg ik het ook gewoon. Maar alles is keurig netjes gegaan!”  

Meer over dit onderwerp:

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief over Loden waterleidingen

Aanmelden