Update operatie ‘Lood Eruit’
 

Update operatie ‘Lood Eruit’

Ymere werkt keihard aan het verwijderen van laatste restanten loden waterleidingen in oudere huurwoningen. Iedere week maken we tientallen woningen ‘loodvrij’. We hebben technieken waardoor het aanleggen van nieuwe waterleidingen aanzienlijk minder overlast oplevert voor bewoners. En recent deden verschillende rechters en de Huurcommissie uitspraken over loden waterleidingen. Een update over operatie ‘Lood Eruit’.

 

Er is de afgelopen maanden veel te doen geweest over loden waterleidingen en met name over de watertesten hoe je looddeeltjes in kraanwater opspoort. Dat leidde tot zoveel verwarring en onduidelijkheid dat Ymere samen met huurdersbelangenorganisatie !Woon, de rechter en de Huurcommissie heeft gevraagd om daarover een uitspraak te doen.

De verschillende uitspraken hebben allemaal één ding gemeen: er is geen enkele discussie meer mogelijk over de vraag of loden leidingen waar kraanwater doorheen stroomt moeten worden verwijderd. Het antwoord is 'ja!' Ymere was daar al van overtuigd en is in overleg met de eigen huurdersorganisatie HYA en belangenbehartiger !Woon over hoe alle details van de recente uitspraken van de rechter en Huurcommissie in de praktijk dienen te worden toegepast.

 

Laatste loodjes

“Loden waterleidingen zijn een nare erfenis uit het verleden waar zo snel mogelijk iets aan gedaan moet worden”, zegt regiomanager Chris Pettersson van Ymere. “Dat vinden wij. En dat vinden de Huurcommissie en de rechter ook. Daarom hebben we de afgelopen jaren al heel veel loden leidingen verwijderd en ruimen we nu de laatste restanten versneld op. Daar zijn we iedere dag mee bezig.”

De laatste loden waterleidingen die nu worden opgespoord en weggehaald zitten vooral verstopt in muren en onder vloeren van oude huurwoningen van voor 1960, zoals in de Tuindorpen in Amsterdam-Noord. “Iedere maand maken we alleen al daar 80 tot 100 woningen ‘loodvrij’ en voeren dat tempo als het aan ons ligt nog verder op”, aldus Pettersson. “De capaciteit is er.”

De werkzaamheden worden zo uitgevoerd dat het zo min mogelijk hinder oplevert voor bewoners. Pettersson: “Vaak hoeven we alleen in de hal bij de voordeur te zijn. Zo kunnen we nu bijvoorbeeld in veel gevallen loze leidingen onder de vloer leggen. Daarna trekken we de nieuwe waterleiding doorheen en wordt alles weer aangesloten. Dat scheelt heel veel hak-, breekwerk en gedoe.”

De lodenleidingen worden vervangen
loden leidingen vooral verstopt onder vloeren en leidingen
 

Tempo

Ymere heeft, ondanks dat het coronavirus tot enige vertraging leidde, het afgelopen anderhalf jaar honderden woningen loodvrij gemaakt. We willen dat tempo verder opvoeren. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan.

“We worden in toenemende mate geconfronteerd met huurders die niet overtuigd zijn van de noodzaak om loden waterleidingen te verwijderen en de deur dicht houden. Te veel gedoe, ze wonen er al zo lang, zien het nut er niet van in. Tot voor kort gingen we dan door naar andere woningen om vertragingen te voorkomen, maar nu zijn ook deze bewoners écht aan de beurt”, zegt Pettersson. Dat leidt in de Tuindorpen in Amsterdam-Noord tot vertragingen omdat de waterleiding wordt gedeeld met de buren. “Als een huurder in een huizenblok medewerking weigert, kunnen we het ook niet voor de buren oplossen. Zelfs niet als die wel toestemming geven. Dat vinden we heel erg jammer.” Pettersson kondigt aan de rechter in dit soort gevallen om toestemming te vragen voor de werkzaamheden. “We hopen dat het zover niet  hoeft te komen. Deze klus kunnen we alleen met elkaar klaren.”

Voorzorgsmaatregelen

Huurders die vanwege het coronavirus huiverig zijn werkzaamheden in hun woning toe te staan hoeven zich volgens Pettersson geen zorgen te maken. “We nemen alle voorzorgsmaatregelen die je maar kunt bedenken. We houden afstand, zetten de werkplek af. Voor bewoners die dat willen zijn er volledig ingerichte rustwoningen in de wijk beschikbaar. De klus is binnen een dag geklaard. Als iedereen meewerkt, hoe eerder het lood eruit is. En daar gaat het om.”

Corrie en Hans zijn al loodvrij

Corrie Nuberg en Hans Panhuis zijn trotse bewoners van 't Blauwe Zand in Amsterdam-Noord. In hun huurwoning werden onlangs de loden waterleidingen vervangen. Hoe hebben ze dat ervaren?

In het interview vertellen Hans en Corrie over loodwerkzaamheden: "Alles was keurig netjes gedaan."

Hans en Corrie al loodvrij

Meer over dit onderwerp:

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief