Oproep Ymere aan nieuw kabinet: schaf verhuurderheffing af en investeer in wonen
 

Oproep Ymere aan nieuw kabinet: schaf verhuurderheffing af en investeer in wonen

HOOFDDORP – Woningcorporatie Ymere wil dat het nieuwe kabinet waarover nu wordt onderhandeld de verhuurderheffing afschaft. “Nederland is het enige land ter wereld dat belasting heft op de verhuur van een sociale huurwoning. Dat is in deze tijd van grote woningnood niet meer uit te leggen. Laten we dat belastinggeld gebruiken waarvoor het eigenlijk bedoeld is: voor wonen”, aldus Ymere-regiomanager Remco Pols. Wethouders Jurgen Nobel (bouwen) en Fouad Sidali (wonen) van de gemeente Haarlemmermeer steunen de oproep van Ymere.

 

Woningcorporaties zorgen voor betaalbare huurwoningen voor mensen met een bescheiden inkomen. Ze maken geen winst of hebben aandeelhouders die ze tevreden moeten houden. Inkomsten worden weer geïnvesteerd in de nieuwbouw van meer sociale huurwoningen, woningverbetering, het betaalbaar houden van de huren en verduurzaming. Toch moeten corporaties ieder jaar een verhuurderheffing betalen aan Den Haag: dat is een belasting over de waarde van hun sociale huurwoningen.

 
Regiomanager Remco Pols en wethouders Haarlemmermeer
Ymere-Regiomanager Remco Pols (links), wethouders Fouad Sidali (midden) en Jurgen Nobel (rechts) vinden investeren in wonen belangrijk. foto: Ymere / Michel Schnater
 

400 extra huurwoningen

“De rekening is onder de streep voor onze huurders, toekomstige huurders en al die woningzoekenden. Zij zijn de dupe. Want zo blijft er door die huurdersbelasting minder geld over om te investeren in wonen”, aldus Ymere-regiomanager Remco Pols. “Vorig jaar betaalden we bijna 86 miljoen euro verhuurderheffing aan Den Haag. En dat bedrag wordt ieder jaar hoger. Dat is écht heel, heel veel geld. Daar hadden we bijvoorbeeld ook 400 extra sociale huurwoningen voor kunnen bouwen! En dat ieder jaar opnieuw. Denk eens aan hoeveel woningzoekenden we daarmee hadden kunnen helpen.”

 

Steun wethouders

“We begrijpen de vraag van woningcorporaties aan Den Haag heel goed. Samen werken we met Ymere aan het oplossen van de woningnood in Haarlemmermeer. Ik ben het met hen eens dat het bedrag dat ze nu betalen aan verhuurderheffing veel beter besteed kan worden. Bijvoorbeeld door meer betaalbare huurwoningen te bouwen”, zegt wethouder Sidali. “Daarom steunen we de oproep van Ymere aan het nieuwe kabinet.”

Wethouder Jurgen Nobel vult aan: “De gemeente wil de komende jaren minimaal 20.000 woningen bijbouwen. Het is belangrijk dat Ymere hierin een belangrijke bijdrage kan leveren.”

Ymere is blij met de steun van de wethouders. “De woningnood is groot. Iedereen kent wel iemand in de eigen omgeving die al heel lang een betaalbare huurwoning zoekt maar niet kan vinden. Dus hoe meer we bijvoorbeeld kunnen investeren in nieuwbouw, des te sneller we dat kunnen oplossen. Daarom vragen we het toekomstige kabinet: schaf de verhuurderheffing af. En kies voor wonen.”

Meer over dit onderwerp:

Wilt u op de hoogte blijven?

Ontvang interessante informatie over wonen in de Metropoolregio Amsterdam en over Ymere in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 4 keer per jaar de nieuwsbrief