Compensatieregeling voor huurders met loden leidingen
 

Compensatieregeling voor huurders met loden leidingen

Huurdersorganisatie HYA heeft samen met woningcorporatie Ymere een regeling bedacht om huurders met loden waterleidingen en looddeeltjes in het kraanwater te compenseren. Ze kunnen kiezen uit een huurkorting of een tegemoetkoming van 500 euro netto.

 

“Vooral voor onze huurders die huurtoeslag ontvangen is de 500 euro-regeling extra interessant. Want een eventuele huurkorting wordt verrekend met huurtoeslag. Daar heb je niets aan”, legt regiomanager Chris Pettersson van Ymere uit. De Belastingdienst moet de regeling nog goedkeuren.

Ymere is in rap tempo bezig met het verwijderen van de laatste restanten loden waterleidingen uit oudere huurwoningen. Als kraanwater door een loden waterleiding stroomt kunnen er looddeeltjes losraken. Dat is schadelijk voor de gezondheid.

Looddeeltjes in kraanwater kunnen worden aangetoond met een geaccrediteerde watertest. “Dat betekent dat er nog ergens een loden waterleiding zit. Die sporen we op en vervangen we”, aldus Pettersson. Dat moet gebeuren binnen ‘een redelijke termijn’. “In de meeste gevallen lukt ons dat ook.”

Alleen in Amsterdam-Noord in de Tuindorpen is dat een wat ingewikkelder klus. “Leidingen zitten daar verstopt onder de vloer, je ziet ze niet én verschillende buren delen dezelfde waterleiding. Het gaat om veel woningen die we niet allemaal tegelijk aan kunnen pakken. Het liefste doen we alle woningen binnen een paar weken, maar soms kan dat niet zo snel”, aldus Pettersson. “Voor huurders die moeten wachten totdat ze aan de beurt zijn is er nu een coulance-keuzeregeling.“

 
loden leidingen onder de vloer
Leidingen zitten verstopt onder de vloer
 

Zo kunnen huurders aanspraak maken op huurkorting. Of ze kunnen kiezen voor een vergoeding van 500 euro netto. En na het eerste jaar 50 euro per maand totdat de leidingen zijn weggehaald. “Huurkorting kan gevolgen hebben voor de huurtoeslag die iemand ontvangt”, weet Pettersson.

“Samen met onze huurdersorganisatie HYA hebben we daarom de 500 euro-regeling bedacht. Dat wordt netto uitgekeerd. Zonder dat dit van invloed is op je huurtoeslag. Dat is vooral interessant voor huurders met een bescheiden inkomen én die huurtoeslag ontvangen.”

Huurders die niet willen meewerken aan het vervangen van loden waterleidingen in hun woning komen niet voor de regelingen niet in aanmerking.

Pettersson benadrukt dat huurders die hiervoor in aanmerking komen zelf kunnen kiezen van welke regeling ze gebruik willen maken. Huurkorting kan gevolgen hebben voor de huurtoeslag. “Ymere kan de eenmalige vergoeding van 500 euro netto alleen uitkeren als de Belastingdienst de regeling goedkeurt. Daar wachten we nu op.”

Op de site van Ymere wordt de regeling helemaal uitgelegd

Op de hoogte blijven?

Meld u aan voor de nieuwsbrief over Loden waterleidingen

Aanmelden