Meer huurders recht op huurtoeslag
 

Meer huurders recht op huurtoeslag

Vanaf 2020 zijn de regels voor huurtoeslag veranderd, waardoor meer mensen daar recht op hebben. Kreeg u tot nu toe geen huurtoeslag omdat uw inkomen net iets te hoog was? Door de veranderde regels komt u vanaf 2020 mogelijk wel in aanmerking voor de toeslag

 
 

De nieuwe regels voor de huurtoeslag zijn een stuk vriendelijker voor huurders. De belangrijkste verandering is dat de harde inkomensgrens is komen te vervallen. Dat is zowel fijn voor huurders die al huurtoeslag ontvangen, als voor huurders die eerder niet in aanmerking kwamen.

De huurtoeslag wordt langzaam afgebouwd als het inkomen stijgt

Als u huurtoeslag krijgt en uw inkomen een beetje stijgt tot boven de inkomensgrens, dan raakt u voortaan niet meer de hele toeslag kwijt. Onder de oude regels was dat wel zo. Als uw inkomen stijgt, dan wordt de toeslag nu langzaam afgebouwd. Huurders hoeven dus niet meer bang te zijn dat ze opeens een groot bedrag moeten terugbetalen. Vanwege deze angst vroegen sommige mensen niet eens huurtoeslag aan, maar onder de nieuwe regels is die angst niet meer nodig. We geven een voorbeeld:

  • Meneer Jansen kreeg in 2019 een huurtoeslag van 200 euro per maand. Zijn inkomen lag achteraf echter net boven de inkomensgrens voor huurtoeslag. Volgens de oude regels zou hij de hele huurtoeslag van dat jaar terug moeten betalen. Sinds dit jaar is dat anders: meneer Jansen krijgt nog steeds huurtoeslag, alleen wel wat minder. Hij krijgt nu 130 euro.

Meer huurders komen in aanmerking

Omdat de harde inkomensgrens is komen te vervallen hebben meer mensen nu recht op huurtoeslag. Als uw inkomen wat boven de inkomensgrens ligt, dan krijgt u sinds 2020 een deel van de huurtoeslag.  We geven een voorbeeld:

  • In 2019 lag het inkomen van mevrouw De Vries 250 euro boven de inkomensgrens. Daardoor kwam ze niet in aanmerking voor huurtoeslag en kreeg ze helemaal niets. Onder de nieuwe regels komt ze wél in aanmerking voor (een deel van de) huurtoeslag en ontvangt ze 100 euro per maand.

Werking van de nieuwe regels

Pas als uw inkomen echt veel hoger is dan de inkomensgrens, krijgt u helemaal geen huurtoeslag meer. Dat is het geval bij ongeveer 5000 euro boven de inkomensgrens. Of en hoeveel huurtoeslag u krijgt, hangt af van uw inkomen, uw huurprijs, de grootte van uw huishouden en of u de AOW-leeftijd al hebt bereikt.

Doe de proefberekening

Wilt u weten of u onder de nieuwe regels in aanmerking komt voor huurtoeslag? Doe dan de proefberekening op de website van de Belastingdienst. Heeft u recht op huurtoeslag, dan kunt u deze aanvragen bij de Belastingdienst.

 

Tip: juiste huurkosten invullen bij uw aanvraag

Vraagt u de toeslag aan, let er dan op dat u de juiste huurkosten doorgeeft. Voor de huurtoeslag hoeft u alleen de kale (netto) huur en maar een klein deel van de servicekosten op te geven. Op www.toeslagen.nl (bij proefberekeningen) staat aangegeven welke servicekosten u moet opgeven.

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang net als 47.000 andere huurders het laatste nieuws in uw mailbox.

Ja, ik ontvang graag de nieuwsbrief

Uw privacy is 100% gegarandeerd
U ontvangt ongeveer 8 keer per jaar de nieuwsbrief