Copekcabana krijgt zelfbeheer over huurwoningen in Van der Pekbuurt

Het was een jarenlange droom, hij lag er geregeld wakker van, stond ermee op en ging ermee naar bed. Initiatiefnemer Bas van Vlaenderen van wooncoöperatie Copekcabana ziet zijn droom nu uitkomen: 25 sociale en 5 middeldure huurwoningen van Ymere. De woningen komen na renovatie in zelfbeheer bij wooncoöperatie Copekcabana in van der Pekbuurt in Amsterdam-Noord.

 

Copekcabana bestaat uit een diverse groep van bewoners die met elkaar een wooncoöperatie vormen. Het zijn zowel gezinnen als 1- en 2 persoonshuishoudens. De bewoners hebben een sterke binding met de Van der Pekbuurt.

Aanvulling voor de buurt

Bas van Vlaenderen, initiatiefnemer Copekcabana: “Na aftastende gesprekken tussen de Huurdersvereniging Van der Pekbuurt en Ymere is de vereniging Copekcabana opgezet. De behoefte aan een gemeenschappelijk sociaal woonproject in de Van der Pekbuurt, waarbij zelfbeschikking over de eigen leefomgeving en de verbondenheid met elkaar centraal staan, was de reden om Ymere te benaderen met een plan om hier een wooncoöperatie op te richten. Door intensief te overleggen met elkaar zijn we tot een vorm gekomen waarbij onze wooncoöperatie het zelfbeheer van de woningen gaat doen.” Ymere is blij met de komst van de wooncoöperatie. Regiomanager Chris Pettersson: “Copekcabana is een mooie aanvulling op de diversiteit in de buurt. De idealen van Copekcabana en hun wens een positieve bijdrage te leveren aan de samenleving en in het bijzonder de Van der Pekbuurt verdient alle respect en waardering.”

Flexibele woningplattegronden

Gezamenlijk hebben Ymere en Copekcabana een plan uitgewerkt voor de renovatie van de woningen. Copekcabana heeft veel input gegeven voor de woningplattegronden. Lotte Haase, bestuurslid Copekcabana: “Het was van ons een wens om de woningen flexibel te kunnen indelen. Hiermee komen we tegemoet aan de verschillen in gezinssamenstelling en woonwensen van onze leden. Daarnaast worden er aan de achterzijde van de woningen veranda's en trappen geplaatst, zodat alle bewoners directe toegang hebben tot de gemeenschappelijke binnentuin. Die tuin is voor onze Coöp erg belangrijk, het is de plek waar we elkaar ontmoeten, die ons met elkaar verbindt."

Bijdrage aan de buurt

Een wooncoöperatie is een woonvorm waarbij bewoners een eigen woning hebben, maar ook gezamenlijk activiteiten ondernemen. Lotte Haase: “Duurzaam leven, spullen en voorzieningen delen, zelfbeheer, solidariteit en elkaar helpen als het nodig is zijn hierbij belangrijke uitgangspunten. Daarnaast willen we graag activiteiten ondernemen met bewoners in de Van der Pekbuurt. We zijn van plan straks hier onze binnentuin voor te gebruiken”.

Zelfbeheer en woningtoewijzing

De 25 sociale huur en 5 middeldure huurwoningen blijven eigendom van Ymere. Chris Pettersson: “Copekcabana gaat wel grotendeels zelf het beheer van woningen doen. Denk hierbij aan het dagelijks onderhoud van de panden (met uitzondering van het casco) en de binnentuin. Voor het gebruik van de panden betaalt Copekcabana een collectieve huur aan Ymere.”

De woningtoewijzing van alle woningen gaat straks via Copekcabana. Voor de sociale huurwoningen zijn regels afgesproken met de gemeente Amsterdam, zodat de toewijzing plaatsvindt binnen de Huisvestingsverordening. Vijf sociale huurwoningen zijn gereserveerd voor huurders uit een specifieke doelgroep, zoals bijvoorbeeld statushouders.

De start renovatie van de woningen is gevierd met een feestelijke bijeenkomst. Tijdens deze bijeenkomst werd ook een voorlopige beheerovereenkomst ondertekend. Volgens planning worden de gerenoveerde woningen, waarvan co-maker Dura Vermeer de uitvoering doet, in de zomer van 2022 opgeleverd. 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden