Naast elkaar

Door Erik Gerritsen - Voorzitter directieraad

Gepubliceerd op 5 oktober 2021

 

De afgelopen maanden ben ik in mijn nieuwe rol als directievoorzitter van Ymere begonnen. Ik heb helaas weinig handen kunnen schudden, maar wel op gepaste afstand veel mensen live ontmoet. Ik ben bij bewoners thuis geweest, heb veel huurders gesproken, ben met collega’s op pad geweest en was aanwezig bij het woonprotest in het Westerpark.

 

Verder heb ik kennisgemaakt met onze huurdersverenigingen, stakeholders binnen gemeenten, rijksoverheid en collega-corporaties. Ik heb goed geluisterd naar wat er speelt. Dat ga ik blijven doen, omdat het mooie ontmoetingen zijn die ons dicht bij de essentie brengen. Een goed thuis voor iedereen. Basisbehoefte en onmisbare pijler onder een gelukkig bestaan. Geen abstracte discussies, maar kijken waar we elke dag concreet het verschil kunnen maken. Die ontmoetingen inspireren mij elke keer weer en maken duidelijk voor wie we het allemaal doen. Voor de mensen die een steuntje in de rug verdienen om een goed thuis voor zichzelf te realiseren.

Ik heb het geluk op dit moment te mogen beginnen bij Ymere. Er ontstaat terecht maatschappelijk steeds meer draagvlak en waardering voor de rol van corporaties bij het oplossen van de grote maatschappelijke vraagstukken van deze tijd.

Gelukkig proef ik elke dag de positieve energie waarmee we als Ymerianen dagelijks het verschil willen maken. Samen, nooit alleen. Het maakt mij trots te zien dat mijn collega’s dat allang aan het doen zijn. Zoals in De Tuindorpen in Amsterdam-Noord waar ze samen met onze co-makers en Waternet de aanpak van loden leidingen wisten te versimpelen en versnellen, met minimale overlast voor onze huurders. Of de collega’s die samen met onze huurders van De Eenhoorn woonafspraken maken nog voordat ze de woning betrekken. Ik denk ook aan de huurders die zelf het beheer van hun eigen wooncoöperatie Copekcabana ter hand gaan nemen. En niet te vergeten mijn collega’s, die samen werken met andere corporaties in de regio om gezamenlijk via bouwstromen de markt uit te dagen. En om de komende vijf tot tien jaar honderden fabrieksmatige modulaire en circulaire conceptwoningen per jaar toe te voegen. Zonder in te leveren op kwaliteit, betaalbaarheid en uitstraling.

Wat ga ik doen als nieuwe directievoorzitter, zul je je misschien afvragen?

Vooral naast jullie staan. Er zijn voor collega’s om ze te steunen als het moeilijk wordt. Als we worstelen met het maken van uitzonderingen omdat precedentwerking en willekeur op de loer ligt. Maar ook naast onze huurders om te luisteren naar hun zorgen, te horen wat we goed doen en wat beter kan. Naast onze maatschappelijke partners, omdat geen enkele partij de uitdagingen op de woningmarkt alleen kan oplossen. Naast woningzoekenden, als zij protesteren in het Westerpark voor een radicale verbetering in het woonbeleid. Naast gemeenten en rijksoverheid om samen te versnellen op bijvoorbeeld nieuwbouw, maar ook het beschikbaar krijgen van de middelen voor bijvoorbeeld onderhoud en verduurzaming.

Voor mij is duidelijk dat we alleen samen uit deze wooncrisis komen. We komen alleen vooruit als we elkaar vasthouden en samen het verschil maken. Hoe precies gaan we ontdekken. Minder vergaderen. Door te leren van fouten om vervolgens samen te verbeteren om te kunnen groeien. Maar ook door denken en doen aan elkaar te verbinden. Snellere besluitvorming. Dat kan soms best spannend zijn. Het vraagt van ons ook dat we ons kwetsbaar op durven stellen. En hulp vragen waar nodig.

Ik kijk uit naar jullie concrete verbeterideeën als het even kan gekoppeld aan het aanbod om daar zelf aan bij te dragen. Doen jullie met ons mee?

Erik Gerritsen

e-mail: e.gerritsen (@) ymere.nl
twitter: @egerrit 

Meer over dit onderwerp:

Geen nieuws meer missen? 

Ontvang het laatste nieuws in uw inbox. Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden